Det finns spel som fastnar i minnet efter timmars intensivt nötande. Där utmaningarna får tiden att rusa tills dess att man har blivit fullständigt indoktrinerad. Andra spel stannar kvar i huvudet vid första ögonkastet och Octodad hör sannerligen till den kategorin. Vi vill se fler spel som Octodad och nu när denna titel kommit till Playstation 4 hoppas vi att en mängd spelare får upp ögonen för detta underbara lilla äventyr.

 

Det bästa med spel är att det inte finns några fastspikade regler om vad ett spel måste vara. Även om dem vanligaste historierna i spelvärlden vi får höra handlar om soldater med skjutvapen finns det ändå en nästintill oändlig samling av spel som inte ens har en tanke på att vara nästa Call of Duty och Octodad kan verkligen skryta med att inte ha någonting gemensamt med den serien. Young Horses har med Octodad inte bara visat att det är okej att göra annorlunda spel, utan även att det går att vara nästintill oändligt fantasifull och ändå vinna spelarnas hjärtan.

octodad_04

Octodad handlar om en far vid namnet ”Pappa”, eller det är åtminstone den enda benämningen vi får höra och det räcker till fullo. Pappa har dock en stor hemlighet som han inte vill ska läcka ut för Pappa är nämligen (hör och häpna) en extrem tidsoptimist. Detta i kombination med att allt som Pappa gör av någon anledning tar extra mycket tid och gärna lämnar varenda rum i en enda röra får en att fundera på vad det egentligen är som gör att resten av familjen står ut med honom. Det är här du som spelare kommer in i bilden. Kan du se till att Pappa klarar av sina vardagsysslor utan att någon tycker Pappa är för konstig för sitt eget bästa?

Varför skulle ett spel om en individs svårigheter i vardagslivet vara någonting som fascinerar oss? Därför att när någonting som vi normalt sett ser som självklarheter plötsligt blir lite extra utmanande väcks någonting inom oss och vi vill plötsligt kämpa. Någonting så enkelt som att hälla upp mjölk blir plötsligt dagens stora prövning och när vi ser hur Pappa gör sitt bästa för att klara av dessa uppgifter samtidigt som hans familj gör sitt bästa för att uppmuntra honom kan vi inte göra annat än att sympatisera med honom och göra vårt yttersta för att han ska lyckas. Att man gör sitt bästa betyder däremot inte att allt kommer gå som på räls. Styrningen i Octodoad: Dadliest Catch är nämligen väldigt speciell. Vi får nämligen bara kontrollera en arm eller ett ben i taget.

octodad_10

Denna kontrollmetod är inte bara knepig utan även väldigt underhållande och kontrollen är faktiskt snäppet bättre i Playstation 4-versionen gentemot Pc-versionen som släpptes redan förra året. Förändringarna är små men de hjälper en hel del för att man med ganska lite övning ska kunna få någorlunda bra kontroll över Pappa. Det är bara en av flera förändringar gentemot tidigare versioner av Octodad, exempelvis har spelets nivåer mot slutet utökats och förändrats ganska ordentligt, ofta till det bättre. Förändringarna är däremot inte tillräckligt stora för att berättiga ett nytt köp om man redan äger Octodad: Dadliest Catch på något av de tidigare formaten. Young Horses har däremot skapat ett spel som bör upplevas av alla som är intresserade av spel på någon nivå. Till en början kan det verka som att allt det här spelet har att komma med är ren humor men under ytan finns det en hel del mer och allt är inte helt lätt att beskriva.

Octodad: Dadliest Catch är inte bara ett lättsamt familjevänligt spel utan det är också väldigt enkelt att dra paralleller till antirasistiska och mångkulturella budskap. Det var förmodligen inte tanken när Young Horses skapade en huvudkaraktär där dess främsta uppgift var att inte vara perfekt anpassad för vardagslivet, men när spelets skurk kommer in i bilden och gör allt han kan för att förstöra för vår vardagshjälte som inte passar in i hans världsbild blir budskapet väldigt tydligt, även om det aldrig sägs rakt ut. Det är inte speciellt djupa funderingar som väcks utav dessa ingredienser, men i detta fall tycker jag nog att det räcker gott och väl att se en fadersfigur som trots fysiska problem gör sitt bästa för att göra familjen lycklig och sånt behövs också i spelvärlden.

octodad_05

Det är mycket jag älskar med Octodad: Dadliest Catch och det jag inte älskar tycker jag bara mycket om istället. Är det någonting som jag blir lite besviken på är det spelets längd. Två timmar är allt som behövs för att klara äventyret och därefter finns det inte jättemycket att göra förutom att leta efter alla gömda slipsar som finns i spelet. Då jag tidigare spelade Octodad: Dadliest Catch på Pc har jag möjligtvis blivit lite bortskämd av möjligheten att spela nivåer som communityn har framställt 0ch tyvärr finns inte den möjligheten här. Är man däremot inte avskräckt utav den korta livslängden kan jag inte göra annat än applådera åt Young Horses hantverk och hoppas på att vi får se lite mer utav Pappa i framtiden.

Octodad: Dadliest Catch

8

Grafik

8

Ljud

9

Spelbarhet

9

Hållbarhet

5

Plus

  • Suverän humor
  • Mysighetskänsla

Minus

  • Alldeles för kort