Finalfantasyxx2hdinfo[1]

Final Fantasy X var den första Final Fantasy titeln som nådde Sonys Playstation 2 under 2001 i Japan och senare året därpå nådde det även oss i Europa. Det var det första Final Fantasy som hade riktiga röster. Nu var det inte bara texten som skapade spelets story och stämning. Vi fick höra Tidus röst, Wakkas och många fler, framförallt var de bra röster, röster som ingen av oss som upplevde spelet har glömt bort.

Två år senare var det dags för Final Fantasy serien att få sin första uppföljare och Final Fantasy X-2 släpptes, spelet fortsätter två år efter del 10 och tar oss med på äventyr med Yuna, Rikku och Paine i jakt på Spheres. Nu undrar du säkert om HD Remaster är en förbättring av dina redan kära nostalgiska minnen eller om det förstör de där ovärderliga upplevelserna du hade för tolv år sedan.

Titta på videorecensionen och/eller läs recensionen så ska vi försöka ge dig ett sånt bra svar som möjligt.

Älskar man Final Fantasy serien lika mycket som mig är det helt klart med stor iver som man återigen sätter sig ner för att uppleva dem storslagna äventyr som Final Fantasy X och Final Fantasy X-2 bjuder på, men den här gången med en något extra polerad yta. Man märker snabbt skillnaderna i HD versionen jämfört med originalet. Allting känns mycket mjukare och det når nästan upp till grafikkvalitet som man kan se idag i senare Final Fantasy-spelen. Små saker som karaktärernas ögon, öron och läppar ser mycket bättre ut och just Tidus ögon lyser verkligen upp. Spelens mellansekvenser är fortfarande som de var innan och till skillnad från många andra HD remakes så klarar sig denna på grund av att Square Enix teamet alltid skapat väldigt bra mellansekvenser redan från första början. Ljudet och musiken från förr är omgjord vilket ger en bättre ljudkvalité. Röstskådespelare är något som Final Fantasy X var först med och det är exakt samma som från originalet (if it ain’t broke don’t fix it) och eftersom detta inte var något störningsmoment i maj månad 2002 när det släpptes till Playstation 2 smälter det fint in i själva spelupplevelsen.

FFXX2_HD_Title_Screen

Även i stridsmenyerna har det skett stora förändringar

Det grafiska interfacet i spelet är omgjort, färgerna i menyerna har förändrats och ser lite annorlunda ut än de gjorde för tolv år sedan vilket bidrar till en lättnad för ögonen som är otroligt skönt att uppleva. Även i stridsmenyerna har det skett stora förändringar i den grafiska avdelningen jämfört med första gången jag spelade del 10. Allt detta skapar tillsammans en trevligare, snyggare och framför allt bekvämare miljö för dig som spelare helt enkelt. Världen som Final Fantasy X utspelar sig i är verkligen vackrare än någonsin och man kan verkligen se att det lagts ned både tid och kärlek på att få den redan vackra världen ännu finare.

FFX utspelar sig i världen Spira och du presenteras direkt för karaktären Tidus, en ung stjärna inom sporten ”Blitzball” som lever ett liv av lyx i staden som aldrig sover: Zanarkand. Men hans liv förändras drastiskt samma kväll som vi lär oss hans namn då staden blir anfallen och demolerad av monstret vid namnet Sin. Mitt i all förstörelse och kaos blir Tidus uppslukad av Sin och när han återfår medvetandet befinner han sig omgiven av ruiner, dock ej Zanarkands ruiner och det visar sig snart att hans älskade hemstad blev förstörd för hela 1000 år sedan.

Han blir omhändertagen av en alldeles för tillmötesgående man vid namnet Wakka och finner sig snart även i sällskapet av den unga Yuna som är en summoner på en pilgrimsfärd för att stoppa Sin. Tidus ser tyvärr väldigt inklippt ut när han springer runt och utforskar den för honom nya och okända världen, det syns att det inte var menat för Tidus att egentligen befinna sig på Playstation 3 och Playstation Vita och Square Enix kunde troligen slipat till denna detalj för en Tidus i tiden.

