Under Gamescom 2011 presenterade Ncsoft Wildstar. Spelet som skulle bli deras nästa succé visades och jag minns att jag gillade den grafiska stilen. Enda problemet var att även Guild Wars 2 var på gång och jag som personligen inte är ett stort fan av MMORPG’S tyckte väl att Wildstar såg charmigt ut men det var inget jag tänkte spela. Nu har det gått tre år sedan den upplevelsen och Wildstar levererar väldigt mycket. Frågorna vi ställer oss i vår recension är: Vad erbjuder Wildstar som andra titlar i samma genre inte gör? vad gör Wildstar speciellt?

 

Det finns två olika typer av spelare när det kommer till MMORPG’s: de som spelar för att det är skoj, och de som spelar för att bli bäst och göra ett namn för sig och sin Guild. Wildstar bjuder in bägge typer och oavsett vilken av de två du tillhör vill Carbine Studios och Ncsoft att du ska ha kul när du spelar Wildstar och spenderar tid på planeten Nexus. På planeten kommer vi ställas inför utmaningar som kommer sätta både dig, dina egenskaper och lagmedlemmar på prov. Den erfarna spelaren kommer njuta av sitt äventyr på Nexus och den höga svårighetsgraden, men det finns dock en chans att de spelarna som älskar konceptet men som inte besitter samma erfarenhet kommer se spelet som alldeles för svårt.

Precis som dom flesta MMORPG idag börjar vår resa med att vi får skapa vår karaktär. (precis som i Star Wars: The Old Republic) Står valet mellan att spela som de onda imperiet Dominion eller äventyrarna Exiles. ett val som inte bra kommer påverka vilka quests du får ta del av utan även vart på Planeten Nexus du påbörjar ditt äventyr. När du skapar din karaktär behöver du egentligen inte få ångest eller panik för du råkat välja fel sida, du kan nämligen ha både en god och en ond karaktär på en och samma server. De olika raserna och klasserna skiljer sig ganska mycket mellan varandra och bortsett från de olika raserna har du även ett flertal klasser att välja på och här är bara några av dem-

Wildstarclasses

Warriors är ostoppbara långtradare på slagfältet. En kombination av tunga vapen, kraftfull rustning och avancerad teknik för att ta hand om de problem som ska lösas. Stor orädd varelse som ger like mycket som de tar, mår allra bäst på stridsfältet, beväpnad med en gigantisk tech-svärd och en plasmakanon på armen. använder sig av hyper laddade kinetiska celler som tillåter användning av kraftfulla attacker och förbättrad destruktivitet med såväl strategiska som teknisk kompetens med avsikt att skada, avväpna, eller oskadliggöra sina fiender. Warriors är kort sagt en vandrande dödsmaskin, som kan absorbera imponerande mängder skada samtidigt som han ger sig på en grupp fiende. Warrior rollen är för dig som vill spela antingen Melee DPS eller Tank.

Spellslingers är dödliga och farliga pistoleers, som ofta finns utanför Fringe och arbetar som prisjägare, livvakter, eller legosoldater. Spellslingers slåss med en unik stil som är en dödlig kombination av magi, reflexer och instinkt – vilket gör dem några av de mest fruktade soldater i galaxen. Genom hantering av speciellt utformade mag pistoler kan Spellslingers manipulera arcane energi för att skapa kraftfulla magiska sigill och på så sätt kraftigt öka sin noggrannhet och sammansmälta sina projektiler med förstörande effekt.  Förutom sina dödliga vapen, använder Spellslingers även akrobatisk smidighet och kan snabbt ta sig runt på slagfältet och därmed positionera sig för att orsaka mest skada på sina fiender. Dessa dödliga förmågor, i kombination med Steely-eyed beslutsamhet gör Spellslingers till en verkligt skrämmande fiende i strid. Spellslinger rollen är för dig som vill spela antingen Ranged DPS eller Healer.

