Efter att väntat på att få spela Elder Scrolls Online ända sedan det utannonserades så har Tambo nu fått göra våran videorecension påspelet, tycker han det är något att ha eller ska det slängas i garderoben där hans Star Wars: The Old Republic låda ligger?

 

Elder Scrolls serien har haft ett speciellt ställe i mitt hjärta ända sedan jag spelade Morrowind för första gången, och nu har jag sammanlagt spenderat över  tusen timmar uppdelat på Oblivion, Skyrim och Morrowind. Det jag vill veta är i fall Elder Scrolls Online kommer vara lika bra som jag vill att det ska vara, detta är en fråga som jag kommer återkomma till i slutet av recensionen.

Det första som jag såg av Elder Scrolls Online var deras Character Creation, och jag var snabbt imponerade av hur den ger dig möjligheten att skapa en riktigt unik karaktär. Med det menar jag att det finns tatueringar, hårfrisyrer, skägg, piercingar så du kan mixa och matcha en halv evighet innan du hittar en annan karaktär som är precis identisk med din egna. Det finns även upp till tio raser beroende på vilken utgåva av spelet du har köpt, så är det bara att låta fantasin flöda. Dessa tio raser är de som har alltid funnits i Elder Scrolls serien: Argonian, Dunmer, Nord, Altmer, Bosmer, Khajiit, Breton, Orc, Redguard och till sist Imperials.

ESO_InText-1

Förutom dessa raser finns det även fyra olika klasser att välja emellan, Dragon Knight, Sorcerer, Templar och Nightblade. Vi har Dragon Knight som funkar som en stark DPS eller en tuff tank. Sorcerer är den gubben som står i bakgrunden och bränner av firebolts för att göra stor skada. Templar är lite av ett wild card och fungerar för allt möjligt, crowd control, healing och även tank i vissa fall. Sist men inte minst är Nightblade, som är den stora dedikerade DPS-klassen. Den kommer fungera starkast som en rogue med crowd control. Det är det helt enkelt bara att välja och vraka för att göra en karaktär helt efter dina egna preferenser.

Inte helt ovanligt för Elder Scrolls serien så vaknar din karaktär upp i ett fängelse och du som spelar får inte reda på någonting av din karaktärs tidigare liv. Det tar självklart inte många sekunder innan det hittas på en ursäkt för din karaktär att smita från fängelset. I detta fallet är det en man som kallas The Prophet som ger dig ett uppdrag som innebär att du ska hjälpa en kvinna som heter Lyris Titanborn. Ni tillsammans måste bryta honom ut ur fängelset och ta er från Coldharbour där fängelset är placerad. Det finns dock en liten hake med den här berättelsen och det är att du är död, du är just nu bara en vandrande själ fast i Molag Bals del av Oblivion. Ni klarar klart det här enkelt, det tar inte många minuter fören ni är fria. För det är först efter ni har smitit från fängelset som din karaktär blir indelad i sin faktion och kriget för Tamriel börjar på riktigt.

ESO_InText-2

Det är omöjligt att spela Elder Scrolls Online utan att vilja jämföra med de tidigare spelen, i senaste fallet Skyrim. Gör man det så kommer man snabbt inse att många saker man tar för givet i Skyrim fungerar helt enkelt inte i Elder Scrolls Onlines MMO-miljö. Ett exempel är förstapersonsvyn som utvecklarna var stolta över att presentera, det är tråkigt att säga att den tyvärr inte funkar lika bra som det gör i Skyrims eller Oblivion.

Detta var någonting som jag ville se fungerar riktigt bra i Elder Scrolls Online, men tyvärr gör det inte det. Allt känns bara som att kolla igenom en kikare och du kommer inte se någonting som försöker dyka upp bakom axeln på dig. En sån här sak är ett irritationsmoment som gör det svårare för dig som spelare och därför kommer den här funktionen att användas betydlig mindre än tredjepersonsvyn.

En annan sak som är viktig att påpeka är att om du kastar dig rakt in i Elder Scrolls Online från Skyrim så kommer spelet kännas betydligt mindre responsiv. Detta är någonting som spelet lider av på grundet av att det är ett MMO, vilket inte går att göra så mycket åt även om det är en dealbreaker för några. I övrigt så är Elder Scrolls Online ett väldigt snyggt spel för att vara ett MMO. Miljöerna är jättefina och texturerna håller en hög standard. Även karaktärsdesignen är väldigt bra och du kommer inte störa dig på en massa fula Orcer överallt.

ESO_InText-3

Precis som de tidigare spelen i Elder Scrolls serien har Elder Scrolls Online ett riktigt bra soundtrack, det kvittar ifall du är ute i skogen för att döda några vildsvin eller om du ska ner i en hård dungeon för att döda en stark boss för loot, för du kommer alltid kunna njuta av musiken som rullar i bakgrunden.

Bara för att återgå till frågan som jag ställde mig själv i början av recensionen, är Elder Scrolls Online så bra som jag vill att det ska vara? Svaret är tyvärr nej, det är inte så bra som jag vill att det ska vara men det är fortfarande ett riktigt bra spel. Precis som många andra MMO’s lider Elder Scrolls Online just nu efter release av en hel del buggar som måste bankas med tiden, men skönt nog är problemen inte jättestora.

Jag kan tänka mig att många startade Elder Scrolls Online i förhoppningen av att det kommer vara Skyrim med vänner, men det är inte fallet. Elder Scrolls Online är ett MMO med både positiva och negativa delar. Framför allt känner jag inte samma inlevelsen som jag gör i alla andra Elder Scrolls spel, men i utbyte för det här kan jag spela med mina vänner. Jag känner mig i slutändan inte lurande och jag kommer fortsätta med Elder Scrolls Online i framtiden!

The Elder Scrolls Online

8

Grafik

8

Ljud

10

Spelbarhet

7

Hållbarhet

8

Plus

  • Unika karaktärsutseenden
  • Mellanslag i karaktärsnamnet
  • Tre faktioner
  • Soundtracket

Minus

  • Smalt synfält i förstaperson
  • Imperials låsta i standardutgåvan