Creative har länge producerat olika headsets, men med deras nya EVO ZXR tar de ett steg längre fram mot det perfekta gaming headsetet. Men är det ett tillräckligt långt steg för att rättfärdiga dess pris?
Mallex tar en djupare titt på hur väl dessa hörlurar står upp mot konkurrensen.

 

Det första som är värt att nämna är att dessa hörlurar inte enbart vänder sig till gaming marknaden utan att de även är anpassade för både musik och film. Detta genom ett inbyggt ljudkort i själva hörlurarna kallat SBX. Ljudkortet kan konfigureras genom olika profiler beroende på situationen, Creative har lagt till tre olika förinställda profiler för musik, film och gaming, men det går även utmärkt att ändra olika förinställda inställningar såsom EQ, bas, treble osv. själv. Detta sker genom Creatives egna app, som finns tillgänglig till både Google Play, PC och App store. Ljudkvalitén på headsetet är väldigt bra med ett klart ljud och en bas som inte tar över för mycket, men mycket av denna njutning kräver att man aktiverat SBX funktionen, annars är ljudet lite tamt för prislappen.

Headsetevointextone

Designen på hörlurarna är väldigt snygg och framförallt väldigt bekväma att ha på sig under längre perioder. Däremot finns det ett orosmoment närvarande då kåporna inte sitter fast särskilt säkert i hörlurarna, om man skulle råka tappa dem så finns det nog en risk att de går sönder. Mikrofonen på ZxR använder sig av något Creative kallar Crystalvoice-technology, denna teknologi fungerar över förväntan och ger ett väldigt klart och rent ljud. Stort plus är även att mikrofonen är inbyggd i själva kåpan, något som är snyggt och smidigt men som samtidigt inte påverkar ljudkvalitén. Två andra funktioner som ZxR har är ANC (Active Noise Cancelling) och Talkthrough. ANCn, som ska verka som brusreducering i stökiga miljöer, fungerar sådär på dessa hörlurar, men känns inte tillräckligt bra för ett headset i den här prisklassen. Talkthrough, funktionen där du kan prata med någon i närheten av dig snabbt utan att sänka volymen fungerar utan problem och medför ingen delay. ZxR har även bluetooth stöd som fungerar med bra räckvidd och utan ljudkvalités problem. Det går även att koppla in hörlurarna genom den medföljande USB sladden, då behåller man även SBX funktionen, alternativt med en vanlig 3,5 mm sladd men då går SBX funktionen förlorad.

Headsetevointexttwo

Hörlurarna i sig är alltså väldigt adaptiva och en trevlig bonus är att man får med en adapter som fungerar med flygplans egna ljudsystem. En batteritid på åtta timmar gör att man gärna använder dem trådlöst så ofta som man kan. Creative marknadsför ZxR som en alltiallo lösning när det gäller headset och jag hade hållit med dem om det inte varit för ett litet problem. Hörlurarna läcker ljud. Inte jättemycket, men tillräckligt för att störa omgivningen om man befinner sig i till exempel en bil, på ett tåg eller ett bibliotek så kommer folk i närheten kunna höra vad man lyssnar på och troligen störas av ljudläckaget. Detta är något som inte stör i hemmet eller på ett LAN party, men när det gäller att lyssna i tysta miljöer så skulle jag inte rekommendera att ta med dessa hörlurar. Om man däremot letar efter ett par high-end hörlurar just för hemmalyssnande som innefattar musik, film och framförallt gaming så är EVO ZXR det perfekta valet. Stilrena, bekväma med bra ljudkvalité både när det gäller mikrofonen och hörlurarna i sig.

SPECIFIKATIONER:

Ljudprocessor
SB-Axx1™
Ljuddrivenheter
50mm FullSpectrum
Headset-frekvensomfång
20Hz ~ 20kHz
Headset-batteritid
Upp till 8 timmar
Ljudteknik
SBX Pro Studio, CrystalVoice
Gränssnitt
Bluetooth 2.1 + EDR (Enhanced Data Rate), USB, Analog 3.5mm

Ladda ned Driverutiner 
Ladda ned Användarhandbok

Sound Blaster EVO ZxR

8

Design

10

Byggkvalitet

7

Ljudkvalitet

9

Prisvärdighet

6

Plus

  • Ljudkvalitén
  • MIkrofonen
  • SBX-profilerna
  • Designen

Minus

  • Priset
  • Ljudisoleringen