Medic är designade för medel-närstrider, deras främsta främsta metoden för attack är resonatorn, som chockar fiender. En Medic använder fält för att läka och buffa allierade och debuffa eller skada fiender inom området de befinner sig i. Medics kan även bifoga sonder till allierade eller mot fiender och använder sig av olika effekter utöver de effekterna som redan finns på slagfältet. Alla fält och sonder använder ställdon som dräneras per behov av diverse fält förmåga, Dessa kan laddas upp utanför strider eller genom att använda sig av attacker eller standard helande. Medic rollen är för dig som vill spela antingen Ranged DPS eller Healer.

Nu har vi gått igenom några av klasserna Wildstar erbjuder men en klass kommer inte bestämma ditt utseende, för det behöver vi även veta lite mer om spelets onda och goda sidor samt de olika raserna som du kommer få spela som på planeten Nexus –

Dominionbadguy

På dominions sida får vi välja mellan:

Cassian – Homosapien rasen från planeten Cassius Utvalda av den mystiska rasen Eldan att erövra allt genom Dominion imperiet, med siktet på planeten Nexus. Pratar med en distinkt brittisk accent och har storhetsvansinne.

Draken – Drakar FTW!, Dominions bråkstake där alla är födda till krigare med stridslust i blodet.har begett sig till planeten Nexus för att visa vart skåpet ska stå.

Mechari – Tre meter långa Robotar skapade för att expandera Dominion imperiet och är dessutom utmärkta spioner som låter sina vapen sköta snacket.

Chua – låt inte den söta utsidan lura dig, dessa små krabater är lika smarta som lömska, tävlingsinriktade, psykopatiska vetenskapsmän. från början söta kramgoa men efter mötet med Mechari utvecklades dom snabbt till vad de är idag genom bland annat genmanipulering.

Exilegoodguy

Och på Exiles sida:

Exile Humans – För 300 år sen flydde en grupp Cassians för att leva i fred och under åren utvecklades till vanliga människor som du och jag, med undantaget att vi inte utforskar planeten Nexus och är stämplade som rebeller.

Granok – Silikon baserad livsform som härstammar från planeten Gnox. De Golem liknande Legosoldaterna har erfarenhet av Dominion imperiet då dom krigade för att försvara sin hemplanet. Kort därefter blev krigarna utvisade i exil och förenade sina krafter med Exile människorna. Idag är de flesta Granokerna krigsveteraner som inte drar sig för en fight.

Aurin – En fredlig ras som flytt från sin hemplanet Arboria som numera styrs av Dominion imperiet, och flydde till planeten Nexus för att förena sig med de andra Exiles mot dominion imperiet. Låt inte deras söta yttre med svans och stora öron lura dig Aurins är ett med sin miljö och vana jägare. påminner om druider.

Mordesh – Med en degenerativ sjukdom efter en förbjuden nyfikenhet till alkemi om odödlighet ser dom ut som en hybrid mellan utomjording och Android. Mordesh rasen begett till planeten Nexus på jakt efter ett botemedel. Med en törst för kunskap är Mordesh en blandning av vetenskap och magi som dom använder för att besegra sina fiender.

levelup

Wildstar bjuder på en hel del humor, de som spelat den gamla klassikern Unreal Tournament kommer känna igen både Double Kill, Trippel kill under striderna. Manuset bjuder även de in till skratt, men trots all humor på ytan behöver man inte dyka speciellt djupt för att uppleva hur  och om man vill kan man alltid skapa galaxens absolut fulaste karaktär som struttar omkring fast är egentligen dödlig En sak som Wildstar absolut inte har för lite av är humor, allt från välkända Unreal Tournament double kill, trippel kill o.s.v. under strider till rolig dialog och rösterna är riktigt bra och välgjorda. Inget MMORPG fungerar utan roliga skills och här finns det massvis att välja mellan, oavsett vilken klass du väljer att spela som kommer du kunna fördjupa dig i alla de skills som du låser upp.

