Det var en trevlig höstkväll, lite småkyligt sådär, som jag och mina fyra vänner begav oss mot SF Spegeln i Uppsala för att få en förhandsvisning av David Twohy’s nya film, Riddick: Rule the Dark. Redan utanför biografen möts vi av ett gäng pressfolk som mer eller mindre hänger på avspärrningarna för att få komma in, och där ligger även en röd matta av märket IKEA. De som blivit inbjudna här är pressfolk, skribenter från olika tidningar, frilansare, och de som laddat ned Riddick: The Merc Files och lyckats få en biobiljett på köpet. Det här är lite av mina och mina vänners intryck av kvällen.

2013-09-19 18.01.39

Jag själv har inte varit på någon pressvisning av en film förut, bara spel, så jag visste att det här skulle bli rätt intressant redan innan jag for hemifrån. När avspärrningarna släppte och folket skulle börja ta sig in uppstod det en del problem. Jag och mitt crew stod som tredje i kön, varav de två grupperna före oss var de som stötte på problemen. De uppgav sina namn och vilken press de tillhörde, men de fanns inte med på listan, och jag var redan då påväg att ringa upp Studio23 för att få hjälp att komma in. När det är vår tur går jag fram och säger snällt ”Robert Nilson, CtrlAltElite”, och svaret jag får är ”Åhh, det är ni, välkomna in”. Nemas problemas, vi var inne. Redan när vi kommer in ser vi bordet av popcorn och flera olika dryckesflaskor, everything is free. Det kom lite som en chock för kompisarna som redan innan köpt på sig ohälsosamt mycket plockgodis, att få gratis snacks på en pressvisning. Själv var jag väl relativt van vid denna lyxbehandling.

2013-09-19 17.38.44
 

Ute i entrén blir vi även introducerade till det Uppsala-baserade spelföretaget Gaming Corps och deras Riddick: The Merc Files som är ett iOS spel (Men ska även släppas till Android inom en snar framtid). Spelet i sig är lite av huvudpunkten innan filmen och vi får även möjlighet att lägga våra popcornfingrar på diverse olika iPads för att testa spelet. Riddick: The Merc Files är ett action-strategi spel där du självklart tar rollen som huvudpersonen Riddick i spelets olika banor. Totalt finns det 16 olika banor där varje bana har tre olika mål som ska klaras av för att ta sig vidare i spelet. Du kan välja att köra uppdraget Escape som går ut på att ta sig från A – B så fort som möjligt. I Takedown ska du slå ned en viss fiende på banan och ta dig i mål, och slutligen har vi uppdraget Fetch där vi ska leta rätt på en portfölj och ta den i mål. Spelet i sig är väldigt lättnavigerat då du klickar med fingret på skärmen dit du vill att Riddick ska röra sig, klicka på en fiende och Riddick kommer gå dit och slå ned hen. Och om ni en gång i tiden spelat kultspelet Commandos ifrån dåvarande Eidos så kan man känna igen spelet. Göm kroppar i mörkret så andra patruller inte hittar dem, håll dig utom fiendernas synvinkel och lista ut hur fienderna rör sig. Ett trevligt koncept, men det lilla vi hann spela bjöd inte på en allt för stor utmaning.

2013-09-19 18.01.46

Spelet i sig har enligt Gaming Corps varit under utveckling i 10 veckor, och just nu arbetar man redan på ett nytt DLC. Spelet finns att ladda ned på iOS redan nu, och det är anpassat till de lite större paddorna. Det fungerar visserligen att spela på den lilla iPhonen också, men det rekommenderades inte. En Android-version är under utveckling, men de kunde inte säga exakt när det kommer vara färdigt. Efter att vi alla fått pröva på spelet var det dags att röra sig in mot biosalongen och slå oss ned för att njuta av en förhandsvisning av Riddick som har premiär senare ikväll. Först fick vi se en liten trailer på spelet vi precis fått en introduktion till, för det fanns faktiskt några som helt hade missat att det visades i entrén. Därefter var det äntligen dags för förhandsvisningen av Riddick: Rule the Dark. För att inte avslöja allt för mycket, så var det en riktigt bra film med en hel del mörk humor, och en underbar Vin Diesel i sitt esse.