Spelinformation

 • Testad plattform: Windows
 • Utvecklare: Rebellion Developments
 • Utgivare: 505 Games
 • Genre: Taktiskt FPS | Simulator
 • Antal spelare: 1 Offline | 2-12 Online
 • Finns till: Multiformat
 • Släpps: 2014-06-27

 

Många som spelat Sniper Elite V2 önskade sig mer öppen bandesign och bättre stealth.
Nu kommer uppföljaren från Rebellion som även försökt lyssna på vad deras fans vill ha. Du spelar prickskytten Karl Fairburne som utforskar det andra världskrigets Nordafrika.
I Sniper Elite III finns det fler valmöjligheter för din loadout och fler olika sätt att närma sig målen på de expansiva banorna. Det har ett nytt relocationsystem som passar spelets förbättrade stealth. Med ett delat progressionssystem för singelplayer och multiplayer verkar spelet ha mer att komma med än föregångarna, men räcker det för ett så högt pris?

Sniper Elite är prickskjutarsimulatorn som introducerade den ikoniska X-ray-kameran. Du kan förnöjt skratta för dig själv medan du följer dina skott genom nazisternas muskler, ben och inre organ. Den här gången har vi fått fler kamerainställningar och de har även animerat sekvensen när du lyckas döda föraren av en tank genom att skjuta in i den smala fönsterspringan. Svårighetsgraden går fortfarande att skräddarsy så du kan välja att blanda spelets AI-modeller med olika simulatorfunktioner som matchar din egna spelstil. En av dessa fina funktioner är att få se var kulan kommer landa när du tömmer lungorna. För att kunna göra detta måste du hålla koll på pulsen och låta bli att springa för mycket. Det finns även en del sprängmedel gömt på banorna som kan ta ut flera fiender samtidigt.

Bulletcam

En av de bästa tilläggen är kikaren som du kan använda för att markera dina fiender.
Du kan zooma riktigt långt och se vad soldaterna bär med sig och hur noga de letar efter dig. Den hjälper dig att hitta gömda sprängmedel och att se de svaga punkterna på fordon där dina kulor kan tränga igenom. Om du lyckas skjuta sönder en lastbil innan soldaterna hunnit fly så är det stor chans att den sprängs och tar soldaterna med sig. Grafiken har fått sig en ny polish som är mer färgglad och intensiv. Tyvärr så blir några av effekterna ibland lite för störande när man försöker upptäcka omärkta fiender, bland annat genom flimrande skuggor, bråkig depth of field och en hel del solstrimmor och nya ljuseffekter. Spelets cutscenes ser bra ut men känns ibland lite instoppade och kan bryta inlevelsen. Röstskådespeleriet är som bäst när huvudkaraktären kommenterar händelserna i spelet.
I övrigt används ljudet på ett bra sätt, det blir ett taktiskt element för att maskera skotten.

Freshlook

Utvecklarna har tagit till sig spelarnas kritik och öppnat nivåerna för fler taktiska val. Bland annat ser vi en ny arsenal av taktiska sprängmedel och ett slopande av automatisk hälsoåterhämtning. Det innebär att du får ta med dig ett par saker in på banan som du sedan kan fylla på genom att utforska omgivningen och rota i soldaternas fickor. Det blev även en möjlighet för utvecklarna att lägga in hemliga sidouppdrag som hjälper dig att levla fortare samt att låsa upp speciella tillbehör och samlarföremål. Erfarenhetspoängen delas mellan singleplayer och multiplayer och det gör även dina fyra loadouts. Oavsett var du startar så kommer du inte förlora någon tid om du låser upp saker i olika spellägen. Relocationsystemet ger dig också en bonus i multiplayern om du låter bli att campa. Däremot kan det orsaka en del maskande i singleplayern för att smita undan spelets AI.