MMORPG spel ska även bjuda spelaren på en gigantisk värld att utforska, äventyra i, skaffa nya vänner eller få ovänner och Wildstar är inget undantag. Planeten Nexus är stor som den är vacker, med många olika miljöer mycket att göra se och uppleva. Uppdelningen av Nexus är simpel, dom olika områdena är “instansierade” vilket betyder att hela planeten är uppdelad i flera mindre regioner, varpå man måste transportera sig igenom portaler för att komma till nästa region. Ljudbilden Wildstar bjuder på är nästintill perfekt från inlevelsen alla NPC’er har när de pratar till mästerliga symfoni  stycken som dundrar genom öronen. Det bidrar med så mycket när stämningen är bra, att karaktärer ska kännas levande är jätteviktigt när man bygger ett mmorpg. Men även musiken måste  sätta ton för inlevelsen och stämningen som ska skapas under olika events och händelser under spelets gång. Vi har suttit en hel timme och bara avnjutit musiken Wildstar bjuder på och tidsuppfattningen suddades ut. När detta sker under en spelsession så vet du att det är ett bra tecken.

Map

PvP är för det mesta en underhållande del av MMORPG’S, tyvärr är inte Wildstar riktigt på det klara när det gäller spelets olika PVP lägen. Ett av de första vi får testa påminner om Capture the flag, men det finns även så kallade battlegrounds där 40 st spelare möter 40 andra. Tyvärr skapar detta även totalt kaos då skills och spells kastas huller om buller utan någon direkt taktik, så det hela liknar mer ett mellanstadiedisco med alla ljus och färger som målar flimrar på datorskärmen. Alla MMORPG har olika typer av PvP och det är alltid svårt att definiera exakt vad som är bra och inte. Guild Wars 2 är ett exempel på hur ett storskaligt krig skulle kunna gå till där mycket handlar om organisation och hur man tillsammans tar sig an sina motståndare. Ett spel som däremot fortfarande dominerar just PvP-delen är Blizzards World of Warcraft som erbjuder spelaren flera olika typer av spellägen där det handlar om att känna sin karaktär tillräckligt bra för att veta vad som är bra mot sina motståndare och inte. I Wildstar blir vi mer förvirrade då det händer på tok för mycket och att klasserna är väldigt dåligt balanserade gentemot varandra.

I Wildstar belönas du med achievements om du genomför de kraven spelet ställer på dig och dina vänner oavsett om questsen är stora eller små. Detta är självklart inget måste eller något som ger dig något speciellt mer än skryträtt i den virtuella världen och är inget som är unikt för just Wildstar. En sak som dock är väldigt kul att ge sig an är de så kallade Challanges som finns runt om på planeten Nexus. Dessa kan innebära allt från att simma genom en sjö på kortast tid, besegra x antal fiender på kortast tid eller studio23’s personliga favorit hoppa genom laserstrålar (se slutet på videorecensionen)

Craftingen i Wildstar ser något annorlunda ut när det kommer till själva utförandet, och till skillnad från andra spel i genren erbjuds vi möjlighet att välja exakt vilken egenskap vårt föremål ska ha, och om man vill chansa lite kan man försöka göra föremålet starkare än vad som egentligen faktiskt går, risken att föremålet går sönder är dock större än att du faktiskt lyckas. Däremot kommer du vinna massor om du vågar chansa, men materialet i Wildstar är svindyrt och kan leda till timmar av utforskande för att hitta de material som du saknar. Visserligen finns det ett auktionshus där du kan köpa materialen för en dyr prislapp. Pengar är enkla att skaffa sig i Wildstar vilket även driver upp priserna i auktionshusen och speciellt när det gäller just det det där materialet som du behöver för att skapa dig en ny hjälm vilket i sin tur låter dig överleva ytterligare några sekunder i stridens hetta.

