Visste du att det finns en hel subkultur kring att spela igenom spel så fort som möjligt? Fenomenet speedrunning har sedan ett par år tillbaka vuxit rejält i populäritet på både streamingsidor och spelevenemang världen över. Vi har fått chansen att intervjua Tobias från den svenska föreningen Team Ludendi, där han är känd genom sitt alias Charleon.
Vi fick reda på mer om speedrunning-scenen och hur vi kan ta del av den under sommarens evenemang, bland annat kommer de till scenen på Dreamhack Summer!Vad är då speedrunning egentligen?

Tobias | Charleon : Att spela igenom ett spel så fort som möjligt med hjälp av de
medel som spelet ger dig. Man kan spela med eller utan glitchar, tool assisted eller utan hjälpmedel. Vissa tävlar i att klara spelen med Any % completion, eller så kan man försöka klara 100 % av alla spelmoment som storyn kräver. Man skiljer ofta på rekord som satts på emulator eftersom spelen ofta går fortare där än på orginalkonsolen.

Speedrunning förlänger livslängden av ett spel avsevärt, för det finns alltid nya vägar och trix att upptäcka och många sekunder och tiondelar att tjäna in innan man lyckas göra ”den perfekta runnen”. Det blir en riktig kick när man väl lyckas slå ett rekord!

Hur ser scenen ut idag?

USA har den största scenen och håller stora event som t.ex. Awesome Games Done Quick och en sommarversion av det. Det är långa spelmarathon där spelarnas tittare samtidigt bidrar med pengar till välgörenhet, bl.a. genom Prevent Cancer foundation. Svenskarna är också stora inom scenen och har ett 20-tal aktiva medlemmar just nu.

Europa har även sitt marathon som kallas European Speedsters Assembly och det kommer snart hållas för tredje året i rad. Resten av världen har också små spridda scener, speciellt Japan, fast de marknadsförs sig inte internationellt på samma sätt.

Vad är ditt bästa speedrunning-minne?

Det måste nog vara min bästa prestation någonsin. Jag klarade GBA-spelet Castlevania: Harmony Of Dissonance (Any %) med karaktären Maxim på 45.15 sekunder. Det var dessutom mindre än 100 försök från att jag tagit upp spelet igen!

Några tips på hur man kan börja med Speedrunning om man är intresserad?

Det finns en hel del tips på Tool Assisted Videos och såklart även på Youtube. Där kan man se de flesta vägarna som finns att ta när man gör en speedrun, så får du välja några av dem som du tror att du kan träna upp och ha roligt med. Många spel har individuella Wiki-sidor där de samlar trix och leaderboards inom subscenen, så det är lika bra att söka upp dessa sidor om man är intresserad av en speciell spelserie.

Hur kan man börja ta del av Speedrunning-communityn?

Det bästa sättet är att börja titta på speedruns på nätet och prata med andra fans. De är oftast vänliga och hjälper gärna till att förklara för personer som är intresserade av trix som proffsen använder. Det finns en hel del streamers och nätverk på TwitchTV som håller på med speedruns, men du kan även hitta verifierade runs och olika regler på hemsidan Speed Demos Archive. De har även forum för många av de lite nyare spelen.

Vi i Team Ludendi har också ett Twitch-nätverk där våra medlemmar streamar spel, samt en Facebooksida där du kan hitta annan information och våra medlemmar.

Vilka spel är era medlemmar mest kända inom?

Dxtr – Han har rekord i Batman på NES, Trojan och Ninja Gaiden. En riktig veteran!
Kottpower – Den här killen har världsrekordet i att klara Super metroid till 100 %
Ennopp – Har ett riktigt bra rekord i spelet Zelda: Majora’s Mask på Nintendo 64.

Vilka är de andra i Team Ludendi och hur skulle du beskriva det ni står för?

Allt möjligt folk som brinner för TV-spel. Vi är en icke vinstdrivande organisation som har kul och gör det för ett gott syfte, dvs att samla in pengar till välgörenhet. De flesta är 20 – 30 år gamla, men vi har även många yngre personer, så unga som 16 år.

Finns det några intressanta speedrunning-events inom den närmsta framtiden?

Team Ludendi streamar speedruns på Twitch från Dreamhack Summer den 14 – 17 juni.
Summer Games Done Quick sänds även på TwitchTV mellan den 22 – 28 Juni i sommar.
European Speedsters Assembly kommer till Sverige och anordnas i Skövde den 27 juli.

Finns det några nyare spel som ni ser fram emot att göra speedruns på?

Team Ludendi spelar mest retrospel, men vissa nya spel förekommer, bl.a Scott Pilgrim VS the World och Braid. Guider och trix till nya spel finns nog på Speed Demos Archive.Vi vill tacka Tobias och Team Ludendi för en intressant intervju och hoppas de får
en stor publik på Dreamhack i sommar! Du kan läsa mer genom länkarna nedan:

Team Ludendis spelschema på Dreamhack Summer 2014

Team Ludendi på Facebook – Team Ludendi på TwitchTV

Länk till sommarversionen av Awesome Games Done Quick