Pacmanmuseuminfo[1]

Pac-Man Museum är en samling av Pac-Man-spel med allt från originalet till Championship Edition, något som kan anses väldigt nischat. Är det här något för dig?

Jag tycker det har varit svårt att recensera den här samlingen med klassiska spel. Pac-Man är inte direkt något som blir gammalt kan man anse, men några av de inkluderade titlarna känns väldigt åldrade och inte alls så roliga. Originalet är förstås svårslaget, men när man börjar blanda in 3D och olika typer av hinder eller typ hissar och teleporters spårar det dessvärre ur för mig.

pmm-screen3

Varje spel ser ut att emuleras på något vis, då det inte fyller hela skärmen. Till exempel originalet är mest på höjden och den tomma ytan runt spelet fylls ut med lite mönster. Personligen tycker jag att man borde försökt få det lite mer retro, för att göra så man får känslan av att man står i en gammal arkadhall. De andra versionerna som i alla fall är i widescreenformat fyller inte ut hela skärmen, utan envisas med att ligga i en ram – förutom Championship Edition som fyller hela skärmen. Värt att nämna här är att det inte är Championship Edition DX som kom 2010, utan en tidigare version från 2007. Alla spel som ingår är inte de vanliga Pac-Man-spelen, utan det ingår även ett plattformsspel och en Tetris-klon.
De spel som ingår i paketet är:

 • Pac-Man (1980)
 • Super Pac-Man (1982)
 • Pac & Pal (1983)
 • Pac-Land (1984)
 • Pac-Mania (1987)
 • Pac-Attack (Sega Genesis/Mega Drive version; 1993)
 • Pac-Man Arrangement (PSP-versionen från Namco Museum Battle Collection; 2005)
 • Pac-Man Championship Edition (2007)
 • Pac-Man Battle Royale (2011)
 • Ms. Pac-Man (1982) – Tillgängligt som gratis nedladdning fram till 31 mars 2014, därefter kostar det $4.99. (Cirka 32:-)

Förutom att det här är en form av samling med gamla Pac-Man-spel har samlingen även ett mål kan man säga. Man kan låsa upp saker till sitt Pac-Man-hem genom att spela och slå rekord, något som känns lite malplacerat. Hela interfacet som man väljer spel i känns väldigt hastigt ihopslängd och är lite förvirrande i början även fast det finns instruktioner i hörnen hur man navigerar. Jag vet inte om det är Playstation 3-handkontrollen eller om det är emuleringen av vissa av spelen som inte är helt optimal, men ibland reagerar inte spelet på att jag vill svänga åt ett visst håll och jag dör. Det känns som att det händer väldigt ofta i originalspelet, men nästan aldrig i Championship Edition.

pmm-screen2

Sammanfattningsvis, ja vad ska man säga. Det är en samling med Pac-Man-spel, vilket jag tycker är väldigt nischat. Det bästa med hela paketet är Championship Edition, då den gör något nytt och annorlunda istället för att bara vara en uppsnyggad version. Misstolka mig rätt, Pac-Man är ett kul spel, men vill jag spela så startar jag nog hellre Championship Edition DX direkt istället för att gå via en dåligt designad meny.

Varför ingår inte Ms. Pac-Man?! Även om jag älskar Pac-Man väldigt mycket så kommer jag förmodligen inte spela den här samlingen speciellt mycket.

Pac-Man Museum

5

Grafik

5

Ljud

5

Spelbarhet

7

Hållbarhet

2

Plus

 • Pac-Man
 • Retrominnen väcks till liv en stund

Minus

 • Lite väl nischat
 • Varför ingår inte Ms. Pac-Man?
 • Reagerar inte alltid på knapptryckningar