Kickstarter, världens största webbplattform för finansiering av kreativa projekt, meddelar idag att det nu går att stödja projekt som är skapade i Danmark, Norge och Sverige. Kickstarter blev tillgängligt för uppladdning av projekt i Skandinavien i september och i dessa länder har skapare sedan dess kunnat lägga upp sina projektidéer inom någon av Kickstarters 15 kategorier som inkluderar allt från film, design och musik till journalistik och spel. Idag blir de första projekten publika och går nu att stödja i lokal valuta.

Dussintals skandinaviska skapare har redan startat Kickstarterprojekt, och fler förväntas lanseras under de kommande veckorna. Här är några exempel på projekt som nu finns att stödja på sajten:

– Som vi förväntade oss har vi fått se mycket kreativitet och stort engagemang från Skandinavien. Vi tycker det är spännande att se dessa projekt lanseras och är nyfikna på vilka ytterligare fantastiska TV-spel, innovativ teknik eller banbrytande konst som kommer till liv,

säger Yancey Strickler, CEO på Kickstarter.

Under det senaste kvartalet (1 juli – 30 september 2014) har ca 998 538 000 kronor finansierats till projekt, vilket innebär ett genomsnitt på mer än 10 miljoner kronor per dag. Under denna period har 6 124 projekt framgångsrikt finansierats av totalt 1 079 201 stödjare. Mer än hälften av dessa stödjare var nya Kickstarter-användare. Det projekt som mottagit störst summa pengar under denna period är Ryan Greppers projekt Coolest Cooler som har tagit emot över 95,6 miljoner kronor av totalt 62 642 människor.

Sedan Kickstarter lanserades 2009 har 6,9 miljoner människor finansierat runt 69 000 kreativa projekt med 1,3 miljarder dollar. Kickstarter finns nu tillgängligt i tio länder: Australien, Kanada, Danmark, Irland, Nya Zealand, Holland, Norge, Sverige, Storbritannien och USA.

För mer information, besök Kickstarters hemsida

Källa: Kickstarter Pressrelease