Spelinformation

 • Testad plattform: Windows
 • Utvecklare: Daedelic Entertainment
 • Utgivare: Daedelic Entertainment
 • Genre: Strategi | Rollspel
 • Antal spelare: 1 Offline
 • Finns till: OS X | Windows
 • Släpps: 2015-01-20

 

Det var rätt länge sedan jag satte mig ned med ett riktigt strategispel. Blackguards 2 utspelas i en värld som är byggd på det tyska rollspelet The Dark Eye som spelas med papper och penna. Daedalic Entertainment har sedan ett år tillbaka bearbetat det systemet för att passa in i datorspelsformatet. Jämfört med föregångaren The Dark Eye: Blackguards så är uppföljaren lättare att tolka och det refereras inte till tärningar på samma sätt längre. De flesta buggarna patchades just bort och därför kommer jag att inkludera den uppdaterade spelupplevelsen i betyget. Titta gärna på videorecensionen för storyns skull. Nu börjar vi!

Det första man slås av är såklart att spelplanen är indelad i ett sexkantigt rutnät. Med Blackguards 2 har utvecklarna lyckats med att skapa trovärdiga miljöer som har mer djup än tidigare spelplaner i serien. Rörelsesystemet är dock något restriktivt när det gäller att utföra handlingar efter man gått ett visst antal steg. Det verkade vara bra när man behövde fly ifrån fiender som inte hade någonting att skjuta med, men annars kändes det lite segt i början när ett slag eller en interaktion med en spak inte tillät mig att göra någonting annat efteråt. Det är även lätt att bli lite för optimistisk när det gäller hur många Adventure Points man tror att man får efter varje strid. I början fick jag mellan 1000 och 2000, men så fort jag fått tag på nya kompanjoner sjönk AP-inkomsten snabbt till knappa 200-250 som inte räckte till så mycket.

Blackguardstxtscrenone

Ett annat spelsystem som tillkom med tiden var möjligheten att utveckla sin armé. Legosoldaterna från the silent legion hjälper gärna till som levande sköldar så länge de får behålla guldet de hittar under huvudkaraktären Cassias erövringståg. De är på jakt efter den hennes man, den elake antagonisten Marwan som spärrade in henne i fängelset under ett gladiatorspel. Spelarens uppdrag blir därefter att fly från spindelfängelset och leta upp sina kompanjoner för att återta riket. De olika platserna på världskartan agerar som vaktposter och när du tagit över en får du ett antal bonusar så länge du håller den. Beroende på hur du fördelar dina styrkor så är det mer eller mindre troligt att du tappar vissa vaktposter under resans gång, så det finns en hel del krigstaktik och olika sidouppdrag att fundera på där.

Mitt största problem med spelet är att det är så långsamt. Det späs på ytterligare genom att inlärningsprocessen innehåller en hel del trial and error för nybörjare. Spelet är till en början lite otydligt med vad stats som offence egentligen gör och hur mycket poäng du borde lägga på vapenfärdigheter, magier och passiva förmågor. Det är egentligen dina aktiva förmågor och kvaliteten på dina vapen som avgör hur mycket du skadar och i början verkar det vara väldigt viktigt att just satsa på användbara magier och passiva perks som ger dig fler taktiska möjligheter. Det är också ganska segt att titta på medan hälften av fiendens soldater irrar omkring på planen, där en snabbspolningsknapp hade varit att föredra. Det andra problemet är att dina förluster oftast beror på saker som inte går att ändra, eller som du bara kan ändra när du är i städer eller i ditt soldatläger. När spelet ber dig att försöka igen så är du i princip fast med dina val på banan om du inte sparat i lägret innan du satte ut alla dina AP.

Blackguardstxtscrentwo

Men i övrigt är Blackguards 2 ett väldigt kompetent och utmanande rollspel med flera givande strategielement. Trots att Fireball är den enda magin som lyser igenom tidigt i spelet så finns det säkert en hel del andra karaktärsbyggen man kan pröva om man spelar igenom spelet när man fått mer erfarenhet av det. Röstskådespeleriet är riktigt bra och musiken får mig verkligen på strategihumör med vibbar av Age of Empires. Storyn blir mer intressant ju längre man kommer och jag fick även möjlighet att brottas med flera moraliskt tveksamma val under äventyret. Det räcker nog med att säga snitches got stitches. Jag ser faktiskt fram emot att spela mer av det under de kommande veckorna och om du har tålamod och tid så är Blackguards 2 definitivt värt att kolla upp! Spana in alla screenshots i albumet nedanför:

Blackguards 2

8

Grafik

7

Ljud

9

Spelbarhet

7

Hållbarhet

8

Plus

 • Härliga röstskådespelare
 • Strategin känns givande
 • Patch 2.0 fixade det mesta
 • Ett långt, mörkt äventyr

Minus

 • Viktigt att spara inuti lägret
 • Fireball är ett måste
 • Otydligt för nybörjare