Driveclub är bilspelet som skulle sätta spiken i kistan vid lanseringen av Playstation 4. Spelet som låter oss gå med i bilklubbar, tävla mot andra klubbar och tjäna poäng för att förbättra den egna klubben. Ett halvår efter lanseringen av Playstation 4 släpptes Driveclub och kantades av stora problem som lever kvar än idag.

Då Driveclub lägger stort fokus på att spela med dina vänner bör du försöka ansluta dig till en klubb så fort det bara går. Tillsammans med den nya klubben kan du nu intjäna poäng, öka klubbens nivåer och låsa upp både bilar, färgdekaler eller nya tävlingar att kunna delta i. Personligen är jag en statistiknörd och älskar verkligen möjligheten att kunna se vilka bilar jag har kört mest, vilken favoritbana jag har eller hur många mil jag totalt kört i spelet. Det här är mer eller mindre en standard i alla onlinespel, men med egna skräddarsydda lösningar. Driveclub låter dig även låsa upp bilar utan att köpa dem, det räcker att du går upp i erfarenhetsnivå, ju högre nivå, desto häftigare bilar. Det finns en hel del olika bilar att välja bland, men de är självklart låsta till olika typer av klasser som Performance, Sport och Hybrid. Men nu, nu kör vi!

10495098_10154859067960430_6863745615169269347_o

Som sagt har spelet kantats av stora serverproblem vilket gjort att hela lanseringen blev lidandes och spelarna sviker. Än idag, ett par veckor efter lansering, kvarstår problemen och hela spelupplevelsen dras ned markant. Spelet har ju ändå lagt oerhört stort fokus på just online-delen. När vi kör multiplayer får man välja vilken typ av match man vill spela utifrån en ”Event-kalender”. Alla olika matcher startar vid olika tider, och spelarna får helt enkelt hoppa in i den match man vill spela, och hoppas på att någon annan vill spela med dig. Det största problemet Driveclub lider av utöver serverproblemen är att det inte finns någon riktig körkänsla eller att man på vägen tappat bort spelkänslan. Det känns oerhört stelt att köra bilarna, alla bilar mer eller mindre är byggda för att sladda och det blir mer än kamp om att kunna sladda sig bra igenom en kurva, en att faktiskt bromsa i tid och försöka ta sig igenom banan.

Ett annat minus är att det inte finns någon direkt ”Level-requirement” för att kunna spela vissa matcher, jag som level 1 kan exempelvis ställas mot en level 8 som då har mycket bättre och snabbare bilar, vilket gör att jag står helt utan chans att vinna. Problemen som finns med att köra bilspel på nätet och varför det inte tilltalar alla spelare kan bero på att det handlar väldigt mycket om att planera sin körning, nöta banorna om och om igen för att lära sig hur man tar banans olika kurvor. Alla är lika tävlingsinriktade och kommer göra allt för att stoppa dig vilket ibland kan få spelaren att helt tappa lusten att fortsätta då det händer gång på gång.

1909213_10154859067505430_5191156106904049252_o

När man väl spelar en match finns det, utöver att försöka komma etta, möjligheten att samla på sig bonuspoäng genom att utföra olika mål på banan. Det kan vara allt ifrån att tävla om vem som kan ta en sektion av banan med högst hastighet, följa en redan utmarkerad linje eller få flest sladd-poäng i en kurva. Dessa ger spelarna extra poäng om de lyckas ligga i topp när matchen är slut, för tävlingen fortgår om dessa bonuspoäng till sista person kommer i mål. Känner du att du bara vill köra bil, låsa upp nya bilar och liknande kan man alltid spela själv mot datorn i kampanjläget. En hel drös med olika banor ska klaras, alla med egna små mål, för att få stjärnor. Stjärnorna låser upp nya banor och till slut står du där som ”Legend” och har egentligen bara en sak kvar att göra i spelet. Tävla om tider. Detta kan jag tycka vara bland de mest underhållande läget som finns, framför allt om man är ett par kompisar som faktiskt gillar att köra bilspel och tävla mot varandra om tider.

Driveclub var ett bilspel med mycket potential, men det kommer andra spel i genren som kommer överglänsa detta lilla spektakel inom kort. Potentialen fanns att det skulle bli ett gediget och bra bilspel men när man förlorar kampen mot serverproblem och spelarna sviker finns det egentligen ingen genväg tillbaka. Den bittra sanningen är att Driveclub nog redan förlorade sina fans samma dag som man sköt upp spelets lanseringsdatum.

Driveclub

5

Grafik

6

Ljud

5

Spelbarhet

4

Hållbarhet

6

Plus

  • Underhållande koncept
  • Bra balans mellan bilarna

Minus

  • Tråkig körkänsla
  • Serverproblem
  • Delvis omotiverat poängsystem