Med både E3 och nu Dreamhack som tagit upp tid och energi har det varit knepigt att hänga med på allt som händer i spelvärlden. Något som lyckades smita under radarn var att Zynga, utvecklaren som är mest känd för Farmville och det mindre lyckade uppköpet av Draw Something har nu släppt ett nytt spel. Spelet är Solstice Arena och är ett MOBA för iOS.

Att spela ett MOBA på en läsplatta eller mobiltelefon är inte vad jag i första hand förknippar med den här genren vilket är varför jag blev lite nyfiken på hur man hade anpassat genren till det nya formatet. Den största förändringen som gjorts gentemot lite mer kända namn i genren som League of Legends eller Dota 2 är matchernas längd som pågår i ungefär tio minuter. Detta eftersom man har valt att ta lite inspiration från olika arkadtitlar och skala bort vissa element som exempelvis creeps och istället är det bara spelarnas hjältar som kan attackera torn.

Varje match utkämpas mellan sex spelare, dvs 3 mot 3 där man precis som i andra MOBA gör sitt bästa för att mota bort motståndarlaget och samla ihop guld för att kunna skaffa bättre föremål att utrusta sin karaktär med. På tal om karaktärer fanns det vid releasen 11 olika att välja mellan och fem till är på väg. För den som inte tycker om sin hjältes standardutseende finns det ett flertal dräkter att välja mellan. Något jag uppskattar här är att varje dräkt inte bara är en ny textur utan även en helt ny modell för karaktären, vilket tillåter lite mer frihet i vad man kan tänkas få se för varianter på sin favoritkaraktär.

Solstice Arena följer ”free to play”-trenden och är således gratis att ladda ner via appstore, vilket är extra tacksamt eftersom det är ett multiplayerspel. