goatsimulator_info

Att getter skulle bli så populära på nätet var det väl ingen som trodde, men återigen har internet talat och när det stora nätet vill ha någonting så är det precis vad som fastnar i dess trådar. Goat Simulator är knappast det första skämtet som växt till sig på nätet och det kommer inte heller vara det sista, men hur länge kan vi egentligen skratta åt getter?

 

Ni förväntar er väl inte en djupgående analys av det här spelet? Ett ”spel” som utvecklarna Coffee Stain Studios knappt själva ville ge ut därför att det utvecklades som ett skämt från början. Har detta spel några kvalitéer utöver att vara löjlig underhållning? Nej absolut inte, men för en period kanske det räcker med just det.

Goat Simulator är ett spel baserat på den nya trenden att ignorera allt vad simulatorer heter och därefter ha med just det ordet i titeln. Där simulator i normala fall betyder att produkten är en efterapning av verkligheten är dessa simulatortitlar så extremt långt ifrån verkligheten att titeln slutar vara ett ironiskt skämt och istället blir en stor fet lögn. Det enda som stämmer med titeln är att man spelar som en get. Eller snarare är det enda saken i titeln som är sant i början. Efter några minuters spelande om man med lite tur hittar rätt aktiviteter att utföra kommer man snart att springa runt som en giraff eller en struts, varpå ingenting i spelets titel stämmer längre.

goatsimulator_carchase

Var ligger egentligen det här spelets existensberättigande i vårt medium? Jag menar inte att det är otillåtet att göra löjliga spel men någonstans bör det åtminstone finnas en tanke, ett koncept eller en funktion som gör spelet lite extra speciellt gentemot något annat. Detta element saknas helt i Goat Simulator och hela paketet har bara fått en hög med referenser och enkel humor som bygger på det absurda i att man är en get som löper amok. Varför ska spelare egentligen bry sig om det här spelet? Därför att Goat Simulator är precis vad det är och försöker inte låtsas som om det vore nästa stora artistiska indiespel. Det är ett stort skämt på låg nivå som bara är till för att spelaren ska börja le åt knasigheterna som händer och det är faktiskt helt okej ibland.

Lyckligtvis har många spelare velat ge sitt eget avtryck i denna minst sagt bisarra värld och att Goat Simulator använder sig utav Steam Workshop möjliggör på ett väldigt enkelt vis att vi kan ta del av andra personers skapelser, något som inte alltid är positivt för vår egen psykiska hälsa men desto mer positivt för att ge Goat Simulator lite mer spelvärde än vad det har från början. Ska man vara riktigt ärlig har Goat Simulator nämligen inte särskilt mycket att komma med och efter en kvarts speltid har man mer eller mindre sett allting som erbjuds. Om du som spelare kan underhålla dig själv längre än så kommer helt bero på din egen förmåga att aktivera det där lilla området i hjärnan som älskar slapstick och all annan humor som drar nytta av ragdoll-effekter i spel.

För att vara ett spel som utvecklades som ett skämt av en mycket liten grupp utvecklare håller det ändå ganska imponerande produktionsvärden vad gäller grafik och musik. Inte för att något är speciellt fantastiskt men i jämförelse med vad ett sånt här projekt kunde vara är åtminstone ytan ändå ganska vacker; om än ganska simpel. Jag måste ändå imponeras en smula över det jobb som har lagts ner på att utveckla den här världen bara för att spelare ska kunna gå bärsärkargång över den utan några riktiga mål. Det slutgiltiga man kan fråga sig är om det här är ett spel som är värt den uppmärksamheten det har fått och svaret är ett klart och tydligt nej, men det spelar ingen roll. Oavsett vad jag säger till er kommer ni att prova på Goat Simulator, vare sig ni måste köpa det själva eller har möjligheten att prova det hos en vän, för den nyfikenhet ett spel som Goat Simulator väcker hos oss är för stark för att motstå. Därför kommer du ignorera allt jag har nämnt och strax bräka loss framför vettskrämda digitala människor.

Goat Simulator

4

Grafik

5

Ljud

6

Spelbarhet

4

Hållbarhet

2

Plus

  • Getter

Minus

  • Fattigt gameplay