Bilspel eller Racing spel är en genre som funnits länge och redan 1974 släppte speltillverkaren Taito arkad racing titeln: Speed Race vilket blev en succé direkt. Mycket har hänt sedan dess och många racing titlar och serier har kommit och gått, några finns kvar än idag men några försvann innan de ens hunnit i mål.

När man pratar om racinggenren i sig har det i dagsläget släppts extremt många titlar sedan 1974. I Racing genren finns även tre underkategorier: Arcade-style racers, Racing simulators och Kart racing games. Där Arcade racers oftast (i alla fall förr i tiden) hittades i arkadhallar som Gröna Lund, Heron City m.flera, simulatorerna mer i hemmet och likaså flertalet kart racers. Några kända racing titlar som jag fått uppleva, haft roligt med , svurit åt och både vunnit och förlorat i är: Mario Kart, SEGA Rally, Gran Turismo och Forza Motorsport. Alla dessa har något eget de tillför som den andre saknar.

Jag tror det var redan under 2012 som ett helt nytt racingspel under namnet Project CARS utannonserades, jag minns dock säkert att det var så snyggt att jag trodde det var ett skämt. Den stora skillnaden var dock mycket mer än bara det grafiska, här fick spelarna själva medverka i spelets utveckling genom donera pengar, komma med egna idéer som sedan skulle finnas med i spelet via WMD (World of Mass Development) som ägs av spelutvecklarna Slighty Mad Studios, som också är de som ligger bakom just Project CARS. Spelet bytte releaseplattform från Playstation 3/Xbox 360 till de nyare konsolerna och PC. Som följd av detta las spelet på is för att sedan försenas tre gånger fram till nutid då spelet äntligen har släppts och verkar vara väldigt populärt av alla recensioner jag läst på nätet.

Om vi backar tillbaka i tiden ett år, närmare bestämt till augusti månad 2014 och världens största spelmässa Gamescom hade CtrlAltElite skickat iväg Andreas och Alexandra för att bevaka mässan, och där hade Bandai Namco Entertainment visning av inte bara Project CARS utan gav även möjligheten att prova spelet i hela 12K upplösning genom flera skärmar och även prova på att uppleva spelet genom Ocolus Rift. Andreas tvekade inte en sekund och blev minst sagt imponerad, sedan dess har det talats varmt om både spelet och upplevelsen. För mig personligen hade Project CARS varit som det ouppnåeliga målet, inte för det sviker på något sätt med dålig grafik, dålig kontroll eller annat, jag ser det mer som en hägring långt bort på horisonten, som ett berg jag aldrig kommer att klättra hela vägen till toppen på. När spelet försenades en andra gång trodde jag aldrig att spelet skulle släppas. Det är tack vare Bandai Namco det kom till slut, även om det var försenat.

Shadesplayingprojectcarswithocolusrift

Andreas testar Project CARS med Ocolus Rift under Gamescom 2014

Jag har på senare år fått en nyfunnen kärlek till racing genren och tycker att Gran Turismo serien är fantastisk och Forza Motorsport även så. Jag sitter där och låtsas som att jag vet vad jag håller på med. Från motortrimning, turbo, fälgar, däcktyper, ja allt! Men egentligen har jag inte den blekaste. Flera av mina vänner är intresserade av bilar och bygger dem, moddar dem och tävlar till och med dem. En av dessa känner de flesta av er till och han går under alias Puppetmaster men heter egentligen Jonas Önnerud och är en av mina nära vänner även på fritiden. Jonas är född 1983 och har spelat tv/dataspel så länge han själv kan minnas, men det fanns även en speciell stor kärlek för Racing, men inte bara racing som alla kan uppleva genom spel, utan den racing som är på riktigt.

Jonas du har en stor kärlek till bilar. Hur började intresset?

Enungjonas

En ung Jonas vid Mantorp Park racerbanan 2001.

Svårt å säga… kommer ihåg hur man snackade med polarna om Ferrari och Porche ect, om vilken som va snabbast men man hade ingen aning då när man va typ 10 år. Men jag tror det började på allvar när min pappa och jag tittade på Formula 1 tillsammans och hejade på!

Du har spelat de mesta inom racingspel på diverse olika plattformar. Gran Turismo serien, Forza serien, det gamla men inte bortglömda Auto Modelista till Playstation 2. Mario Kart m.flera men vad gör ett bra racing spel enligt dig?

