Denna gång har ett nytt tangentbord hittat in i CtrlAltElites testlabb. Företaget Razer senaste kreation Blackwidow Chroma, ett mekaniskt tangentbord med RGB leds under tangenterna, vilket innebär att du kan välja vilken färg du vill på bakgrundsbelysningen till skillnad från det vanliga klassiska där det är en färg och den du får leva med.

 

Razer har under en längre tid tillverkat kringutrustning till PC, så att även dem skulle släppa ett Mekaniskt tangentbord med Bakgrundsbelysning bestående av RGB leds va ju inte helt oväntat. Men va innebär detta då? Jo att varje tangent kan visa ungefär 16 miljoner olika färger helt efter ditt tycke och smak. Denna kreation har därav fått namnet Blackwidow Chroma.

Blackwidowintextone

Men att Razer skulle lämna något standard är ju helt befängt, så dem tog saken i egna händer och utvecklade en egen mekaniskbrytare speciellt för spelande och för att kunna fånga så många som möjligt så skapade dem inte bara en utan två varianter av denna brytare. Den första och den vi testat i denna recension är deras ”Razer” gröna brytare som kan liknas med cherry-MX’s blå brytare, vilket innebär att den har ett distinkt klick när man trycker in den, detta innebär också att den låter en del. Den andra inkarnationen har en orange färg och kan liknas cherry-MX’s röda brytare, denna saknar då det distinkta klicket och är därav mycket lättare att trycka in. Det som inte skiljer dessa åt är att båda är certifierade för att tryckas in 60 miljoner gånger innan dem går sönder.

Kollar man vidare på tangentbordet så har Razer inte bara lagt ner tid på det som händer under tangenterna, utan utsidan har även den fått en ”facelift” från tidigare versioner av Blackwidow serien. För att skilja sig från andra tillverkare har Razer använt sig av någon typ av gummimaterial och har på så sätt skapat en ram som har en skön känsla mot huden, inte helt olikt det material som bland annat Bitfenix har använt på en del av sina chassin.

Blackwidowintexttwo

Razer har inte bara jobbat med att få den fysiska produkten att kännas bra, utan dem har även jobbat hårt med programvaran som följer med. Utan att överdriva så har Razer lyckats riktigt bra jämfört med sina konkurrenter som också tillverkar RGB tangentbord. Programvaran installeras med ett knyck genom dem guide som dyker upp när tangentbordet kopplas in, i programmet så är det möjligt att ställa in allt från makron till hur ditt tangentbord skall lysa och detta är då inte bara i vilken färg utan även i mönster. Profiler till detta kan skapas på egenhand eller läggas in från kompisar eller om någon annan delat med sig.

Men tyvärr så finns det nästan alltid något som inte är optimalt och denna gång så hamnar detta på att Tangentbordet är högt och att Razer tyvärr inte inkluderar ett handledsstöd. Detta resulterar tyvärr i att det är svårt att ha händerna i ett ergonomiskt läge och efter en tids användande leder till att (i alla fall jag) får lite ont i handlederna.

Specifikationer för Razer BlackWidow Chroma Gaming Keyboard:

 • Razer’s mekaniska brytare med 50g aktiverings kraft
 • 60 miljoner aktiveringar per tangent
 • Chroma Bakgrundsbelysning med 16.8 miljoner anpassningsbara färger
 • Razer Synapse kompatibel
 • 10 key roll-over anti-ghosting
 • Makro knappar med ”on the fly” programmering
 • 5 makro knappar
 • Spelläges alternativ
 • Ljud in/ut-gångar
 • USB port
 • 1000Hz Ultrapolling
 • Sleevad kabel för extra hållbarhet och design
 • Ungefärlig storlek: 475mm/18.72” (Bredd) x 171mm/6.74” (Höjd) x 39mm/1.54” (Djup)
 • Ungefärlig vikt: 1500g/3.31lbs

Razer BlackWidow Chroma

7

Design

7

Byggkvalitet

7

Funktionalitet

8

Prisvärdhet

5

Plus

 • Snygg design
 • Bra programvara
 • Många utgångar

Minus

 • Avsaknad för handledsstöd