Mot slutet av året är det dags att äntligen snöra på fotbollsskorna i den årliga duellen mellan FIFA och PES. Allsvenskan har precis avgjorts här i Sverige med Malmö FF som segrare, men ute i Europa spelas det fortfarande galet mycket fotboll, precis som i mitt vardagsrum. Just i år bjuder de båda spelserierna på något alldeles extra, och i videorecensionen nedan kan ni se vad FIFA 15 har att erbjuda, och om det faktiskt är bättre än sina föregångare.

 

Fotbollssäsongen är igång och fotbollsfebern sprider sig hos alla fotbollsälskare. FIFA är äntligen tillbaka och bjuder oss på rätt så små men ändå efterlängtade nyheter. Jag heter Robert, och ni tittar på CtrlAltElites videorecension av FIFA 15

fifafiteenpic2

Det första vi möts av när vi startar FIFA 15 är precis samma meny som vi gjorde i FIFA 14. Det finns inga direkt nya spellägen eller funktioner som möter oss på välkomstmattan. Det vi däremot bjuds på är en introfilm som menar att FIFA 15 är ett av de mest realistiska fotbollsspel vi någonsin kommer få uppleva. Målvakter har en ökad spelförståelse, känslor hos spelarna på plan och liknande saker ska få oss att bli peppade. Vi ges en liten möjlighet att skräddarsy våran spelupplevelse genom att köpa egenskaper, målgester eller olika fotbollar och fotbollsskor. Möjligheten att göra sin egen fotbollsspelare och spela i sitt favoritlag är borttaget. Istället får vi skapa våran ”Virtual Pro spelare” och spela online ungefär som klanmatcher spelas. Det här måste vara världens sämsta initiativ av EA.

De moderna spelen oavsett genre strävar efter att alltid vara uppkopplade mot nätet, vilket i sin tur bidrar till att det läggs stort fokus på just internet delen. FIFA 15 är inget undantag och det märks väldigt väl i spelläget ”Ultimate Team” som påminner otroligt mycket om de gamla fotbollskorten man samlade på när man var liten och gick i skolan. Nu får vi göra det virtuellt med hela världen som vår skolgård.

fifafiteenpic1

Den nya grafikmotorn Ignite Engine gör sin premiärdebut i Fifa 15. För första gången någonsin i spelserien finns det en tung fysikmotor som faktiskt fungerar bra vid exempelvis tacklingar eller när man täcker bollen och går upp i nickdueller. Aldrig har FIFA känts så smidigt och matcherna flyter på utan några större avbrott. Som fotbollsälskare är det sådana här småsaker som uppskattas enormt. Med FIFA 15 kommer även en ny inlärningskurva då spelarna rör sig lite annorlunda och det tillkommit lite nya funktioner i kontrollschemat. Mitt bästa tips är att hoppa in i spelläget ”Skill Games” där man får lära sig dribbla, passa, skjuta och försvara på bästa sätt samtidigt som man strävar efter att slå kompisarnas rekord. Här har jag själv spenderat ett par timmar och känner fortfarande att det finns mer att hämta.

Årets upplaga av FIFA delar upp fans av serien i två olika grupper. Den ena gruppen tycker att spelet är helt okey, och att de få men efterlängtade nyheterna duger gott och väl. Det andra gruppen däremot anser sig svikna och tycker att spelserien tagit ett steg i fel riktning. Kanske är 2014 året då Pro Evolution Soccer kommer ikapp giganten FIFA och kanske dribblar in sig i våra fotboll gamer hjärtan.

FIFA15

8

Grafik

8

Ljud

9

Spelbarhet

7

Hållbarhet

8

Plus

  • Galet snyggt
  • Skön fysikmotor
  • Flytet i matcherna

Minus

  • Samma spel som förra året i princip
  • Hög inlärningskurva