Ibland tror jag dock att Rebellion missuppfattat vad spelinnehåll egentligen innebär. Ena stunden har de lagt ner ett bra arbete på att inkludera fler valmöjligheter och taktiska element i både loadouts och bandesignen. Men i andra fall märks det att Sniper Elite III egentligen inte har så bred story eller några riktigt starka karaktärer. Multiplayern har bara ett fåtal kartor som även brottas med hitta ordentligt skyddade spawn points för spelarna. När singleplayeruppdragen väl tagit slut och du inte hittat någon kompis att spela co-op med förväntar man sig att multiplayern ska hålla upp spelet lite bättre än vad det gör för tillfället. Avsaknaden av mer komplicerade spellägen med objectives gör sig påminda och matcherna kan lätt dra ut på tiden när det är campers som spelar för kills. Även om de nyligen gav bort Sniper Elite V2 gratis på Steam så har Sniper Elite III fått en ganska fet prislapp, där de dessutom klippt ut en del av innehållet för att sälja det som Day-1-DLC. Det känns lite som en cashgrab som inte motiverats förrän spelet fått en patch.

Stealthkill

Om man kollar lite närmre bland tillbehören till gevären så märks även en del missar. Tillbehör som har samma namn kan ha olika effekter beroende på vilket gevär de sitter på. I vissa fall påverkar de också vapnets effekter på ett ologiskt sätt, t.ex. genom att ett nytt boltsystem med en annan färg skulle öka kulans hastighet samtidigt som den minskar skadan. Jag föredrar spel som har en konsekvent tillbehörsmodell där man intuitivt kan veta vad man bör låsa upp och hur ett tillbehör påverkar dig när du tävlar online mot andra. De flesta tillbehören har dessutom bara mindre färgändringar och du får aldrig riktigt en känsla av att vapnet blivit snyggare. Vissa gillar att kunna låsa upp saker medan andra bryr sig mer om ett stabilt spelsystem som här räddas av kikaren och teamwork.
När du spelar co-op så får en av er helt enkelt agera target spotter och använda kikaren.
Stealthsystemet och fordonsminorna blir däremot alldeles för irrelevanta i multiplayern.

Spelarantalet för de olika multiplayerlägena är 12 spelare, vilket är tillräckligt för mig. Om det skulle vara så att spelet tappar popularitet så finns det ändå dedikerade servrar som hjälper till att fokusera spelarna utanför primetime. Lagsamarbetet får ta plats och det känns bra att kunna hjälpa till med kikaren ifall man fått slut på skott eller känner sig osäker på hur mycket kulan kommer falla över längre avstånd. Man kan även använda tripmines och olika mindgames för att lura fram fiender och leda dem in i olika fällor. Ditt lag tjänar på att sprida ut sig och ni kan hjälpa varandra att täcka de blinda vinklarna. Det hade varit ett fördel om man hade kunnat hjälpa varandra med medpaks också men det verkar som att var och en får ansvara för sin egen hälsa i det här spelet. Quickscoping är inte heller någonting som påverkar spelet särskilt mycket eftersom du måste träffa huvudet eller specifika organ för att göra tillräckligt med skada. Om du springer mycket går din puls upp och dina vapen blir mer ostabila, så spelet är mer taktiskt än Run’N’Gun.

SniperElite

Sammanfattningsvis så har jag haft riktigt kul med Sniper Elite III och tänker fortsätta spela det under den närmsta månaden. Förhoppningsvis kan Rebellion utöka innehållet i spelet och göra så att det blir lättare att ställa in vissa kombinationsinställningar i deras bullet cam. Multiplayern känns som en unik upplevelse och komplimenterar även team deathmatch med förmågor som andra shooters inte riktigt lyckats porträttera ordentligt. Simulatorkänslan inkräktar aldrig på det roliga och man belönas verkligen för skicklighet. Troligtvis passar det dig som gillar strategi och längre spelsessioner, där det finns stor potential för givande co-op matcher med vänner och starkt lagsamarbete i multiplayer. Om du inte har så bråttom att spela Sniper Elite III så kan du alltid testa V2 så länge och skicka din feedback genom Rebellions feedbackenkät, eller vänta tills spelet blir billigare.

Sniper Elite III

8

Grafik

9

Ljud

9

Spelbarhet

8

Hållbarhet

6

Plus

 • Snyggt och strategiskt
 • Relocation och stealthsystemet
 • Känslan när man sätter skotten
 • Utforskandet efter sidouppdrag

Minus

 • Visuella effekter är i vägen
 • Fiendernas AI är något ojämn
 • Spawns i MP kan förbättras
 • En cashgrab med Day-1-DLC