Jag går in tillsammans med min dam i Västerås konserthus, det är ett riktigt höstväder och det regnar och är sådär rått och kallt ute. Jag hoppas på värmande toner från Västerås Sinfonietta under ledning av brittiska Charles Hazlewood.

Orvar Säfström välkomnar oss och berättar lite kort om hans första spelupplevelse som var Pong. Många skrattar, men jag tror att många även tänker även efter hur långt vi kommit sedan det var endast ett fåtal ljud som kom ut ur spelen. Idag är mer eller mindre dom flesta spelen inspelade med symfoniorkester precis som Hollywoods storfilmer. Konserten börjar med musik från Playstation 3 spelet Journey och låten är Apotheosis, det liksom kittlar i själen och gåshuden kommer strax därefter. Sinfoniettan spelar ljuvligt och vi njuter i fulla drag.

Strax därefter är det dags för ett av många spel som har en stor plats i mitt hjärta, nämligen Suikoden och vi bjuds på intro melodin från det första spelet Into a World of Illusions. Även denna är mycket vackert framförd och jag ser hela äventyret framför mig med alla karaktärer och alla känslor som spelet förmedlar. Musiken frambringar verkligen minnen. Extra glad är jag även över att Orvar valt att ta med så många olika låtar i SCORE’s repertoar, kända som kanske mindre kända.

Efter denna nostalgiska resa beger vi oss till 2013 och ett av detta års mest omtalade och hyllade spel, The Last of Us, som dom flesta av er vet handlar om överlevnad. No Escape som även den är väldigt vacker med sina stråkar och sorgsna toner får en att inse allvaret i den värld Ellie och Joel lever i. Den är sorglig men vacker och framförandet av stycket påverkar mig verkligen.

Efter den vackra men även lite sorgsna No Escape bjuds vi på gladare toner, väldigt mycket gladare då huvudtemat från Ni No Kuni: Wrath of the White Witch spelas. Jag får svårt att sitta still på min plats och vill springa upp och ställa mig bredvid Charles Hazlewood och låtsas tro att jag kan dirigera detta pampiga stycke. Jag tänker inte bara tillbaka på hur mysigt jag hade med spelet när jag recenserade och spelade det, jag börjar också sakna det och vill spela det så fort jag kommer hem igen.

Orvar lyser upp lite extra och jag vet att det nu har blivit dags för något väldigt nostalgiskt för dom äldre i publiken, men även Orvar själv. Från international Karate till text-äventyr i sann retroanda med en Commandore 64 medley. Medleyn avslutades med en duel mellan två violinister som imponerade stort.

Akt 1 avslutas med en Super Mario Suite där vi bjuds på allt från Super Mario Galaxy, vattenbanan i Super Mario Bros 1 till melodin när vi klarade av en boss i Super Mario Bros 3. Mycket glada miner och varma applåder fanns det gott om både under och efter Sinfoniettan hade spelat sig igenom flertal Mario titlar. Orvar berättar den roliga bakgrunden om Marios namn och Nintendos första kontor i USA som hade en vaktmästare som gick omkring i hängslen, hade mustasch och hette…ja juste Mario.

Det har blivit dags för paus och vi beger oss upp för att titta oss omkring på lite retroutställare som finns på plats, men även flera Cosplayers. Jag skulle kunna fortsätta skriva om Akt 2 och vad den innehöll med bilder men istället så väljer jag att skriva om konserten i helhet.

Orvar Säfström har verkligen hittat en perfekt blandning av diverse härliga spelmusikstycken som han bjuder på tillsammans med olika symfoniorkestrar. SCORE är enligt mig den absolut bästa spelkonserten man kan få uppleva, inte bara för att den är så varierad och mångfaldig, utan även för att Orvar verkligen tar fram guldkornen på kände som mindre kända stycken som verkligen är magiska! Nästa stopp för Orvar och SCORE är i Göteborg den 23e och 25e januari 2014. Och jag hoppas verkligen ni som läser detta, bor i Göteborg eller har vägarna förbi går och lyssnar. Det är inte bara otroligt vackert att lyssna på, det framkallar även nostalgiska känslor och ett sug att gå hem och spela det där gamla äventyret, prova på det där skräckspelet och framförallt dela med sig av dom upplevelserna som spel verkligen ger en som spelare. Det finns ett spel för alla och det finns en låt för alla i SCORE. Tack Orvar för du gett mig en upplevelse jag aldrig kommer glömma! och stort tack till Västerås Sinfonietta och Charles Hazlewood för en magisk upplevelse och njutning!

Mer information om SCORE hittar du här

Mer information om diverse spelkonserter i Sverige hittar du här