När Final Fantasy XIV Online släpptes 2010 gick det inte som Square Enix hade hoppats. Men företaget har tagit lärdom av sina fans och ändrat det som man skrek högst om. När XIV Online stängde ned 2012 påbörjade man arbetet med A Realm Reborn. Vi ska nu ta oss en djupgående titt och se om Square Enix faktiskt lyckats ändra på det som behövdes ändras på, och om dom denna gång levererar en bra MMORPG upplevelse i toppklass!

 

Efter Ett tidigare misslyckande gör Square Enix om, men betyder det att dom gjort rätt? Att ge kasta sig in i MMORPGS ’r det många som gör. Jag äter dem hela och har nog plöjt igenom flest i genren på hela redaktionen bara i år, man kan säga att jag har en stor kärlek till dem hel enkelt. Final Fantasy XIV: A Realm Reborn finns till Playstation 3, Playstation 4 och PC. Versionen vi recenserat är till Playstation 4 och det bjuds på fler överraskningar än jag först trott.

Vi är tillbaka på kontinenten Eorzea i världen som kallas Hydaelyn och som efter Seventh Umbral Eran långsamt återhämtat sig, ondskans krafter lever kvar, men precis som det finns mörker finns det alltid ljus. Det är nu dags för dig tillsammans med andra spelare världen över att tillsammans sätta stopp för den skugga som långsamt sprider sig och sin ondska över hela kontinenten.

Arealmrebornmap

De flesta MMORPGS är stora och Final Fantasy XIV: A Realm Reborn är inget undantag. För att ta sig an den stora uppgiften att rädda världen får du axla rollen som en av fem olika Raser, det finns något som passar alla vare sig man vill spela som de pytte lilla gnomerna Lalafell, eller de tre meter höga jättarna Roegadyn. Tillkommer till detta göra även valet av en karaktärsklass från de nio olika jobben som finns representerade i spelet, även om dessa endast går att nå först när vi nått level 15, alla jobb är självklart olika är och du får välja mellan allt från en Paladin till en Munk, Vit magiker, Svart magiker till Dragoon. Som i de flesta spel i genren ges du även möjligheten att forma din karaktär lite mer efter ditt eget tycke, självklart finns det begränsningar på hur mycket du kan ändra som upp till 10 st olika frisyrer eller karaktärens kroppsbyggnad och andra små kosmetiska ändringar.

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn skapar en underbar atmosfär, en sån där känsla som man inte riktigt kan sätta fingret på exakt vad det är som gör den, och som bör upplevas personligen. Genom diverse olika uppdrag utspridda över hela Eorzea har vi konstant nya äventyr att ge oss på. Det bästa med allt detta är självklart att varje nivå vi avancerar oss till lär vi oss nya egenskaper vi har nytta av, och låser upp ännu fler svårare quests. Det blir inte tråkigt i längden och känns inte som en evighet. (Även om level 20-30 var extremt segt) Men Final Fantasy XIV: A Realm Reborn är inte perfekt och precis som alla andra spel finns det saker som kunde gjorts bättre, behöver förbättras och helt enkelt inte är nyskapande nog för att jag ska tappa hakan eller klia mig i huvudet över hur de kom fram till denna vågade geniala idé? Och det är här vi stöter på spelets första problem, ett problem som många ja NÄSTAN alla MMORPGS lider av: ”Grinding” det är nämligen (även om roligt) fortfarande ett faktum att det är fruktansvärt tidskrävande att levla sin karaktär.

fatecomplete

Visserligen finns det flera olika sätt att tjäna in erfarenhetspoängen som exempelvis den klassiska utförandet av olika quests, ge sig tillsammans med andra delta i en ”Guildhest” som är små instanser där du och de andra du spelar med slåss mot två-tre grupper av fiender och tar er igenom en större dungeon där en boss väntar i slutet, detta är lite mer tidskrävande men förbaskat skoj och minimerar den känslan av att grindingen ens är närvarande. I takt med att du går upp i level erbjuds du fler, svårare quests och under de 70 timmar jag spelat känns Final Fantasy XIV: A Realm Reborn fortfarande fräscht och ger mig de utmaningar jag behöver samt mer än nog anledning att stanna kvar i Eorzeas värld.

