Spelinformation

 • Testad plattform: PlayStation 4
 • Utvecklare: Capcom
 • Utgivare: Capcom
 • Genre: Skräck
 • Antal spelare: 1 Offline
 • Finns till: Multiformat
 • Släpps: 2014-01-20

 

 
Resident Evil serien har alltid legat mig varmt om hjärtat (i alla fall spelets första tre delar). Jag måste dock erkänna att jag inte är en skräckfantast, jag undviker gärna skräckfilmer och spel. Silent Hill har jag vågat spela ensam en enda gång och aldrig spelat ut det ensam för den delen heller, men det är något som lockar mig till den mörka sidan, något i mig som vill uppleva den där adrenalinkicken. Resident Evil HD Remaster är alltså en HD remastrad version av Resident Evil till Gamecube från 2002. Nu är det dags att ta reda på om det åldrats bra eller ruttnat i ett hörn som en zombie som inte fått äta på längre.

Resident Evil, närmare bestämt seriens allra första del tillhör mina personliga favoriter. När jag 14 år gammal satt mig framför mitt Playstation 1 och fick uppleva ett av världens absolut cheesigaste (men bästa!) Tv-spels intron någonsin. Chris Redfield var badass, Jill Valentine likaså, den enda besvikelsen jag minns var att jag inte fick spela som Barry eller den där Whesker.

För alla dessa år sedan var rädslan konstant närvarande, från hundar till stönande från långsamma zombier som strök omkring i korridorerna. Resident Evil var fram till ganska nyligen nämligen ett spel med fasta kameravinklar, d.v.s spelet hade bestämt vad och vad du inte fick se när du spelade. Detta förstärkte skräckfaktorn men idag är det mer ett störande element och en låst kamera känns väldigt föråldrat. Det skulle gå några år och några delar i serien till innan seriens första del fick se dagens ljus. Men 2002 valde Capcom att göra en remake av del ett till Nintendos Gamecube, och vilken remake det blev! nya områden, fiender och annat häftigt. Jag minns att jag tänkte: det är såhär de tänkte att det skulle se ut från första början!

Residentevilhdremastetxtscrnone

Det är såhär de tänkte att det skulle se ut från första början

Det vi recenserar nu är alltså mer eller mindre exakt samma spel som det som släpptes till Nintendo Gamecube för 13 år sedan. Capcom och flera andra spelföretag har något sjukligt behov av att använda ordet HD och göra remakes, remasters på merparten av deras spel. Vi återvänder alltså till herrgården där du kommer behöva både kartor, bra minne, list och vapen. Kyrkogården och skogen med den lilla men obehagliga stugan finns kvar, Lisa finns kvar med sitt obehagliga skrik och de mer eller mindre värdelösa defence items finns kvar. Listan med karaktärer är densamma bortsett från Lisa som är ett misslyckat experiment med stor kärlek till sin mamma och pappa.

Resident Evil serien tillhör inte vad jag skulle kalla de mest utmanade inom spelväg, föremål du behöver blinkar och lyses upp så chansen att du skulle missa nåt är minimalt. Detta gäller dock bara föremål och inte ammunition, så det gäller att leta och trycka på knappen så ofta det går. Visst finns det en del pussel du måste lösa för att ta Chris och Jill vidare, men inga av de får spelet att stanna upp, kanske är det för jag minns lösningarna sedan förr eller för att de helt enkelt inte är svåra och det är just flytet jag älskar med Resident Evil, vad kommer härnäst? vad är runt nästa hörn? Vad ska jag använda föremålet till och hur kommer det sluta? Det är lite som att uppleva en favorit tv-serie på nytt fast man redan har manuset i hand och vet hur det kommer sluta.

Att gå in på storyn i Resident Evil vore som att avslöja vad du kommer få i julklapp så jag låter bli. Jag kan däremot berätta att om du någonsin tittat på tv och sett någon action film under sent nittiotal så vet du på ett ungefär vad du kommer få. Lögner, intriger, drama och action, allt i sann nittiotalsstämning.

Residentevilhdremastetxtscrntwo

”En extremt bra klassiker som alla borde uppleva”

S.T.A.R.S medlemmarna går till min stora förvåning även att styra med styrkorset! precis som det var ”in the good ol days” Självklart uppmanar jag ingen att göra detta då du kommer få ont efter en stunds spelande. Vi har helt enkelt blivit bortskämda med analoga spakar i dagens spelsamhälle. Du kan även välja widescreen eller original vilket påverkar hur spelet ser ut, sist men inte minst har man även skapat ett mer optimerat sätt att styra karaktärerna på, men det gillar jag inte alls.

