Spelinformation

 • Testad plattform: Windows
 • Utvecklare: AwesomeBlade Software
 • Utgivare: AwesomeBlade Software
 • Genre: Platform | Action
 • Antal spelare: 1 Offline
 • Finns till: OS X | Windows
 • Släpps: 2014-05-06

 

8-Bit Boy är ett självbiografiskt verk som berättar hur simpel och färgglad spelmagi kan hjälpa en person ut ur arbetslöshetens mörker. Du spelar en blåklädd kille som hittar en mystisk kassett på vinden. När spelet startar sugs du in i TV-skärmen och hamnar i ett okänt land som är fullt av arga kråkor, fällor och mynt.

8bitboyart

Det finns fem olika världar att utforska och varje värld har tio banor och en boss. Svårighetsgraden och komplexiteten går långsamt uppåt genom nya platformspussel och fiendetyper. När du tagit dig igenom alla banor så låser du även upp världskartan. Då kan du ge dig ut på jakt efter de resterande specialmynten som gömts på varje bana. På den högre svårighetsgraden används dessa mynt som checkpoints för att spara spelet.

8bitboymap

Du kan som förväntat spela med både handkontroll och tangentbord. På handkontrollen är det är styrkorset som gäller eftersom spelet är tänkt att vara utmanande och nostalgiskt. Det märks tydligt i de svårare banorna där du till exempel måste ducka för att glida under spikar. Timingen är också viktig när du hoppar eftersom karaktärens kollisionsmodell är ganska stor, vilket ofta leder till krockar med fel föremål.

8bitboysettings

Spelet påminner på ytan väldigt mycket om Mario-spelen, men det märks att svårighetsgraden hämtats någon annan stans. Personligen påminner det mig om ett Bamse-spel som jag spelade på GameBoy för länge sedan. Precis som i 8-Bit Boy finns där ett fokus på charmig musik, svår timing, prickskytte och oförlåtande bandesign.

Men till skillnad från Bamse-spelet så verkar berättandet i 8-Bit Boy ta slut efter introt. Vi får inga reaktioner från karaktären trots att världen runtomkring förändras, vilket gör att den bakomliggande berättelsen känns frånvarande under spelets gång. Även om NES-spelen behandlade karaktärer likadant så känns det som en missad möjlighet år 2014.

8BitBoy 1

Om man ser till det som är roligast med 8-Bit Boy så märks även här en del missar. Framför allt så är kontrollerna på tok för sliriga för många av de platformspussel som spelet bjuder på. Dessutom bidrar sparpunkterna till att man som spelare gärna dör tre gånger till för att få tillbaka det man hade innan. Utforskandet verkar till en början rätt kul med det begränsas snabbt till att hitta powerups och de röda eller gyllene specialmynten.

Därför lutar spelet i min mening mer mot ett snabbt hoppskjutarspel för speedruns. Att ständigt förlora sina skott på grund av oförutsägbara miljöer blir snabbt frustrerande och tvingar spelaren att spela defensivt i flera minuter. Pengasamlandet blir också irrelevant eftersom du vinner mer genom tidspoäng och de extraliv som bonusbanorna ger dig.

8bitboybonus

I helhet så är 8-Bit Boy ett okej och utmanande plattformsspel för en lite äldre publik.
Det missar däremot att leverera när det kommer till variation och karaktärsutveckling. Ljudet är förmodligen det bästa med spelet, men det skulle krävas ungefär dubbelt så många melodier för att behålla mitt intresse. Med tanke på att det bara är en enda person som utvecklat spelet så innehåller det ändå en hel del speltid och utmaning för pengarna.

Det roligaste är nog att spela 8-Bit Boy som ett MegaMan-spel, men de oberäkneliga fienderna och sliriga kontrollerna kommer snabbt att ta det roliga ifrån dig. Kvar blir en ogästvänlig plattformare utan springknapp som jag hellre lämnar till kråkorna som lever där. Om du ändå är uppe på vinden och rotar så kan du lika gärna ta ett annat spel!

8-Bit Boy

7

Grafik

6

Ljud

8

Spelbarhet

6

Hållbarhet

7

Plus

 • Charmigt soundtrack
 • Många hemliga gångar
 • Kul att skjuta fiender

Minus

 • Sliriga kontroller
 • Oförutsägbara miljöer
 • Fantasilös visuell design