FIFA 14 har redan funnits ett antal veckor till den nuvarande generationens TV-spel, men på fredag förändras detta för alla oss svenskar då Sonys nästa-generations-konsol släpps här i Norden. FIFA 14-verisonen till Playstation 4 innehåller inte jättemycket nytt när det gäller en del spellägen och liknande, visst har en del finslipats, men den stora nyheten finns ute på fotbollsplanen och det är där fokuset kommer hamna i den här recensionen. För er som missat, så läs gärna recensionen jag skrev om FIFA 14, lite för att kunna hänga med bättre här också.

fifa_14_pureshot

Jag tänker anklaga EA Sports lite för att utföra falsk marknadsföring när det gällde lanseringen av FIFA 14 till Xbox 360, PC och Playstation 3. Alla spelare förväntade sig ett förvånansvärt snyggt spel baserad på grafikmotorn som går under namnet ”Ignite”. Alla trailers som visades globalt gav oss en härlig känsla då spelet flöt på något så otroligt bra, men framför allt så kunde vi se snuttar av den ”nya grafiken” som det så länge pratats om i och med lanseringen av Xbox One och Playstation 4. Den som inte riktigt är inläst på vad som menas med det, så kunde man i en del trailers ifrån FIFA 14 se grafik som stod ut, som såg förbannat snygg ut, och inte kunde man väl göra ett sådant snyggt spel på Xbox 360 eller Playstation 3. Det stämmer mycket bra, men det gör inget nu då det bara är ynka tre dagar kvar till Playstation 4 släpps.

I FIFA 14 till Playstation 4 och Xbox One får vi äntligen lägga vantarna på det där varma, grafiskt ursnygga fotbollsspelet som vi trodde vi skulle fått tidigare. Som vanligt är allt relativt när det gäller hur snyggt ett spel är, men FIFA 14 är galet snyggt, framför allt när du väljer att zooma in närmare planen och kan se minsta lilla grässtrå, se tröjorna fladdra på spelarna och uppleva regndroppar som faller dramatiskt på spelarna. Om man tycker att ”Current-gen” med spel som Gears of War och Assassin’s Creed så håll i hatten inför vad som komma skall.

Det bästa av allt är att de tradiga laddningstiderna äntligen är försvunna till exempel vid byten av spelare, inkast eller liknande. Allt sker i realtid och du kan se spelaren jogga ut för att hämta bollen för att slå en hörna, medan motståndarlagets målvakt organiserar upp sitt försvar inför vad som komma skall. Matcherna i sig sker med ett bättre flöde där man äntligen känner att man har full kontroll över både spelare och fotboll. Antalet animationer är fler och Ignite-motorn hjälper till att göra spelupplevelsen än mer realistisk.

Spelet lider fortfarande av en del balanseringsproblem där riktiga världsspelare är snäppet för bra gentemot andra spelare på samma nivå. Ni bör definitivt skaffa denna versionen av spelet om ni planerar på att köpa en Playstation 4 eller en Xbox One. FIFA 14 på next-gen är ungefär det fifa-spelet man skulle velat se för ett par år sedan, men det är äntligen här och bättre än någonsin!