Oj det var är svår fråga…Jag älskar när realism är närvarande som till exempel Gran Turismo serien som tog en video från en bil i det riktiga livet och jämförde hur stor skillnaden mellan de två världarna egentligen var, och ja det går lika fort med den bilen i spelet som i verkligheten. Jag tycker det här skapade en mycket bra realism som jag i alla fall uppskattade väldigt mycket, men sen kan jag även tycka att racing spel som Mario Kart måste få ta plats inte bara för de som älskar just Mario Kart utan även när man bara har lust att leka runt med vapen med mera.

Du har även kört racing i verkliga livet. Hur var det? och vad känner du att det ger dig när du spelar ett racing spel? Skiljer sig upplevelsen efter det på något sätt?

Det stämmer! Jag har kört en mängd olika bilar faktiskt!.. okej kanske inte ”WOW” många olika men några stycken i olika lopp har det blivit under åren. Roligast var ett 12 timmars lopp jag körde, tyvärr skiljer det sig från spelens värld, skillnaden är stor som dag och natt. När man sitter där bakom ratten i bilen fastspänd blir man snabbt medveten om sin omgivning på ett annat sätt, Gruskorn som flyger upp på rutan, G krafterna och känslan av att växla upp och ned. I spel upplever man tyvärr aldrig det, även om jag kan tycka att dagens rattar är jättebra med force feedback i försvinner tyvärr känslan av vägen under dig och jag tror det är möjligt att återskapa med dagens medel, om man nu inte är miljonär och köper en gaming rig som är som en bil , men inte ens då tror jag man kommer tillräckligt nära.

Jonasracingold

Jonas i Ferraris bås Mantorp. Bilen på bilden: Ferrari 360

Project CARS har skjutits upp x antal gånger och försenats eftersom Slighty Mad Studios ville ge spelare den bästa tänkbara upplevelsen. Nu är det äntligen dags! Vad förväntar du dig och vad är du rädd att Project Cars eventuellt saknar?

Jag förväntar mig FINA bilar!! som vill varvas på rödmarkeringen längst Nordschleife, och jag hoppas på att Slighty Mad Studios lyckats bra med Project CARS karriärläge och att man verkligen för jobba för att få de fina bilarna som finns i spelet. En sak som Pc verkar ha men konsol saknar är möjligheten att ”måla” sina bilar själv vilket Forza Motorsport vann mycket kärlek och respekt från mig på grund av att den möjligheten fanns där.

Skulle du säga att Project CARS är ett racing spel för alla? Med det menar jag: får man ut lika mycket av det även om man inte kan motorer, däck, fjädring m.m.?

Det kommer du garanterat få! Alla bilar som finns med i Project CARS är bra balanserade från grunden, vilket gör att du kan köra fort och få fartkänsla utan att ändra på något. Vill du jaga tusendelar måste du nog börja fixa med växellådan, hårdare dämpare men kanske lite lättare luft tryck med mera. Som tur är finns Google och Project CARS har ett jättebra forum där man kan läsa om tips och andra spelares inställningar.

Är ratt och pedaler ett måste i ett racing spel?

Nja jag har klarat mig bra med handkontroll i racing spel till konsol. Project CARS är en helt annan upplevelse än någon jag spelat tidigare och bara efter något varv tog jag fram min ratt och kopplad in men då gick även en hel del tid åt för finjusteringar så att allt skulle klaffa.

Vad har vart bäst hittills av din upplevelse med Project CARS?

BMW 320 Turbo Gr.5 E21 fanns med, vilket var just den BMW modellen jag körde med på Nordschleife. Jag behöver egentligen inte mer, eller jo nu ljög jag! Att Mercedes 190e Evo II DTM och BMW e30 finns med skadar inte!

Favorit bil du kört både i Projekt CARS hittills men även i riktiga livet?

Utan tvekan BMW e21! I verkliga livet måste det nog vara Ferrari 360 racing version då jag har ett speciellt förhållande till just den bilen från när jag var ung.

Projectcarsbmwarticlescrn

En BMW e21 mot en Ford Capri, bägge hack i häl i det sista varvet om första plats.

Sist men inte minst: vad har du för tips till de som vill sätta sig in och grotta ned sig i Projekt CARS men kanske inte är så insatta inom racing?

Mitt tips är: köp spelet och grotta ner dig i racing!!! sen kan du adda mig på PSN eller pc så kan vi rejsa tillsammans! Waka Waka!

Bilder: ©CtrlAltElite 2015, & Jonas Önnerud 2015