Spelinformation

 • Testad plattform: PlayStation 4
 • Utvecklare: Square Enix | HexaDrive
 • Utgivare: Square Enix
 • Genre: Rollspel
 • Antal spelare: 1 Offline
 • Finns till: PlayStation 4 | Windows | Xbox One
 • Släpps: 2015-03-20

 

Final Fantasy Type-0 HD är som namnet antyder en HD remake på PSP titeln som kom ut 2011 i Japan. Spelet verkar lovande och det är ett mognare, mörkare Final Fantasy jag sätter mig ned och recenserar. Trots mina dåliga erfarenheter på senare år av serien är det med nya ögon jag ser på vad som faktiskt kommer överraska mig mest hittills i år från spelens värld.


Final Fantasy är en serie som legat nära mitt hjärta väldigt länge,
men tappade sin plats under de senare delarna i serien. Nu ger jag Square Enix en chans till och tar med nyfikna ögon en titt på Final Fantasy Type-0 HD.

Jag slås ganska snabbt av att type-0 är ett mycket vuxnare, mörkare Final Fantasy än tidigare delar, du spelar som en av 12 elever i klass Zero vars uppgift är att utföra de nästintill omöjliga uppdragen Rubrum ställs inför under de krig som pågår i Orience. på skolan du går i finns flera platser att besöka och dessa sammanlänkas genom en portal du besöker. Du kan bland annat hänga i caféet, titta på utsikten eller hälsa på Chocobos som du själv kan föda upp.

fftypezerohdtxtscrnone

Mellan uppdragen har du olika mycket tid på dig att utforska

En av de två största skillnaderna från tidigare Final Fantasy spel är att i Type-0 går mycket av det du gör använder tiden i spelet. Att sitta i klassrummet och lyssna på föredrag som Moogle håller i drar till exempel av två timmar av din tid, samma sak gäller när du pratar med folk som har gröna utropstecken över sina huvuden för att fortsätta dialogen med dem. Mellan uppdragen har du olika mycket tid på dig att utforska och hjälpa andra npc’er med diverse önskemål vilket ger dig belöningar innan det är dags att ge sig ut på uppdrag igen. Uppdragen agerar som spelets storyline medan de andra är ”fillers” och ibland ger dig mer insikt i de andra karaktärernas vardag.

Är man extra kaxig kan man ge sig på någon av spelets ”trails” som förutom tar hela tolv timmar av tiden även är väldigt utmanande i svårighetsgrad levelmässigt. 12 st karaktärer kan du spela med och som men bara en till tre åt gången, och här skiljer det sig enormt på vilken spelstil du föredrar och vilka karaktärer du gillar. Personligen tycker jag de slösa är totalt värdelösa medan de lite snabbare passar mig perfekt. I och med att det är såpass många karaktärer och endast tre kan delta samtidigt kan du utnyttja den tid du inte spelar genom att träna upp en av dem, en sparfil skapas och spelet går tillbaka till menyn. Efter några timmars icke spelandes kan du ladda filen med ett lyckat resultat medan att spara och ladda sparningen direkt resulterar i att du inte gick upp i någon level alls.

fftypezerohdtxtscrnthree

Ladda sparningen direkt resulterar i att du inte gick upp i någon level alls

Summons eller Eidolons som de kallas är också med i Type-0, men twisten här är att du måste offra den karaktär som ska framkalla Shiva, Ifrit eller någon av de andra som du vill ska strida åt dig. I början känns dessa op men snart blir levlandet av dessa även en sak att ha i åtanke om du vill hänga med spelets stigande svårighetsgrad.

Spelets värld som heter Orience kan kännas ganska stor vid första anblick men är egentligen en av de minsta världar jag upplevt i ett final fantasy spel, att springa runt i världen tar sin tid, men så fort du rider på en chocobo eller tar luftskeppet minskar den markant. Striderna är i real time och påminner mycket om Tales of seriens stridsystem, du styr din karaktär och har förutom en vanlig attack även tre andra egenskaper som kan vara färdigheter eller magier, besegrade fienders phantoma kan du även samla på dig för att uppgradera magier och få belöningar. det är ett snabbt tempo jag verkligen trivs bra med och känns genomtänkt av Square Enix.

fftypezerohdtxtscrntwo

Type-0 är ett mycket vuxnare, mörkare Final Fantasy

När det kommer till musiken har jag absolut inget att klaga på, men när det gäller röstskådespeleriet blir jag lätt illamående. som tur är kan du välja att ha de japanska rösterna med engelsk text vilket jag verkligen rekommenderar att du har. Jag nämnde att Final Fantasy Type-0 är ett mörkare vuxnare final fantasy spel som skiljer sig från de tidigare i serien och det är det verkligen, jag känner att type zero skapar ett emotionellt band till mig, ett band jag har saknat väldigt länge från serien.

Tack Square Enix. Fler såna här Final Fantasy spel!

Final Fantasy Type-0 HD

8

Grafik

8

Ljud

8

Spelbarhet

7

Hållbarhet

8

Plus

 • Vuxnare Final Fantasy
 • Underbar musik
 • Roligt stridsystem
 • Valmöjlighet mellan Japanska och Engelska Röster

Minus

 • För känslig kamera
 • Seg inlärningskurva