Wildstarmount

Eftersom planeten Nexus är såpass stor som den är skulle du nog somna om det enbart gick att förflytta sig genom att promenera. Som tur är erbjuder Wildstar Transmat terminaler som teleporterar dig till olika utsatta platser, mindre passagerarskepp samt det numera ganska klassiska mounts som finns i de flesta MMORPG’S idag. Dessa skiljer sig ganska rejält och det finns allt från vargar, hästliknande djur till dinosaurier men även mekaniska mounts som liknar motorcyklar. Har du tankar på att köpa spelets deluxe version får du dessutom en riktigt cool Hoverboard som in-game mount som för tankarna till filmen Tillbaka till framtiden. Om du mot all förmodan skulle tycka att din mount ser lite trist och grå ut och inte har den är ”snel hest” looken kan du alltid modifiera de stackars djuren med tomteluvor, brinnande svansar…ja det finns en hel del att pyssla med även här, och det är de små detaljerna som väver samman storslagna äventyr, att du aldrig ska ha tråkigt när du sitter och spelar.

Wildstar försöker karakterisera sig  på fler sätt en ett och erbjuder dig ett alldeles egna hus. Detta kallas för Housing, och är kort sagt ett eget ställe att hänga på tillsammans med dina vänner, spara undan dina personliga items i byrålådor eller bara gå banans med alla olika funktioner och ha fest. Runt om på planeten Nexus kan du dessutom hitta föremål som går att placera ut i ditt egna hus som exempelvis möbler, nya design planer på husets layout och utsida, eller varför inte bygga en privat crafting och mining center så du slipper springa till Npc’er för att utvinna material. Det bjuds även på en manuell juicepress….eh ja juicepressen ja.

Wildstarhousing

Med en inriktning på de lite mer erfarna spelare och detta märks markant när man ska ta sig igenom spelets olika dungeons. Trots grundprincipen som är den samma för de flesta MMORP’S är dessa oerhört utmanande. Det är du tillsammans med  fyra andra spelare som ska strida er igenom starka horder av fiender för att slutligen möta bossen vid slutet. Och bossarna i Wildstar varierar mycket i svårighetsgrad men alla är underhållande att strida mot, framför allt då det ofta krävs lite finess och lagspel med taktik att ens nå fram till dom i slutet på dungeons och minst sagt ta kål på dem.

Wildstar är helt enkelt j*****t kul att spela, främst med andra men fungerar även helt ok att spela solo. Det bjuds på fantastiskt musik, små knepiga kontroller för den ovane, mysig grafik och rolig humor. Kommer vi stanna kvar på planeten Nexus? Japp vi är långt ifrån klara med Wildstar och allt det bjuder på!

En Andra åsikt:

Enda sedan första gången jag hörde talas om Wildstar har mina förväntningar varit skyhöga, och frågan huruvida Wildstar står sig mot andra spel i genren skulle  bli en intressant fråga att få svar på. På förhand verkade Wildstar ha alla de ingredienser som gör ett MMORPG engagerande, roligt och framförallt utmanande. Men om Carbine studios lyckas ta tillvara på alla dessa ingredienser återstod att se. Som erfaren spelare inom genren hade jag redan innan recensionen haft mitt öga på Carbine studios titel som verkade ha en hel del egna karaktärsdrag och förutsättningar för att skapa något unikt. Efter att ha spenderat flertalet timmar i Wildstar är jag fortfarande osäker på om jag gillar det eller inte.
MMORPGS ska upplevas med vänner, och framför allt i Wildstar då vi ständigt bjuds på tuffare utmaningar än i något annat spel i genren. För min del kommer det vara svårt att plocka upp spelet vid slutet av prenumerationen då jag inte finner något större värde i spelets end-game, däremot är ju det något som kommer jobbas på mycket framöver enligt Carbine Studios och NCsoft själva. Men det som faktiskt fångar mig är charmen och de olika klassernas uppbyggnad och hur vi som spelare bjuds in i en helt magisk värd. Musikspåret är även det välkomponerat och allt för ofta kommer jag på mig själv att sitta och nynna på dess toner när jag spelar andra spel, och det om något måste ju räknas som ett plus. 8/10 – Lillbirro

Wildstar

9

Grafik

9

Ljud

10

Spelbarhet

7

Hållbarhet

10

Plus

  • Underbar Musik
  • Roligt Combatsystem
  • Vackra Miljöer
  • Charmig Grafik
  • Utmanande

Minus

  • För mycket grinding
  • Lite enformiga Quests
  • Kräver erfarenhet av MMORPG