Är LittleBigPlanets tredje del den vi trånat efter ända sedan nästa generations spelkonsoler lanserades, eller är det en klen tröst och mer en portning av de tidigare spelen i serien? I vår recension gör vi vårt bästa för att reda ut vad som faktiskt erbjuds i LittleBigPlanet 3 och på vilket sett det står upp emot andra spel i genren, för det finns faktiskt en del konkurrens på innovation och fantasi-avlösande spel idag än det gjorde när LittleBigPlanet kom ut 2008.

 

LittleBigPlanet 3 är nog det spel som vi alla drömt om under en längre tid. Lite som en bal på slottet med extra allt. Här får vi utlopp för alla våra galna spelidéer i miniformat där i princip den enda begränsningen som finns är vår egna fantasi. Efter att ha lagt ned ett hundratal timmar i spelet, skapat några banor och spel, har större delen av tiden spenderats i de olika rollspels-banorna som skapats av andra spelare. Men personligen känner jag att det är dags att utvärdera mitt äventyr i min egen fantasi.

LBP3_2014-11-04_12_1415283437

Som visades i inledningen har vi i LittleBigPlanet 3 möjlighet att spela som tre nya karaktärer. Fågeln Swoop är min personliga favoriter och låter oss sväva högt över molnen, och kan vid co-op sessioner även bära med sig sina kompanjoner under en kortare tid för diverse ändamål. Toggle kan väl mest ses som en stor stenbumling som är tung och otymplig. Denna stengubbe har dock ett ess i fickärmen, och kan vid ett enkelt knapptryck förändras till en mini-version av sig själv och bli lätt som en fjäder. Den sista och kanske gulligaste karaktären är Oddsock. Ordspråket ”Hunden är människans bästa vän” stämmer rätt bra in på denna lilla fyrbenta krabat, vars unika förmåga är att hoppa på väggar och är ruskigt snabb.

Sett till tidigare delar i serien finns det en hel del likheter, det redan utstakade äventyret skapat av utvecklarna Sumo Digital låter oss gå igenom de nya elementen, krafterna, karaktärer och det eviga samlandet på prylar på ett väldigt smart och lätthanterligt vis. Svårighetsgraden höjs successivt och mot slutet möter vi på en hel del svårare utmaningar. Det som är LittleBigPlanet och seriens absolut största säljpunkt är möjligheten att själv skapa banor. Allt som vi får spela under huvudäventyret kan vi återskapa om vi så vill, modifiera och göra det enklare eller svårare. Det finns en del bossar representerade i spelet och dessa ska besegras på väldigt innovativa vis.

LBP3-Gamescom-Screen03_1407756834

Utöver att skapa banor och egna spel för våra medmänniskor att uppleva finns det en oerhörd stor möjlighet att skräddarsy sin upplevelse vare sig det är på banan eller din egna karaktär. Det finns hundratals olika utklädnader och föremål att samla på sig för att skapa den enligt dig perfekta karaktären. Det som är lite av poängen med LittleBigPlanet är att just skapa dina egna banor, dela med sig av dem till allmänheten och upplev andras olika spelfantasier. Ett projekt som jag själv försökt skapa är ett ”arbetssystem” där man tjänar poäng genom att utföra olika jobb, som exempelvis sortera juveler, varpå poängen går att använda till att köpa olika föremål. Ett evighetsprojekt med andra ord. Sen finns det de lite mer kreativa banorna som en labyrint som ständigt är i förändring som i filmen ”Maze Runner”, och frågan vi spelare ställs är ”hur länge går det att överleva?”. Vid varje avslutad bana får vi möjlighet att betygsätta banan, ge förslag på förändringar och allmän feedback.

Allt är dock inte frid och fröjd i LittleBigPlanet. Allt för ofta råkar jag ut för en grafikbugg som gjorde att texturer ständigt försvinner, samt att spelet råkar ut för ”FPS-drop”, det vill säga att spelet går långsammare vilket förstör spelupplevelsen något brutalt. Jag är inte heller ensam om att uppleva dessa problem utan forumet svämar över av liknande kommentarer. Under de hundratal timmar som spenderats har jag även stött på ”Connection errors”, och har aldrig lyckats koppla upp mig mot en annan spelare. Även det ett globalt problem. Det finns även en hel drös med DLC, färdiga äventyr, karaktärsutstyrslar och liknande ifrån massvis av kategorier. Vi kan exempelvis ta oss an rollen som Superman, Solid Snake och olika monster från deras egna Värld.

LBP3-Gamescom-Screen01_1407756832

LittleBigPlanet 3 är underhållande och bjuder på en hel den innovation och fantasi både från sig själv men även från spelare runt om i världen. Jag ser dock på tok för lite nyheter för att anse detta som en rättfärdig uppföljare utan det mesta nya innehållet hade enkelt kunnat fungera som DLC eller åtminstonde en expansion. Men vad gör det när man får släppa lös barnet inom en och bara låta kreativiteten flöda.

Glöm inte att spana in vår intervju med LittleBigPlanet 3 Lead Designer: Jonathan Christian! Klicka här för att se videoklippet, kamera & ljud sköttes av Lejla Rezania.

LittleBigPlanet 3

8

Grafik

8

Ljud

8

Spelbarhet

8

Hållbarhet

8

Plus

  • Mysig atmosfär
  • Otroligt roliga banor

Minus

  • Vi har sett det mesta förut
  • För få nyheter