Ubisoft avslöjade nyligen att de nu samarbetar med ESWC genom ett dansmästerskap. Just Dance 2015 blir det första casualspelet som introduceras och får en egen gren inom ESWC. Tanken är att spelare som gillar att dansa kan kvalificera sig för finalen genom nationella tävlingar, där vinnarna får tävla mot varandra i en storslagen liveshow på scen.  Just Dance Now är en app som gör att vem som helst kan pröva på spelet om de har en smartphone eller tablet i närheten. Kvalificeringen sker mellan 24 Juni och 21 September. Man kan kvalificera sig på flera olika platformar om man vill, vilket kan öka dina chanser.

Det här är alltså Ubisofts plan för att vidga E-sporten, både genom speltyp och publik. Vi såg bland annat en dansuppvisning på deras presskonferens under E3 i år. Frågan är väl då om det är någonting som folk kommer att titta på. Den lättsamma och humoristiska tonen gick hem hos många men flera röster krävde också seriösare spel och att fler målgrupper ska representeras i dessa, t.ex. med kvinnliga co-op karaktärer i Assassins Creed Unity. Det är i min mening också viktigt att professionella dansare och deras publik ges möjlighet att utforska och marknadsföra sig genom nyare tävlingsformat, så att den här tävlingen också blir relevant och kan representera underhållningsstandards för dansare.

Finalen hålls i Paris mellan den 30 Oktober och 1 November i år. Videon ovan har i skrivande stund 15000 views och kommentarerna ser positiva ut, med både killar och tjejer som vill kvalificera sig på flera platformar och även på Wii U för en gångs skull! Dansandet är även någonting som Ubisoft märkt att publiken kan delta i, oavsett om
det är i vardagsrummet eller vid scenen. Med populariteten av dans- och musiktävlingar på TV så är det mycket möjligt att den nya grenen slår igenom och kanske även hjälper
E-sporten att ta mer plats i traditionell media. Vem vet, Singstar kanske blir nästa gren.

Hemsida för Just Dance World Cup 2014