Med darrande steg tar dem sig en och en uppför trappan till scenen, vissa mer nervösa än andra. På skärmen bakom dig ser man en close-up så dem långt från scenen får en uppfattning och kan se vem som är på scen. En efter en tar dem sig fram, poserar för foton och möts av jubel, skrik och applåder..

Och de är just då de händer, man ser hur självförtroendet och glädjen slår till. För i just den sekunden som personen är på scen med en publik på närmare 3000, förvandlas denna till en stjärna, en kändis! Och alla beundrar just de hantverk som tagit så lång tid och satt både tålamod och viljan på spel!  Just den sekunden är allt besvär och all tid man lagt ned värt de. 

NärCon 2013 satte ett enormt publik rekord på 5000 besökare, unikt för just NärCon är blandningen mellan mörka instängda spelrum som tar dig tillbaka till dagarna vi var instängda i källarlokaler, levde på Pan pizza och Jolt cola och glömde bort personlig hygien. Men Närcon bjuder även på ett öppet festivalområden med en grill, där man kan njuta av en hamburgare och variera oss från pan pizzorna, en Juice bar så vi kan njuta av något anat att dricka än cola, lajv område och en mindre utescen. Cosplay är dock de absolut största, och det märks att planeringen inför cosplayen är något som Närcon lagt många timmars planering på, med sin timmes långa cosplay tävling.

Även om de endast är 200 som får delta i tävlingen, cosplayar mer eller mindre alla under Närcon, vi ser allt från spelkaraktärer till anime och sci-fi karaktärer som minglar runt på Lindköpings universitet en helg varje sommar under NärCon. Tyvärr är de svårt att ta sig runt och ännu svårare att hitta, och när man väl hittat och kommit fram till E-sports delen glider en Tardis från Dr. Who förbi och du glömmer bort vad det egentligen var du skulle göra. Förutom den  klassiska cosplay tävlingen där folk går upp på scen, poserar och sedan försvinner igen, bjuder NärCon som drivs av NärCon event byrå AB även på NCC, inte bygg företaget då. Utan Nordic Cosplay Championship. Där 4 st tävlande från varje hörn i Norden tävlar om att bli den nordiska mästaren i cosplay.

VI

De är en fantastisk show där inte bara de bästa dräkterna från länderna i Norden visas upp, man lägger även oerhört mycket tid och energi på att skapa en show runt de hela genom ett längre uppträdande som visar upp och verkligen presenterar karaktären. Vilket gör det hela ännu häftigare. Däremot fanns de i år en hel del avhopp, framför allt bland Svenskorna där hälften hoppade av, bland dem två års vinnare i Cosplay SM som tidigare 2012 fick folk att tappa hakan med sin Rachel Alucard från BlazeBlue i Cosplay SM.

Men trotts detta bjöds de på en fantastisk show och min personliga favorit: VI från Leuge of Legends och historien om tandfen från Rise of the Guardians filmen och hennes uppväxt om hur hon blev just tandfen. Att League of Legends blir större märktes inte bara på de stora antalet cosplayare, men även på att de ständigt var fullsatt under turneringen i E-sportsdelen av Närcon.