Retro, nostalgi och andra mysiga ord framkallar oftast en härlig känsla i min kropp. Som när man är ute i skogen och drar in ett kraftigt andetag och nästan blir yr i huvudet av den friska luften (JA NI VET VAD JAG PRATAR OM) Men när det blir mer eller mindre raka motsatsen? vad händer då? Broforce ser på pappret och sina trailers fantastiskt kul ut. Men är dessvärre en smula osanning i alla fall i skrivande stund då Broforce är i Early access på steam. Ta dig en titt på videorecension och läsa texten nedan så kommer du förstå vad det är jag menar. Och dela for fuck sakes gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet!

 

Broforce är spelet som hoppas vara så jävla coolt att din skärm just pajade!  Free lives games vill ta oss med på en nostalgisk resa till 80 och 90 talets hårdkokta action och alla dess action hjältar. Men det luktar mer ruttet ägg än medium här. Hur kan något så simpelt bli så fruktansvärt fel undrar du kanske nu?

Först och främst är spelet i Alpha men trots detta ombads vi att göra en recension på Broforce (och vi tackar sällan nej) Broforce har potential. Det hela börjar med att du väljer kampanjläget och åker runt i din helikopter för att frita olika ”Bros” som du låser upp vartefter och självklart befria samtliga länder från ondskan själv som i det här fallet är satan i slutet på varje bana, där resultatet efter du pulvriserat honom får hoppa upp på en stege hängandes från en helikopter som tar dig från platsen (Jävligt hård action if i may say so myself) Den här grund idén är fantastisk men den har så många ofärdiga delar att man blir mer frustrerad efter tio minuters spelande än peppad. Varför? jo jag ska förklara några av sakerna och anledningarna till varför Broforce fick det betyg du kommer se i slutet på videorecension eller i texten.

Broforce campaign

Under spelets gång låser du upp olika ”Bros” och det konceptet köper jag, men när detta innebär att du kanske startar banan med Bronan som är din favorit för att 15 sekunder senare vid fritagandet av en ”Bro” från en bur blir av med honom för att ersättas av …..Bro in black (Will Smith från Men in Black) känns fruktansvärt frustrerande. Jag har dött med flit flera gånger bara för att få just den karaktären jag vill spela med, om detta problem blir löst till release blir jag väldigt glad.

Nästa stora problem Broforce lider av är dess buggar, och vi snackar mååååånga buggar. Allt från att skärmen slutar följa din framfart till att det bara hänger sig och vägrar återgå så det enda du kan göra är att antingen tryck Alt F4 eller starta systemhanteraren och tvångsstänga spelet. Problemen tar tyvärr inte slut där. När vi begav oss in i flerspelarläget blev det uppenbart hur mycket som faktiskt inte fungerar och känslan av att se en godisskål där alla godisar ser ut som dina favoriter men har egentligen ersatts av mormors Brigde blandning blir ett faktum, ett faktum som lämnar mig med en äcklig smak i munnen som inte går bort utan blir värre när mormor ska nypa en sådär i kinden för hon tycker man är så söt fast i själva verket är hon bara avundsjuk på min släta hud… Back to recensionen nu.

Jag har nämnt en del buggar och problem men trots dessa är Broforce j****t kul att faktiskt spela. Det är svårt, det är 16-bitar och det är nostalgist. Det går inte att bara tro man kan springa igenom banan för tittar du inte dig runt kommer du explodera av någon handgranat (fiendernas ELLER dina egna) men det kan lika bra vara du som råkar skuta sönder allt som du ska kunna stå på för att sedan falla till din inte så action fyllda död. Risken att du dödar dina vänner är alltså stor i Broforce så spela absolut inte med dina bästa vänner.

Bronan

Ensemblen av karaktärer i Broforce eller ”Bros” som de så fint kallas är många och det märks att spelets regissör Evan Greenwood inte fick nog av alla B-action filmer som skapades under 80 och 90 talet medan de flesta av oss andra tyckte att det faktiskt räcker nu. Låt mig kort dra några namn så kan du nog lista ut vart dessa härstammar från:

Bronan the Brobarian
Brochete
Timebro
Rambro
Bromando
B. A. Broracu
Bro Hard
Brobocop

Ja ni fattar. Visst är det kul men efter ett tag undrar jag egentligen hur många ”Bros” Free Lives Games kan stoppa in i Broforce? Vid det här laget borde du tycka ordet är uttjatat innan du ens provat på spelet själv, visst det är humor och man måste se det för vad det är: Cheesy B-action i form av ett försök att bjuda på nostalgi. Men utan någon direkt story och ens fungerande spel är det svårt för Broforce att nå dit de vill, i alla fall i mina ögon och jag har sett en hel del action filmer i mina dagar, bra som dåliga.

Du ges även möjligheten att skapa dina egna banor genom spelets Level editor där du kan lattja hej vilt  med din fantasi. Ladda upp dina banor online eller dela med dina vänner och utmana dem, eller varför inte bara göra livet surt för folk genom omöjligt svåra banor som bara en masokist skulle kunna älska och vilja spela igenom? Allt går bara du har tiden och orken. En mycket välkommen del som fler spel borde ta till sig: valet av skapandet i själva spelet. Vad urskiljer då Brofroce från andra snarlika titlar förutom Level editor som för ovanlighetens skull finns med? Några stycken faktiskt och mer lär tillkomma under tiden fram till release. Race mode som helt enkelt går ut på att ta sig från starten av banan till slutet på bästa tid antingen mot en vän eller mot klockan för bästa möjliga tid. Explosion run som är som den sistnämnda med skillnaden att banan exploderar och du måste verkligen ta dig framåt för annars blir du ”bro in piece” Och sist men inte minst har vi den vanliga Deathmatch där det är every bro for himself!

Bromission failed

Broforce har som sagt potential, rolig humor och är sjukt överdrivet, men som det är i skrivande stund är det långt ifrån färdigt och hade alla buggar vart åtgärdade hade vi bara kunnat drömma om vilket betyg det hade landat på. nu får Broforce nöja sig med…. ”Just a flesh wound”

En andra åsikt:

Ett spel med all världens potential att kunna bli ett grymt actionspäckat flerspelar-lir. Det som erbjuds är ett spel som lever på sin sköna humor, men som blir för enformigt efter en kort stund. Bro hit och bro dit. Ett skarpare internet-stöd hade krävts för att jag skulle bli helt såld. Sen är inte early access alltid det bästa för spelutvecklare. Broforce är ett spel jag vill tycka om men som lämnar mig med en bitter smak i munnen av avsaknad.
5/10 – Lillbirro

Broforce

6

Grafik

7

Ljud

8

Spelbarhet

5

Hållbarhet

5

Plus

  • Har mycket potential
  • Roligt när det fungerar
  • B-Action
  • Level editor

Minus

  • Enformigt Musik
  • Ingen direkt story
  • Buggarna
  • B-Action