Att leka tjuv och polis har vi gjort ack så många gånger, men att göra det som elektronisk tjuv med en gigantisk poliskår ”hack” i hälarna är nog första gången. Du spelar som huvudkaraktären Aiden och har en Chicago-inspirerad stad att leka i med mängder av olika möjligheter. Det är lite som man brukar säga, ”The sky is the limit”

I Watch_dogs är får vi stifta bekantskap med Aiden och Damien som försöker sno pengar i ett elektronisk rån som sker på Merlaut Hotel beläget i en Chicago-inspirerad stad. Givetvis går inte rånet som planerat och Aiden tvingas fly från platsen då de båda blir upptäckta av en annan hacker. I Watch_Dogs finns det miljontals olika saker att göra, och allt görs på ett eller annat sätt med hjälp av din high-tech mobiltelefon. Aidens telefon liknar till det yttre vilken iPhone eller Samsung mobil som helst och kan även göra det våra kan. Den kan tipsa om olika sevärdheter i staden, ta emot samtal, skicka sms och lyssna på musik. Men ungefär där slutar liknelserna med våra telefoner. Aidens telefon kan nämnligen bland annat: låsa upp ny musik, hitta gömställen för bilar och stjäla pengar ifrån förbipasserande människor genom ett enkelt knapptryck på telefonen. Ett enkelt sätt att tjäna sin dagslön.

Aidenhacking

Men för att Watch _dogs ska fungera som ett spel där du verkligen ska känna dig som en hacker krävs det att staden du befinner dig i är levande. Det innebär att det ska hända saker i vår omgivning som att det när som helst kan ske ett rån på gatan och då får du valet att antingen jaga rätt på förövaren eller strunta i det, men förutom din egna moralkompass kommer även detta påverka den respekt som staden har för dig. Väljer du att strunta i dina nära och kära, köra över civila och vara en allmän samhällsfara för staden så kommer de vara likadana mot dig och poliser kommer hålla ett extra noga öga på dig. Den värld Ubisoft skapat för oss är lagom stor och innehåller många olika saker att göra och diverse uppdrag. Det kan vara allt ifrån att tipsas via sms om ett pågående brott till att jaga knarkhärvor som kör runt på gatan. I och med att staden är såpass levande finns det alltid något att göra. Om du däremot känner att du vill ta en paus ifrån ditt vardagliga arbete som hacker kan du välja att hoppa in i några av spelets minispel.

Dessa kallas för digitala trippar (Digital trips) och jag förstår varför. Det hela är väldigt trippat och innefattar allt från att köra runt i en bil där målet är att köra över brinnande zombies, studsa på färgglada blommor i hopp om att få in en mjuk landning i slutet. Eller varför inte ta kontroll över en stor robotspindel och göra livet surt för stadens invånare och skjuta laserstrålar mot flygande saker. Dessa små minispel gör Watch_Dogs mer intressant och låter spelaren själv välja lite vad man föredrar att göra. När det gäller kontrollen i Watch_Dogs kan den stundtals kännas lite slö, framförallt när det gäller att förflytta Aidan från punkt A till punkt B, extra jobbigt blir det när det är hinder i vägen. Det finns till exempel ingen hopp-knapp i Watch_Dogs, så man måste tajma hastighet och vinkel för att ta sig upp på olika nivåer av hinder. Fördelen är att Aidan rör sig väldigt snyggt om man lyckas och det blir ett sjyst ”flyt” för vem behöver en hopp-knapp 2014 liksom?

wantedonthenews

Det finns gott om saker att hitta på och göra i Watch_dogs, men vad får du som spelare ut av att göra så många olika uppdrag eller spela de många olika minispelen som det bjuds på? Jo, man levlar upp Aidan vartefter under spelets gång och gör honom bättre på flera olika sätt som: starkare, och detta låser i sin tur upp svårare uppdrag att ta sig an . Vad sägs som en granat som stör polisernas walkie talkies eller slår ut delar av stadens elnät?, eller varför inte göra det möjligt att gå in i ett slow-motion läge för att ta död på fienderna. Möjligheterna är många vilket är lite av Watch_Dogs motto och målsättning. Det finns väldigt få saker som kan sätta stopp för din framfart som spelare och vad du faktiskt vill få ut av spelet och själva spelandet.

Ett spelläge som jag dock absolut inte hade behövt eller uppskattar, men som nu finns implementerat är möjligheten att spela över nätet med andra. Watch_Dogs hade klarat sig fin fint utan online multiplayer, och när man stöter på allt för många felmeddelanden med texten ”det inte går att koppla upp sig mot andra spelare” Matcher som är tomma eller när man lyckas möta en motståndare och har ett helt distrikt att använda sig av blir hela upplevelsen mer ett misslyckat, istället för att få mig att vilja spendera dagarna i enda online. Det finns ett gäng olika spellägen här också, men ingenting som revolutionerar. Visst kan det vara underhållande om man får ihop ett gäng kompisar, men annars är det inget läge som tillför spelet mer djup.

takethismagicalphone

Med hjälp av små sekvenser, små brott som ska lösas eller ertappa någon på bar gärning är det som för Watch Dogs framåt. Spelaren har även tillgång till ett par sjukt häftiga ”gadgets” på vägen och ett 50-tal olika fordon däribland bilar, motorcyklar och båtar. Att Watch Dogs var hypat innan release kan man delvis förstå och delvis leva i när man spelar spelet. För mig är det ett oerhört underhållande spel som bjuder mig på alla olika kickar som jag söker. Adrenalinet flödar i blodet när en polisjakt är igång, lugnet möter mig när jag spelar schack i en park. Men bäst mår jag när jag går omkring med min mobiltelefon och ser alla människors personligheter och inkomst, allt för att trigga min tjuvaktiga sida. Watch Dogs levererar nästan upp till den hypenivå spelet hade innan, och för mig är det ett av årets mest underhållande spel.

Watch_Dogs

9

Grafik

10

Ljud

9

Spelbarhet

9

Hållbarhet

9

Plus

  • Ruskigt snyggt
  • Mycket att göra

Minus

  • Något tråkig berättelse
  • Opolerat onlineläge