Musiken i Resident Evil är helt fantastisk och stämningsfull, jag kom på mig själv under spelandet att verkligen lyssna på tonerna, hur de byggs på och vad det är Hideaki Utsumi vill förmedla till oss spelare, och faktumet att musiken i sig är ganska läskig om man verkligen lyssnar på den. Röstskådespeleriet är orört så räkna med samma gamla härliga smörja, jag säger smörja med glimten i ögat för Resident Evils manus och dialoger är och kommer alltid att vara underhållande på grund av dess charm och avsaknad för talang. Men förstå mig rätt nu! Resident Evil ska vara så, exakt så orört och underhållande som någon skämmig inspelning man gjorde som barn på kassettband och körde playback på någon cool artist som Michael Jackson. Den är inte lika rolig eller dålig som original från 1996 men den duger.

Mellansekvenserna i spelet kliar jag mig i huvudet åt. Stod det inte ”HD och Remaster” i spelets titel? varför ser det ut som någon kastat gröt på min tv? Detta är ett återkommande fenomen och jag börjar personligen tröttna. Ska det vara HD ska det väl ändå vara HD? att skala upp något till HD är bara ren lathet, speciellt när Capcom talat varmt om deras dynamiska ljussättning de ändrat och andra saker som är förfinade i denna version. Förutom detta bjuds du in till att jaga Trophies eller/och Achievements för diverse olika sjuka saker. Klara spelet under tre timmar är utmanande nog, men klara det under tre timmar och enbart använda dig av kniven är bara brutalt. Capcoms satsning med Residentevil.net fortsätter och här kan du se hur många procent du avklarat av spelet, vilka vapen du låst upp, vilka fiender du stött på m.m. Här finns även leaderboards om du vill tävla med någon av dina vänner.

Residentevilhdremastetxtscrnthree

”Stod det inte ”HD och Remaster” i spelets titel?”

Är Resident Evil HD Remaster ett läskigt och obehagligt spel då? Nja även om miljöerna är bra designade och man tror sig minnas vad som är runt hörnet så ligger problemet i att det är väldigt ojämnt och ostrukturerat, man vänjer sig snabbt med de slöa zombierna och även om Crimson varianterna av dessa är obehagliga så borde man varierat lite mer. Hundarna och Hunters känns mest obehagliga medan bina inte är läskiga alls. Det blir på något sätt inte en jämn linje skräck och även om musiken hjälper till enormt är det fortfarande lika avdramatiserat att sätta en byrå framför en dörröppning och se zombien vars högsta önskan är att äta din hjärna visa upp avsaknaden av en egen. Att klättra upp, ha sönder eller liknande finns inte. Den bara går med utsträckta armar och låter. Fem minuter senare skriker jag för ett par hundar hoppar in genom fönstret och jagar mig.

Om du har spelat Resident Evil på Playstation 1 eller Nintendo Gamecube vet du exakt vad du kommer få. Men spelet har åldrats mycket bra och även om den upphottade HD delen finns där, är det inte därför jag spelar. Jag vill uppleva stämningen som bara Resident Evil levererar och när priset jag får betala är ynka 179:- blir i alla fall inte min plånbok rädd och det är väl spenderade pengar på en extremt bra klassiker som alla borde uppleva för första gången eller återupptäcka för en tionde gång! Nu återstår det BARA att klara spelet under tre timmar med ENDAST kniven till hands. Nej nu ska jag nog gå och göra mig en Jill Sandwitch!

En Andra åsikt:

Resident Evil är ett spel som absolut är värt sina 20 euro, för oavsett om du är ny eller gammal spelare till serien. Känslan som återfinns i Resident Evil även efter 13 år är oslagbar, och jag har inte upplevt något annat spel som kommer i närheten! Värt att notera är dock att om du köper spelet till PC, vilket jag gjorde, så kommer du mer eller mindre behöva ha en handkontroll för att uppleva spelet till fullo, då det gränsar till det omöjligt att använda sig av tangentbord och mus för att styra S.T.A.R.S medlemmarna Jill och Chris. Nu ser jag att studio23 är på väg att äta en Jill sandwitch, men det ska vi bli två om! 9/10 – Nelson

Resident Evil HD Remaster

8

Grafik

7

Ljud

8

Spelbarhet

7

Hållbarhet

8

Plus

 • Fortfarande bästa delen i serien
 • Läskigt än idag
 • Cheesy Voice acting
 • Bra återspelarvärde

Minus

 • Cheesy Voice acting
 • HD delen tillför väldigt lite
 • Inget direkt nytt