Spelinformation

 • Testad plattform: Windows
 • Utvecklare: Krillbite Studios
 • Utgivare: Krillbite Studios
 • Genre: Äventyr | Skräck
 • Antal spelare: 1 Offline
 • Finns till: Linux | Os X | PlayStation 4 | Windows
 • Släpps: 2014-05-29

 

Among the Sleep är ett intressant indieskräckspel som använder sig av barnets fantasi för att berätta sin historia. Allt börjar på barnets födelsedag när ett paket med en mystisk nalle lämnas i barnrummet och vaknar till liv. Tillsammans går de in i mörkret på jakt efter gladare minnen, men djupt inne i mörkret lurar även mardrömmarna. Kan de klara resan?

Among the Sleep bygger på psykologisk skräck, läskiga leksaker och mardrömmar. Spelvärlden är färgglad och simpel men behandlar också djupare frågor och rädslor. Huvudkaraktärerna är barnet och mamman, som under spelets gång visar sig ha ett par skrämmande sidor. Barnets rädsla för det okända visar sig även i mardrömmarna om en man i mörk rock. När du är fast i drömvärlden måste du och din nalle undvika de mörka skrämmande figurerna, men det är lättare sagt än gjort. De dras till ljud och spelet har gott om föremål och fysikpussel som kan falla och gå sönder när du kommer åt dem.

amongthesleep1

Någonting verkar ha gjort mamman väldigt stressad och olycklig. Därför behöver du som spelare hjälpa barnet att hitta tillbaka till dina lyckliga minnen med henne. De lagras i små föremål som du använder för att styra en portal i drömvärlden. Totalt finns det fyra av dessa souvenirer och varje drömvärld har sitt eget tema och ett par egna unika pussel. Svårighetsgraden kommer med lagom långa utmaningar och en del utforskande delar. Om det blir för läskigt kan du krama nallen och sprida ljus omkring dig för att kunna se bättre.

Spelet kostar ungefär 20 Euro och tog ungefär 2-3 timmar för mig att spela igenom.
Hållbarheten är därmed inte så hög, men längden är väl anpassad till storyn och den påminner mig mer om känslan man får efter en bra film. Produktionskvalitén på ljudet är riktigt bra och ljuddesignen är det som levererar i de läskiga situationerna. Grafiken är snygg och fantasifull, men texturerna är inte lika högupplösta som de andra effekterna. Det finns även gott om barnbilder och inristade teckningar som ger dig hintar om storyn.

amongthesleep2

När det kommer till kontrollerna så fungerar de bra och passar barnets rörelser. 
Det enda som kan bli frustrerande är att man måste sikta noga för att ta tag i rätt föremål. Om du streamar spelet eller spelar in gameplay kanske du inte vill ha ett sikte mitt i skärmen. Som tur är går det att stänga av i menyn, där vi också hittar generösa val-möjligheter för spelets Field of View. Standardvärdet är 80 och det fungerade bra för mig.

Är spelet läskigt då? För min del gjorde spelet ett bra jobb med att stressa upp en när man behövde fly från läskiga situationer. Du börjar höra skrikiga ljud när mardrömmarna närmar sig och hjärtat slutar inte dunka förrän du tagit dig långt därifrån. Game Over-scenen är tyvärr inte lika dramatisk men som tur är autosparas dina framsteg relativt ofta. Berättelsen är välpresenterad och lämnar även en del tolkningsrum till spelaren själv.

amongthesleep3

Among the Sleep är definitivt värt att uppleva, men hur du gör det är upp till dig.
Vill du inte betala för ett så kort spel kan du alltid titta på när någon annan blir skrämd, men med ett så unikt initiativ tycker jag ändå att spelet är värt så mycket stöd det kan få. Det är mycket möjligt att det hamnar på rea via Humble Bundle eller Steam i framtiden, så jag hoppas att det blir ett bra tillfälle för övriga skräcksugna spelare att pröva spelet. Jag rekommenderar det varmt till er som tröttnat lite på de våldsammare skräckspelen.

Among the Sleep

8

Grafik

8

Ljud

9

Spelbarhet

9

Hållbarhet

5

Plus

 • Bra story och pussel
 • Fantasifulla miljöer
 • Läskigt på rätt sätt
 • Riktigt bra ljuddesign

Minus

 • Tog 2 timmar att klara
 • Medioker texturkvalitet