Inte helt oväntat handlade Blizzard Entertainments stora Gamescom-avslöjande om den kommande expansionen till Diablo 3. Som tidigare spekulationer pekat mot heter expansionen Reaper of Souls.

Friden efter besegrandet av Diablo skulle inte komma att vara länge. Med Reaper of Souls introduceras ett nytt hot, genom återkomsten av Malthael, the Angel of Death. En helt ny akt som tar sin början i utkanterna av Westmarch ställer hjältarna mot en rad nya monster: The Seraph, Summoner of the dead, the Executioner och Death Maiden. Med expansionen kommer också en helt ny klass: crusader, som sägs vara inspirerad av Diablo 2:s paladin.

En rad andra förändringar väntar också, där mycket utgår från befintliga problem och kritik från spelare. Lootsystemet har slipats om, och nu introduceras det man kallar ”Smart Drops”, vilket innebär att spelaren ska ha större chans att få ett item som passar ens karaktär. Loot kommer generellt sätt vara mindre, men mer relevant. Loot kan också få genom så kallade ”Loot runs”, det vill säga 15-20 minuter långa dungeons.

Maxleveln höjs till 70, och endgame i Reaper of Souls är också omarbetat, för att kunna erbjuda något för alla. Paragonsystemet, som ger spelaren möjlighet att nå extra ”paragonlevlar” efter att ha nått maxleveln, har också arbetats om. I Reaper of Souls kommer också möjligheten till enchanting, vilket innebär en chans att få ett bättre, eller mer passande, item genom att rerolla dess affix. Ett annat nytt element är transmogrification, vilket tycks likna det befintliga systemet i World of Warcraft, och som ger möjlighet att ändra utseende på items.

Nedan ges en försmak på gameplay i Diablo 3: Reaper of Souls: