Det är inte särskilt ovanligt att vi får mail från utvecklare eller utgivare som vill att vi ska skriva om deras spel. Generellt sett nappar jag inte, helt enkelt för att spelen inte intresserar mig. Ibland dyker det däremot upp saker som får mig att höja på ögonbrynet och Blackguards är ett sådant fall.

De som ligger bakom Blackguards är nämligen Daedalic Entertainment, en utvecklare/utgivare som är mest känd för sina äventyrsspel. Att göra ett genrebyte från äventyr till ett turbaserat rollspel är helt klart tillräckligt för att jag ska bli intresserad. Det turbaserade stridssystemet för tankarna tillbaka till Heroes of Might and Magic III och även om jag bara har skrapat på ytan under den korta session jag har haft med spelet kan det finnas något värt att hålla ögonen på här.

En annan detalj jag reagerade på var när jag skulle skapa min karaktär och i sedvanlig rollspelsordning hade möjligheten att välja mellan både man och kvinna. Den standardiserade utrustningen för de olika klasserna man sedan kunde välja var nämligen nästintill identisk mellan könen. Kvinnans kroppstyp var något mindre än mannen men jag såg inte röken av någon chainmail bikini eller byxlös skrud för magikerna. Om denna trend håller i sig genom hela spelet vet jag förstås inte men det var helt klart en välkommen inledning.

Blackguards finns tillgängligt på Steam Early Access och just nu kan man spela första delen av fem där de olika episoderna kommer släppas periodvis fram tills spelets release under våren 2014. Jag kan inte garantera någon att detta kommer bli någon form av mästerverk, speciellt inte då korrekturläsaren inte verkar ha hunnit med att gå igenom en del av dialogen i början som är smärtsamt felskriven. Är du sugen på klassisk turbaserad strategi kanske det kan vara värt att åtminstone ha Blackguards i åtanke.