DontNod, en spelutvecklare baserad i Frankrike, har verkligen fått mig att älska spel, inte nog med att de skapat det futuristiska Remember Me (Läs recensionen här) så håller man nu på och skapar underverk med Life is Strange. Här har vi ett spel som fångar upp spelaren på flera olika plan, bjuder in oss till en berättelse som till en början känns lite lam men som bara växer sig allt större desto längre tid som går. Det kommer bli en lång väntan på Episod 2 som släpps under mars månad.

 

Life is Strange är nog ett spel som blåste omkull mig vid första anblick. Spelet har en väldigt speciell och säregen grafisk stil som påminner om ett vuxet Zelda: The Windwaker. DontNod, de Franska utvecklarna som ligger bakom Life is Strange har även skapat spelet Remember Me som är ett action-äventyr som utspelar sig i framtiden.

Innan vi går in djupare på spelet är det värt att skriva om spelets upplägg. Life is Strange består av fem olika episoder som släpps allt eftersom, än så länge finns bara den första episoden ute. Men det gör absolut ingenting, första delen fungerar nämligen som en bra introduktion för att lära känna karaktärerna, miljöerna och de olika mekaniker som finns tillhands. Huvudpersonen Max är en högskolestudent med ett stort intresse för fotografering. Allt börjar då en av hennes gamla vänner nästintill mördas på tjejtoaletten i skolan, Max besitter en förmåga att kunna spola tillbaka tiden och även därmed förändra framtiden. Det är en härligt utvecklad mekanik som ger spelet ett mervärde, varje beslut kan ångras i samma stund som det beslutas, och alla besluten du tar kommer påverka slutet i den femte episoden.

Lifeisstrangetxtscrnone

Ett exempel är när vi möter Brooke som flyger sin radiostyrda helikopter på skolgården. Max vill inget hellre än att prova att flyga helikoptern men nekas då hon inte har en aning om hur det fungerar. Smyger man bakom tjejen och snokar i hennes ryggsäck efter ledtrådar på saker som helikopterns namn och hur man flyger den, kan man spola tillbaka tiden innan konversationen ägde rum, prata med Brooke igen och vips så får du flyga den. Dessa val ställs du ständigt inför, och jag har svårt att förstå hur vattnandet av mina blommor i studentrummet ska kunna påverka det stora hela, men vi kommer tids nog få reda på detta i de kommande episoderna. Varje gång man sagt eller gjort något som kommer påverka framtiden får man veta det, och har i samma stund då möjlighet att spola tillbaka tiden för att förändra resultatet.

Den grafiska stilen imponerar verkligen och atmosfären slukar spelaren redan under de första minuterna du spenderar med Life is Strange. Karaktärerna är trovärdiga, lagom mängd bakgrundsstory är skapad för vissa av karaktärerna, men andra skulle jag vilja vetat mer om, men i det stora hela finns det en gedigen berättelse som bara väntas på att bli upptäckt. Röstskådespelarna är varken något att hurra eller bua för, jag har varit med om både bättre och sämre. De fyller sin roll som återberättare med en någorlunda härlig inlevelse, men allt för ofta finner jag mig själv sittandes och återberätta vissa meningar som karaktärerna precis spytt ur sig för att det saknar konsistens. Musiken är även den helt okey, och används som stämningshöjare för att ge oss ”Feel-good”vibbar genom hela kroppen.

Lifeisstrangetxtscrntwo

Life is Strange är alltså uppdelat i fem olika delar, och trots att den första delen är något långsam med mycket dialoger förväntar jag mig stordåd från serien och redan under Mars månad kommer vi få ta del av fortsättningen och huruvida spelet blir mer intressant eller om det faller platt, men första delen har definitivt satt sin prägel på vad det är DontNod försöker åstadkomma, och det här kan bli riktigt bra!

En Andra åsikt:

Utvecklaren Dontnod lyckas fruktansvärt bra med att bygga upp bilden av vem huvudpersonen Max är och hennes relationer till de övriga karaktärerna i spelet. Spelets färger och handmålade texturer är fantastiska och musiken passar spelet perfekt! Life is strange får dig att känna som att du kollar på en indie film med möjligheterna att interagera. Det är bara februari än, men känns redan nu som att Life is strange kan vara ett av årets viktigaste spel.  9/10 – Nino

Life is Strange

9

Grafik

8

Ljud

8

Spelbarhet

9

Hållbarhet

9

Plus

  • Härlig atmosfär
  • Grafiskt vackert
  • Bra story

Minus

  • Väntan på Episod 2
  • Ojämna karaktärer