Efter cirka 80 timmars speltid med del tio (fler inräknade om du vill ta allt hemligt och få alla trophies) är det dags att börja på Final Fantasy X-2 där det är girl power som gäller. Det är underbart att se hur Yuna har förändrats sen den svåra tiden hon gick igenom i del tio och man får verkligen uppleva hur hon, Rikku och Paine utstrålar både styrka och säkerhet… med en hel del snabba comebacks och kaxig attityd. I Final Fantasy X-2 följer Yuna och hennes bästa vänner då de letar efter sfärer som innehåller olika filmklipp inspelade från tiden innan Sin, Denna fascination som nästan är en besatthet födes när hon såg en glimt av en gammal bekant som var fängslad och desperat bad om att få träffa någon som påminde om henne i en av dem.

Yuna och hennes vänner gör allt från att bestiga berg till att göra mattematiska pussel för att få tag i dessa sfärer, men det visar sig att värre saker än enbart fängslade bekanta som kommer upp till ytan under äventyrets gång. Inom kort försvinner den komiska stämningen och gamla vänner och kollegor vänder vapen emot varandra. Precis som sin storebror ser vi direkt att väldigt mycket är omgjort i Final Fantasy X-2. Menyerna ser annorlunda ut även här, användargränssnittet ser också annorlunda ut, men det är svårt att hitta något som är just specifikt nytt i Final Fantasy X-2. Alla nya retuscheringar som finns i Final Fantasy X återfinns givetvis även i Remastern av Final Fantasy X-2.

ffxcomparison

Små saker som karaktärernas ögon, öron och läppar ser mycket bättre ut

Visst blev jag imponerad av nästan allting som Remaster-versionen bjuder på, men jag tror vi har blivit lite för bortskämda av Square Enix på senare tid i de nyare titlarna både i ljud och den grafiska biten de gett oss. Om man däremot skulle sätta igång sitt Playstation 2 och spela någon timme av originalen för att sedan byta till Remaster-versionen till Playstation 3 skulle man troligen jubla och bli överlycklig över alla förändringarna som skett då de troligen är mer markanta och färska från den äldre spelupplevelsen man precis upplevt. Har man aldrig spelat originalen vet man såklart inte exakt hur de såg ut eller upplevelsen man fick. Att titta på jämförelsebilder som visar SD till HD eller nya trailers. Det imponerar helt enkelt inte på samma sätt som man troligen vill spelaren ska känna när man håller i spelfodralet och dreglar.

Om du har spelat bägge titlarna och du har en speciell plats för dem i ditt gamerhjärta sedan början av 2000 talet, tvivla inte på att lägga pengarna på dessa två underbara klassiker som nu finns i HD versioner. Och med tanke på att samlingen inte kostar fullpris kommer du bjudas på något som vi alla troligen bara drömde om hur det kunde se ut i framtiden för tolv år sedan. Jag vill avsluta recensionen med att tillägga att för er som gillar att jaga trophies finns det massvis att hämta i HD remaken, och de är inte något enkelt som du roffar åt dig på en dag, så all blod, svett och tårar du spenderar kommer du troligen känna dig extra stolt när Platinumtrofén ploppar upp i det övre högra hörnet på din Playstation 3. Final Fantasy X|X-2 HD remaster sviker varken det inbitna Final Fantasy älskaren eller nykomlingen till seriens underbara värld.

Xpart2

Final Fantasy X-2 där det är girl power som gäller

Du kan även läsa Recensionerna på Final Fantasy XII, Final Fantasy XIII-2, eller Lightning Returns: Final Fantasy XIII samt läsa artikeln om den slutliga fantasin. Jag rekommenderar alla. Trevlig läsning och på återseende!

Final Fantasy X|X-2 HD Remaster

8

Grafik

7

Ljud

7

Spelbarhet

9

Hållbarhet

8

Plus

  • Cutscenes är i orginalkvalitet

Minus

  • Livlösa NPCs
  • Dåliga Remixar av originalen