Diablo jävlas med konsolerna den 3:e september och i onsdags var jag tillsammans med två vänner uppe hos Blizzard och fick prova på konsolversionen av Diablo III, vi hade alla olika förväntningar av vad vi skulle få uppleva och även olika frågor vi ville ha svar på. Två av oss har spelat ofantligt många timmar av det på PC men när spelet patchades och när Ghom blev helt löjligt svår att klara som melee-karaktär utan att gå in på auction house och spendera riktiga pengar gav i alla fall jag upp.

När en konsolversion nådde mina öron passerade det lika fort som en formula 1 bil. Jag tänkte liksom inte mer på det, jag ville inte ge spelet en chans till. Men sen kom inbjudan att komma upp till Blizzard och faktiskt få prova på konsolversionen själv, och jag tackade ja. Jag hade ganska tidigt en bild i mitt huvud om hur det skulle se ut samt fungera på konsol, ganska mycket stämde in men inte allt.

Diablo III är en konsolvänlig titel, precis som de äldre titlarna: Sacred 2, Baldurs Gate 2: Dark alliance, Champions of Norrath m.flera. Det mesta handlar om hur man implementerar in kontrollschemat och hanteringen av loot, men också hur man lockar både gamla och nya spelare till en plattform som kanske inte haft den absolut bästa erfarenheten eller uppmärksamheten den förtjänat när det gäller denna typ av genre.

Kameran för dom bägge konsolversionerna är låst, den var konstant fast placerad och det gick inte att varken zooma  in eller ut som på Pc versionen, vilket är lite synd då vi snart märkte att local co-op med fyra spelare blev totalt kaos. Genom att trycka på R3 fick man fram en liten ljus ikon över karaktärens kropp, men detta kan ställa till rejäla problem med starka elite mobs och liknande. Troligen är det precis som mycket annat, en vanesak. Eftersom det var local co-op funderade vi på om hur det fungerar om till exempel man spelar två stycken local och vill få in en eller två spelare till? Innebär det att dom kan hoppa in direkt eller måste vi backa till någon form av lobby? Vi ställde frågan men svaret var oklart från Blizzards sida.

Jag kläcker ur mig en väldigt tråkig men standardfråga jag ofta ställer: Kommer det någon DLC i framtiden för Pc versionen ska väl få det. ( i alla fall vad jag vet?) Svaret vi fick var det kan vi självklart inte svara på. Blizzard är kända för deras policy om att prata om och inte prata om saker inom deras spel.

Min nästa fråga fick jag dock svar på, och den besvarades på det sättet jag hoppats, borta är auction house och även om det nu kanske hade kunnat fungera på konsol vill jag inte komma i närheten av det. Det blev liksom som ett spel som från början var mycket efterlängtat förvandlades till en ekonomisimulator, och det blev en till sak som skrämde bort mig från Pc-versionen. Man har valt att lösa detta genom att skapa bättre loot drop och även här är det ”finders keepers” som gäller. Givetvis blir det en helt annan sak när man inte kan gå online och sälja det via auction house, så har du vänner kan ni tillsammans bli riktigt mäktiga. Men spelar du med randoms blir det nog precis som i Borderlands; ALLA roffar åt sig allt dom kan till sina vänner eller för sin egotrippade resa för den ska spela som alla klasser samtidigt.

När det kommer till kontrollerna var det faktiskt simplare och bättre utfört än jag först trott. Genom att trycka på select/back-knappen kommer du till karaktärens meny och ser där en ring för varje föremål du kan utrusta dig med, genom att scrolla runt med vänster analoga spak och kan med en knapptryckning enkelt se stats skillnaden på föremålet du tittar på. Samma sak gällde vilka skills man ville använda och väljer att placera som aktiva. Att ge föremål var inte heller svårt, det hela kändes väldigt ”naturligt” och satt bra i handen

Så vad skiljer sig mellan Playstation 3 och Xbox 360 versionen ? (för som vi alla vet föredrar dom flesta antingen eller) Grafiskt sett skiljer det sig inte alls, kontrollerna är bara så bra som du själv är van vid respektive plattform. Dock fick vi veta att om man förbokar Playstation 3 versionen fick man även två unika föremål som hette The Hero’s Journey (från spelet Journey) och Drake’s Amulet (från Uncharted serien) Spelet har release den 3:e september och till er som spelat det på Pc men även äger en konsol, prova. Till er som inte spelat det på Pc och är sugna, ni lär inte bli besvikna. Diablo III till konsol känns som något välarbetat precis som Blizzards alla andra spel och inget som sviker en eller vänder en ryggen.