Den riktiga NHL säsongen drog igång för bara någon dag sedan. Alla ni som älskar hockey bör vid det här laget införskaffat NHL 14 till Xbox 360 eller Playstation 3, för det är ett spel där ni erbjuds hårda tacklingar, precisa slagskott, slagsmål och ett återbesök av NHL 94 Anniversary Mode för att få känna på den där underbara arkad-känslan som i alla fall fångade mig en gång i tiden. NHL 14 är tillbaka, bättre, starkare och kraftfullare än någonsin tidigare. En händelse inträffade för bara någon vecka sedan när jag var på mitt livs första hockeymatch. Jag blev omsluten av hela stämningen, arenan, matchdagen och spelarnas otroliga teknik på isen. NHL 14 bjuder på en exakt lika häftig upplevelse. Vi omsluts av den pampiga entrén av spelare som äntrar isen, publiken som hejar fram laget i med- och motgång, men framför allt får vi se prov på skickliga skridskoåkare och ett spel som bjuder in till många kompiskvällar i soffan.

nhlforteentwo

Vart ska man egentligen ta sin början när man ska recensera ett hockeyspel. Ska man göra ett försök till att förklara hur perfekt Biffy Clyro med sin speedade rock passar in i spelets menyer, eller hur komplext ”Skapa-din-egen-spelare”-verktyget utvecklats sedan det för första gången introducerades någon gång på 2000-talet. Eller varför inte försöka prata om hur roligt, taktiskt och strategiskt alla matchsekvenser har blivit. När jag en gång i tiden spelade NHL 2000 kunde jag med Florida Panthers oövervinnliga anfallare Pavel Bure köra rakt igenom motståndarna, tackla dem med pucken och åka bakom mål för att göra en simpel pass i sidledes till en annan spelare i laget och göra mål. Sådana mål går inte längre att göra, eller i teorin går de att utföra men spelmekanikerna är så pass utvecklade och genomarbetade att spelarna är smartare än man kan tro, trots att de är styrda av en dator. I och med NHL 14 har vi även större möjlighet till att slira omkring med våra hockeyspelare, tvärstanna med ett hockeystop för att snabbt göra en vändning eller passning i en annan riktning. Gjorde du något liknande i NHL 2000 hade du serverats ett öppet mål och enkelt kunna lägga in pucken, det går inte längre, omöjligt.

Mitt intresse för hockey har på senare tid stigit i och med att det Svenska Hockeylandslaget faktiskt har chans att vinna VM- och OS-guld, eller det faktum att NHL idag består av 60% svenska spelare däribland de magiska bröderna Sedin. EA Canada lyckas verkligen fånga upp spelarnas individuella spelstil, personlighet och karisma. Det går att se vem spelaren ska föreställa, och till skillnad från NHL 13 var en hel del spelare rätt oigenkännliga när man såg dem uppifrån mitt under match, allt du hade att gå på var namnskylten som lyser med en neonfärg under spelaren. i NHL 14 kan du med hjälp av dina erfarenheter och kunskaper ifrån att du tittat på hockey avgöra vem spelaren är innan han fått passen. Individualiseringen i NHL 14 är fenomenal och lämnar inte mycket att sakna för spelaren.

nhlforteenthree

Som i tidigare upplagor av spelet kommer även NHL 14 med en del spellägen. Vi kan välja att spela en snabbmatch där vi väljer två lag som möter varandra i en helt vanlig hockeymatch. Vi kan spela på nätet mot andra spelare och tävla i olika säsonger, men det som jag gillar absolut mest av allt är ”Be-A-Pro”-läget där vi skapar en spelare utefter hur vi själva vill att han ska se ut, och det är även här vi kan fotografera en bild på vårt eget ansikte och lägga in direkt i spelet med ett riktigt bra resultat. Men i det här spelläget väljer vi först ett lag vi vill spela för där vi till en början spelar i B-laget och knappt får vara med under matcherna. Allt eftersom slår vi oss in i A-laget, tar oss högre upp i lagets formeringar och får mer speltid. Beroende på hur du som spelare agerar under matcherna, presterar och hanterar lagkamrater och press (Genom att svara på frågor som ställs på måfå i spelet) kommer du att få erfarenhet i fyra olika kategorier. Familj, laget, vänner och dig själv, beroende på svar höjs och sänks erfarenheten och det gäller att hitta en bra balans.

nhlforteenone

Det är svårt att hitta något som är dåligt med NHL 14, och inte heller något markant som märks under spelets gång. Däremot är det inte ett spel som fungerar för alla spelare, utan det gäller att man har ett litet intresse för Hockey. Jag kan tänka mig att spelare som testar NHL 14 för första gången sedan de tidigare NHL 2000-spelen kommer få sig en chock då spelet skiljer sig rätt markant. Nu har vi en gedigen fysikmotor som kräver att spelaren övar för att kunna bemästra spelarna på isen. Man kan inte bara sätta sig och tro att man kommer vinna varenda match, framför allt inte på de lite högre svårighetsgraderna. Det gäller att man förstår vad en Right Wing har för arbete under en match, och förstå spelarnas positioner. Om du tappar en position är det ungefär lika förödande som att låta en fotbollsspelare komma helt fri mot en målvakt utan någon som helst uppvaktning. NHL 14 är ett ruskigt roligt spel för de som tar sig tiden att lära sig alla kontroller, finter, taktiker och strategier. Musiken sitter som ett skott rätt upp i nättaket och vi kommer få vara med om en härlig stämning under varje match. Publiken kommer jubla när du vinner en hemmamatch, och motståndarlagets publik kommer att bua och försöka få dina spelare ur balans. Ett trevligt inslag är möjligheten att få spela NHL 94 som mer eller mindre är en rak porting av spelet rätt in i NHL 14. Genom att möjligheten finns att spela ett 20 år gammalt spel och jämföra det med NHL 14 ger spelaren än mer kött på benen och kan genom det känna alla skillnader som lagts till och tagits bort.

NHL 14

9

Grafik

9

Ljud

10

Spelbarhet

9

Hållbarhet

9

Plus

  • Puckförarkänslan
  • Grafiken

Minus

  • Spelfysiken