Spelkultur i kombination med ett efterlängtat 10-årsjubileum gjorde Dragon’s Lair under Kulturnatt Stockholm väl värt ett besök. Demos av släppta såväl som nya kort- och brädspel, besök av Sockerstollen som gjorde ponnyinspirerad färgglad sockervadd och ett välkomnande av den 40 meter långa rekorddraken Frumpy samt annan nördig ballongkonst var alla ingredienser i den tokmysiga natten som vid midnatt övergick till helgens fortsatta prereleasemöjligheter av det nya Magicsetet Journey into Nyx.

kulturNattSthlmDLpic3

I entrén möts besökarna av Frumpy, en enorm lila ballongdrake som slingrar sig genom lokalerna, från Dragon’s Lairs portar, förbi butiken och ner genom trappen till undervåningens spelrum. Skapad av Ballongprinsessan som driver företaget Ballongmagi har draken slagit åtminstone Nordeuroparekord. Förutom Frumpy kunde besökarna hälsa på en ballongversion av Celestia och en fullt sittbar Iron Throne, något mer bekväm möjligen, eftersom den är gjord av ballonger istället för svärd.

kulturNattSthlmDLpic6Prinsessan Celestia, skapad helt i ballonger.

kulturNattSthlmDLpic2

Bakom disken i Dragon’s Lair finner jag Umair Naseer som vanan trogen hälsar mig välkommen. Nyfiken på vad som väntar mig på nedervåningen fortsätter jag nedför trappan. Här möter jag Silver Almerlöv som är volontär för kvällen och hjälper till att guida runt besökare. Jag ber Silver att berätta om vad kvällen erbjuder. Framförallt roligt är kanske demonstrationerna av nya, inte ännu släppta, brädspel såsom Game of Cats, som är egengjorda spel. Möjlighet att spela enklare brädspel såsom Dixit vilket är lätt att komma igång med finns också, liksom en uppsjö av olika kortspel såsom Magic the Gathering, Star Wars och My little Pony. Konceptet har lockat en del nya besökare som har hört talas om Dragon’s Lair via Kulturnatten.

kulturNattSthlmDLpic4Game of Cats. Må bäste katt vinna!

kulturNattSthlmDLpic7Silver Almerlöv har intagit the Iron Throne, här i ny modern ballongartad tappning.

Johan Nilsson, en av grundarna av Dragon’s Lair, berättar att verksamheten startade upp för precis 10 år sedan. Han beskriver verksamheten som ursprungligen ganska spretig med framförallt Magic the Gathering och figurspel som fokus, även om det även fanns utrymme för lite brädspel. Johan berättar att redan för ett decenium sedan anordnades det första SM i Yu-Gi-Oh! här, en prerelease hölls i Magic och brädspelet Ticket To Ride släpptes. Mycket har hänt sedan dess, även om dessa populära spel fortfarande finns kvar. Brädspelen har tagit större plats, och Dragon’s Lair försöker vara bäst på några få nischer istället för allt. Fortfarande skall man kunna spela vad man vill, och butiken skall i största möjliga mån kunna underlätta för detta. Ytterligare annat som förändrats är ansiktslyftningen nedervåningen fått genomgå. Med fototapeter och hjälp av kostnären Lukas Thelin är nu Dragon’s Lairs väggar nördigare och härligare än någonsin och bidrar definitivt till den unika atmosfär som endast återfinns här.

kulturNattSthlmDLpic5

Kulturnatten i Stockholm börjar lida mot sitt slut och det är åter dags för en prerelease av Magic the Gatherings Journey into Nyx, det sista setet i Therosblocket. Klockan slår midnatt, kvällens övriga besökare går hem till sitt och domaren för kvällen kallar deltagarna till sig för att påbörja turneringen. Själv känner jag hur tröttheten gör sig påmind och hur mina ögonlock blir allt tyngre. Jag lämnar Magicspelarna till sitt och sjunker in i dvala, vaggad till sömns av en lila drake vid namn Frumpy.