En av sakerna jag älskar mest med genren MMORPG’s är att jag får utforska de massiva världen speltillverkaren byggt upp och skapat för oss att ge oss att utforska och äventyra på, och Final Fantasy XIV: A Realm Reborn är inget undantag. De öppna miljöerna lockar till sightseeing och när jag är ute och ser mig runt passar jag även på att utföra de så kallade: ”Hunting quests” som liknar ”hunts” uppdragen i Final Fantasy 12 där målet är jaga rätt på olika monster runt om i Eorzea som ska besegras. Allt ifrån ett visst x antal specifika monster till att ta ned ett gigantiskt monster som kräver teamwork, och just samarbete är något man måste kunna för att klara sig i Eorzea, det är inte bara roligare så, det är också menat att det ska spelas så. För varje lyckat uppdrag som du lämnar in blir du givetvis även belönad i form av Erfarenhetspoäng hur mycket du får skiljer sig såklart från uppdrag till uppdrag, men min personliga belöning blir mervärdet av att jag få utforska den underbara världen Square Enix skapat och jag stormtrivs!

Så hur tar man sig runt i Eorzea? Förutom luftskepp, färjor så är ett mycket välkommet inslag är möjligheten att teleportera sig runt till de stora städerna och de lite mindre nyckelområden där de olika events finns att ta del av. För detta krävs så kallade ”Aetherite crystals”. Dessa kristaller finns oftast utplacerade i städerna och kostar inte speciellt mycket, men gör stor nytta. Detta tar givetvis bort lite av fokusen många andra MMORPG lägger tyngd på: nämligen mounts. Men självklart är det även möjligt för den som vill skaffa sig mounts, en hel del olika faktiskt från de klassiska Chocobos som funnits med sen seriens start på NES 1987, Magitek armorn som hyllar Final Fantasy 6 och även några fler tillhörande Final Fantasy världens breda utbud av olika kära karaktärer och djur.

Magitekarmorixv

Kontrollen är väldigt bra och du ges hela  tre olika sätt att styra dina karaktärer på, antingen med hjälp av handkontrollen där Square Enix gjort ett fantastiskt bra jobb med då utformade av de olika kommandona inte känns klumpiga, du kan även spela Remote play genom din PS Vita vilket jag personligen inte testat, men hört fungerar ok så länge man spelar själv då det blir en fördröjning så fort fler karaktärer visas på skärmen samtidigt. Alternativt det gamla hederliga sättet: koppla in USB tangentbord och Mus i din Playstation 3 eller Playstation 4. Jag har aldrig upplevt ett MMORPG som bjuder på så många olika sätt att spela. Plötsligt blir det njutbart att spela ett MMORPG halvliggandes i soffan med Dualshock 4 kontrollen. Att det finns hela tre sätt att spela på tror jag fångar in majoriteten av spelarna som spenderar mycket tid i Final Fantasy 14 och lockar till sig nya till både Playstation 3 och 4, då valfrihet är något positivt och faktum att Final Fantasy XIV: A Realm Reborn inte kräver ett halvt tangentbord vilket många andra MMORPG gör tar nog fram nyfikenheten i många om hur bra det faktiskt fungerar. (vilket det gör bra, lita på mig)

Square Enix har valt att lägga stor fokus ligger på crafting systemet som låter dig själv skapa din egen utrustning, potions med mera. Det finns runt tio stycken olika jobb att arbeta sig igenom och prova på där bland annat mining  ger dig material som sedan en guldsmed kan använda sig av för att forma olika delar till rustningar. Till skillnad från många andra spel är själva skapandet i Final Fantasy XIV: A Realm Reborn ett litet minispel i sig. Du kan chansa dig fram till bättre utrustning och på så sätt bli färdig fortast, eller göra ett försök till att förbättra egenskaperna på utrustning vilket även kan leda till att den går sönder och materialet går förlorat för alltid och jakten på nytt material blir inte bara ett faktum det blir även ett måste.

crafting

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn är ett riktigt bra spel, och definitivt ett vackert sådant. Atmosfären slukar spelaren helt och hållet, och ibland glömmer  jag bort tiden och plötsligt har 4 timmar passerat och jag kommer på mig själv låtande som Alfons Åberg med:  Jag ska bara…”, då det finns så oerhört mycket att göra och uppleva i spelet. Det jag personligen hade uppskattat och som jag tror spelet i sig hade mått bra av är mindre levelgrinding och mer end-game content, men förutom dessa små saker är det här ett spel alla Playstation 3,4 och Pc ägare definitivt bör spela och i alla fall testa på en månad innan du gör förutfattade meningar om det. Grattis Square Enix! ni gjorde om och gjorde rätt!

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn

9

Grafik

8

Ljud

8

Spelbarhet

10

Hållbarhet

9

Plus

  • Mycket att göra och ta del av
  • Utforskandet av Eorzea
  • Den mycket funktionella kontroll
  • Underbart Soundtrack

Minus

  • I behov av mer varierade quests
  • Att ta sig från level 20-30