Efter 12 års väntan dök äntligen Diablo III upp och resulterade i minst lika många nöjda som besvikna ivrigt väntande fans. Det började med error meddelandet 37 och blev sedan till att allt var auction house fel. Men de som höll fast i sin stav, klöv fiender med ren styrka eller fortsatte skjuta pilar med sitt armborst behövde hållas kvar i spelet. Blizzard ansåg att konsolspelarna inte skulle missa något och släppte Diablo III till både Playstation 3 och Xbox 360. Nu har det gått två år sedan titeln kom ut och den första expansionen anländer i famnen på mer nöjda spelare än det troligtvis var under 2012.

Vad är nytt? Vad är bra och vad är dåligt? Vi har spenderat x antal timmar med Blizzards senaste expansion Reaper of Souls till Diablo III och recensionen ser och läser du nedan. Om du missat läsa vår intervju med Jesse McCree som är lead content designer så rekommenderar vi starkt att du läser den.

 

Nyheterna som expansionen dukar upp för oss på bordet är möjligheten att spela som den nya klassen, Crusader tillsammans med de nya spellägen ”Adventure Mode” och”Bounties” samt bonusen ”Nephalem rifts” gör att Reaper of Souls blir en riktig Buffett och piffar upp smaken i de redan välsmakande grundspelet Diablo II.

Bountymapact1

En kartan är också en av de stora förändringarna som tillkommit och denna ger oss möjligheten att numera teleportera oss mellan spelets olika akter samt platser för att enklare utföra de så kallade Bounties, och med tanke på Adventure mode så är denna funktion mycket välkommen. Bounties går ut på att slutföra diverse olika uppdrag som till exempel döda alla fiender i ett specifikt område, besegra en boss eller rädda en stackars unge från helvetets demoner.

Adventure Mode är ett välkommet inslag då man tillåter spelaren att själv välja nästa uppdrag, eller om man helt enkelt bara har lust att springa omkring och döda olika fiender. Tidigare har man alltid varit låst till en enskild akt, vilket alltså inte längre är fallet i och med den nya kartfunktionen som tillkommit. I och med Reapers of souls expansionen ges vi även möjligheten att spela som den nya stenhårda Crusader klassen vars egenskaper och styrka ligger i användningen av heliga krafter. Till stor del utgör Crusadern galet mycket skada med sin slägga men kan även fungera lite som en support-karaktär beroende på sättet du väljer att spela, då klassen även kan frammana heliga ringar på marken som ger tillbaka hälsa till dina kompanjoner.

Crusaderclassfemale

Då Reaper of Souls är en expansion ifrån Blizzard betyder det per automatik att level-capen ökas några nivåer. Innan var max leveln 60 men är nu alltså höjd till level 70. För mig betyder det här att de hundratals timmar jag tidigare lagt ned på att hitta bra utrustning eller vapen till mina karaktärer känns näst intill bortkastade, då det första föremålet som plockas upp från en besegrad fiende i expansionen är minst dubbelt så bra som det jag tidigare fått sitta och skrapa ihop under flera timmars spelande. Inte nog med det så finns det numera bossar som har upp till niosiffrig hälsa att få ned till noll, vilket betyder att vi kommer få spendera 10-15 minuter för att ta död på en boss som dessutom har ett väldigt enkelt attack mönster att lista ut för spelaren. Det här är den enda men stora nackdelen med expansioner som alltså ökar på level-caps.

De nya Nephalem Rifts låses upp genom att slutföra fem stycken bounties under en av akterna i spelet. Här stöter vi på svårare fiender i redan kända områden. En liten rolig sak med detta är att fienderna är malplacerade då dessa rifts är instabila. Exempelvis kan vi stöta på sandormar inuti djävulens område, eller ettriga små grodor långt ned under jordens yta. I slutet av Nephalem Rifts får vi även möta en boss som är slumpmässigt genererad, vars liv som tidigare nämnts har upp emot nio siffror i hälsa och blir mer utav en långtråkig, utdragen fight än något som troligen var tänkt att upplevas av spelaren på ett helt annat sätt än det jag känner förmedlas.

Bountycomplete

I det stora hela är Diablo III: Reaper of Souls en helt vanlig expansion med de klassiska Blizzard-inslagen vi vant oss vid så som höjd level-cap, en ny klass, och nya föremål. Adventure Mode var dock väldigt efterlängtat, det enda som saknas nu är funktionen från Diablo II där du kunde skapa ett eget public game med namn och beskrivning, allt för att kunna intressera rätt spelare till att byta föremål med andra spelare än på det sätt som det fungerar nu, helt jäkla random i public games. Om ni äger Diablo III, köp expansionen typ nu. Om ni aldrig upplevt det oavsett plattform köp det ändå!

En andra åsikt:

Diablo III var ett spel som jag lade ned extremt mycket tid på, det var ett spel som var extremt belönande i början men sen började det avta ganska rejält. Spelet blev trasigt och ospelbart om jag inte blev bästa kompis och beroende av auction house, kort därefter dog spelet för mig personligen. Nu är expansionen Reaper of souls här och jag får inte bara tillbaka lusten att spela utan även en ny klass, en ny akt, och inget mer auction house på köpet. Helt klart ett måste för de som gav upp som jag gjorde men även för er som inte gav upp, och självklart ni andra som missat Diablo III oavsett val av plattform! 8/10 – Studio23

Diablo III: Reaper of Souls

9

Grafik

8

Ljud

8

Spelbarhet

9

Hållbarhet

10

Plus

  • Crusader klassen
  • Blizzards storyberättande

Minus

  • Förhöjd level cap ger inget
  • Expansionen tillför inga direkta utmaningar