Alla älskar vi spel, åtminstone i min värld känd som ”Fluffy fluffy pompom-land” och förhoppningsvis känner ni ungefär likadant. Hur vi njuter av spel är däremot inte nödvändigtvis satt i sten och det sätt som fungerar bäst för dig kanske inte är vad som fungerar optimalt för någon annan. Någon som inte hade någonting emot att dela med sig av sina egna spelnjutningstips är Emmy Z Nordström som uppenbarligen tycker att vi ska dela våra spelupplevelser med andra lite oftare. Utan vidare dröjsmål lämnar vi nu över det skrivna ordet till Emmy som ska förklara varför du bör överväga att låta kontroll nummer två ligga kvar på sin viloplats när ni ska spela tillsammans.

Jag har aldrig varit ett stort fan av co-op. I alla fall inte den traditionella versionen “dela teveskärm och samarbeta”. Inte heller är jag något stort fan av att logga på online och delta i episka strider i Battlefield eller smiska motståndarlag tillsammans med andra i CoD. Jag gillar storylägen, berättelsen och vägen framåt.

Nu finns det såklart undantag. Charmiga plattformsspel som Little Big Planet kan vara fasligt kul i co-op. Jag gillade även välgjorda Beyond: Two Souls som jag spelade med min man och jag har givetvis spenderat oräknerliga timmar i MMO:s som World of Warcraft. Men ändå, helst spelar jag ensam.

Men det finns en samarbetsform som jag verkligen älskar och som fungerar fantastiskt bra. I alla fall hemma i vårt hus. Att spela singelplayer – tillsammans; med en handkontroll. Tror du mig inte? Hur galet det säkert än låter i mångas öron är det en extremt underhållande spelform som för med sig många fördelar. Låt mig ta några exempel.

  • Två extra ögon! – Mitt lokalsinne är under all kritik och ja, det gäller även i spel. Men att ha ett par extra ögon med sig i soffan underlättar. Jag springer i vindlande korridorer jagad av fiender och min man ropar: HÖGER, HÖGER, VÄNSTER! På samma sätt är vi varandras ögon vid intensiva eldstrider. “DÄR! Bakom containern till vänster”. “Akta, bakom dig!” Vi engagerar oss tillsammans.
  • Pauser! – Att skicka handkontrollen mellan varandra i soffan skapar perfekta pauser. Toapauser, “fylla på snacks”-pauser, “kolla mobilen”-pauser. Får du kramp i tummarna på grund av för många quick time-events? Inga problem, låt din co-op-partner ta över. Blir du så förbannad på en motståndare att du vill sula iväg handkontrollen rakt in i teven? Lugna nerverna och lämna vidare spakarna. Spar både nerver och pengar.
  • Gemenskap! – Att spela tillsammans med en kontroll är i princip som att se på film tillsammans. Ibland är man den som agerar. Ibland sitter man bara bredvid och njuter av upplevelsen och är man ett par såsom jag och min man är, ja då kan man passa på att gosa lite samtidigt. Pluspoäng!
  • Inga hemligheter! – När två spelälskande människor umgås mycket så är också spel ett naturligt samtalsämne och det är ganska ofta jag eller min man har fått bita oss i tungan för att inte råka spoila något i en handling. Vi tassar på tå. ”Hur långt har du kommit? Har du varit förbi det där tornet? Neheee, okej. Då ska jag inte säga mer.” Det här problemet försvinner direkt när vi spelar tillsammans. För det är ju bara att erkänna att det är ganska få spel som har co-op för storyn.
  • Starka och svaga sidor! – Alla är inte bra på allt. Det är bara att konstatera och spelar man tillsammans med en handkontroll kommer det att komma stunder då din partner kanske inte riktigt presterar på topp, och med största sannolikhet tvärt om. Då gäller det att utnyttja varandras starka och svaga sidor. Jag siktar bättre än min man vilket innebär att jag tar de intensiva striderna. Han är bättre på att hålla nerverna i styr och får gärna vara den som tar stressiga situationer eller läskiga passager. Många fastnar i spel för att de inte kan eller vågar ta sig vidare. Är man två är chansen större att problemet inte uppstår.

Ja, som ni ser finns det mängder av fördelar med att dela handkontroll. Har du aldrig provat, så gör det. Jag tror att du kan bli förvånad. Dock vill jag höja ett varningens finger. Det gäller att hitta någon som vill och kan spela på ungefär samma villkor och som exempelvis står ut med att misstag begås. Jag vill ju inte vara orsak till några separationer eller förstörda vänskapsband!

För mer av Emmy rekommenderar vi att man följer @EmmyZ på twitter.

Vill du skriva en gästkrönika för CtrlAltElite? Kontakta David.meyer@ctrlaltelite.se så kan det bli just dina ord som pryder denna sida nästa gång.