Tv- och datorspel är populärare än någonsin och Sverige är ultrahett med framgångssagor som Minecraft, Battlefield och Candy Crush Saga. Retrogathering är en hyllning till alla retrospel och klassiska datorer, såväl svenska som andra internationella. På mässan finns mängder av spel att uppleva och testa, allt från det första tv-spelet Pong till storheter från 80-talet som hemdatorn Commodore 64 och Nintendos 8-bitarskonsol, fram till 90-talet med PlayStation.

– Första gången vi arrangerade Retrogathering så var det en spontan träff för entusiaster, men med åren har mässan växt och det är ett bevis på nostalgin och intresset kring klassiska tv-spel och datorer, säger Michael Berglund, ordförande i Retrogathering intresseförening.

Årets tema är MSX och Atari Jaguar. MSX är hemdatorstandarden som firar 30 år och även där många kända spelserier som bl.a. Metal Gear och Bomberman en gång i tiden startade på. Det är 20 år sedan Jaguar markerade slutet av en era och blev Ataris sista tv-spel. Förutom utställning sker det även tävlingar i Track & Field på MSX och Tempest 2000 på Jaguar.

Hedersgäster som föreläser och berättar om sina minnen på Retrogathering i år är Magnus ”Pantaloon” Sjöberg, Oskar Burman samt Orvar Säfström. Pantaloon leder demosektionen av den legendariska gruppen Fairlight som fortsätter att vinna priser för sina C64-demon och till vardags arbetar han på DICE. Oskar Burman är en veteran som varit med sedan 90-talet då han skapade Atari ST-spel på UDS. Idag är han chef över Angry Birds-skaparna Rovios studio i Stockholm. Orvar Säfström är speljournalist och producent av spelmusikkonserter som bl.a. Score och Joystick. Säfström har även varit programledare för bl.a. Filmkrönikan, konferencier för Dataspelsgalan samt blev utnämnd till Årets spelare av Sverok 2011.

Traditionsenligt avgörs på Retrogathering det svenska mästerskapet i Pong, ett av de allra mest klassiska tv-spelen som är en form av elektronisk tennis och släpptes 1975 för konsumentmarknaden. Regerande mästare är Per-Inge ”Pinge” Johansson från Hjo.

– Sverige är inte bara duktiga på att skapa spel, utan även framgångsrika i e-sport. Det märks på det stora intresset kring Pong-SM och spänningen man känner i publiken när finalen närmar sig, säger Anders Carlsson, projektledare för arrangörsgruppen av Retrogathering.

Under hela dagen pågår en marknad där man kan finna gamla klassiska spel och kuriosa. Det finns även en spelavdelning, som är öppen hela dagen där ni kan provspela olika spel på många olika historiska konsoler och datorer.

Retrogathering 2013
Plats: Växhuset, Västerås
Datum: Lördag den 5 oktober
Tid: 10.00-18.00
Adress: Viktor Larssons plats 1, Västerås
Inträde: 70 kronor, gratis för barn under 12 år i vuxet sällskap och för medlemmar i Retrogatherings intresseförening.

Schema
10:00 Retrogathering öppnar
10:30 Speltävling MSX – Track & Field 100 m
11:15 Pong-SM kval
12:30 Auktion
13:00 Föreläsare: Oskar Burman
14:00 Föreläsare: Magnus Sjöberg
15:00 Föreläsare: Orvar Säfström
16:00 Speltävling Jaguar – Tempest 2000
17:00 Pong-SM final
18:00 Stängning

CtrlAltElite på Retrogathering 2011

CtrlAltElite på Retrogathering 2010