Fredagen den 20 september fick vi chansen att inte bara provspela kommande Call of Duty : Ghosts utan vi fick också en intervju med Infinity Wards Senior Community Manager Tina Palacios. Det pratades om kvinnor i spel, E-Sport och nytt ljud inom Call of Duty-serien. Läs våra intryck och titta på intervjun nedan för snart är det dags! Call of Duty GHOSTS har release den 5 november till Pc, Playstation 3 och Xbox 360.

 Senior Community Manager Tina Palacios

Tina visar oss skapandet av en soldat och vi får se att man kan välja kön, masker, uniformer och självklart klantags och emblem. Call of Duty-teamet har för första gången gett oss möjligheten att spela som kvinnliga soldater, något som möts med positiv respons av communityn. Tillsammans med de här har vi nått 20.000 kombinationer för skapandet av en egen och unik soldat, detta ihop med 32 nya vapen ger spelarna många nya möjligheter inför Ghosts.

Vi får veta att man valt att lyssna extra noga på sitt community angående sniper-klassen och diverse vapen. Man har även lagt in en funktion som kallas Dual Tech rendering som skapar ett bredare synfält för din soldat under striderna. Vi får även se Perks och soldaten Tina skapar har 8 Perk points från början, men man kan höja/sänka dom beroende på vad man väljer att ta bort/lägga till på sin soldat. det vill säga mindre vapen ger mer points. Bonusperksen kostar givetvis mest points och kräver uppoffring men ger ändå störst belöning vid bemästring. Detta ger oss ännu större möjligheter att anpassa våra soldater efter vår egen strategi och sätt att spela.

Modern Warfare 3’s Strike package är tillbaka med UAV Night Owl som pingar karaktärer i din närhet men gör dig sårbar för att upptäckas. Allt har sina styrkor och svagheter. MAAWS Rockets är som en bazooka och kräver en väldigt stadig hand men är dödlig vid när den träffar. Guard Dog som är din bästa vän på fyra ben följer med dig och skyddar dig, samt skäller och morrar när fiender är nära eller gömmer sig ur ditt synfält och kan även hämnas din död.

Call of Duty-teamet har lagt till flera olika spellägen och lagt mycket energi på multiplayer-lägena. Något nytt för serien är squads, vilket är en funktion som består av tio tecken spelaren tillåts skapa i mutliplayer och ställa in bland unika gamemodes som involverar AI-styrda fiender och squadmates i solo eller multiplayer-spel. De fyra spellägena inkluderar Squad Assault, Safeguard, Safeguard Infinite Squad vs Squad och Wargame.

Dom nya spellägena –

Maniac – Du har noll hälsa men gör fruktansvärt mycket skada på dina motståndare om du lyckas skada dom.

Squad vs Squad – Lag med två spelare i varje med tävlingsinriktad multiplayer som sätter er och er squad mot två motståndare och deras squad.

Squad Assault – Spela mot en annan spelares squad, även om dom är offline i upp till en sex spelare co-op match. Matcha mot squads eller välj en av dina vänners squads som motståndare. Offline-spelare kan själva bestämma utrustningen på sina squads och vilka kartor och spelläge denna squad ska försvara.

Wargame – Du och din squad bestående av fem soldater möter en annan squad. Byt ut dina soldater när som helst mot en vän för snabbt co-op spelande.

Safeguard – Överlev våg efter våg mot fiender tillsammans med tre vänner i co-op där alla perks, scorestreaks och vapen står till ert förfogande.

Cranked – Den som har väskan har 30 sekunder på sig att döda en motståndare för annars exploderar denna.

Search and Rescue – Om du dör tappar du din dogtag och får vänta på att spawna om inte någon av dina medspelare plockar upp din dogtag så du respawnar snabbt.

Nytt i GHOSTS är även ett lean-system som innebär att om du ställer dig mot en vägg/skydd så lutar din soldat automatiskt sig ut ur skyddet för att skjuta men exponerar inte hela sin kropp, vilket ger mindre träffyta. Nu kan du även gå ner i ”knee slide” om du springer för att göra det svårare för motståndaren att träffa och istället för en icke existerande animation där karaktärerna står och sedan plötsligt ligger ned är borta, även om det fortfarande går att lägga sig ned är detta nu animerat. De använder även ett helt nytt ljudsystem som går under namnet ADSR – Reverb System Reactive emitters som skapar mer djup, eko och kraftigare ljud. Vart en granat faller och hur den faller låter olika, men även vilken yta den träffar innan den exploderar som till exempel trä, betong, asfalt osv. Tina berättar även att teamet bakom spelet åkt ut i öknen och sprängt bilar med mera och spelat in för att få till rätt ljud. Tina berättar stolt att vi strax kommer få se en helt ny karta som utspelar sig på ett stort slott med både trånga hörn och öppna delar; helt perfekt för att kriga på helt enkelt och vi instämmer. Spelet bjuder på flera nya dynamiska kartor där spelare utlöser diverse fällor och förändringar på själva kartan.

Call of Duty ID är seriens mobila plattform där du med en smartphone eller surfplatta enkelt kan se vad du och andra låst upp, nått för rank, diverse statistik, skins, klantaggar och du kan dessutom ändra dina vapenval och utseende. När det gäller E-sporten är Call of Duty en serie som alltid legat i framfarten och hängt med i scenen samt haft ett öra öppet till sina fans och sin community. I Clan Wars kommer du till exempel att kunna ta över olika territorium per vecka och den klan som håller utsatt punkt måste försvara den mot ALLA andra klaner. Det bjuds även på exklusiva bonusar som du kan använda i spelet men inte låsa upp genom andra spellägen.

Singelplayer-delen har en helt ny story som är fristående från resten av serien. ODIN (Orbital Defense Initiative) är ett rymdvapen som plötsligt blir kapat av ”The federation” som hinner avfyra ett antal skott mot Amerika som slås i spillror. Resultatet är som atombomber fast utan radioaktivitet när vapnets olika stavar som är avfyringsmekanismerna faller ner till jorden, närmare bestämt Amerika. Vi får se ett uppdrag i rymden där plötsligt rymdstationen kapas och det är upp till dig och din kollega att försöka sätta stopp för detta. Storyn verkar intressant och för första gången är USA faktiskt i underläge och inte en av världens största supermakter. Ljudet i rymden var mycket bra, ihåligt och instängt som man kan tänka sig att det faktiskt låter i ens öron om man befinner sig uppe i rymden. Grafiken är även den imponerande och jag tror att det var Xbox one versionen som visades upp.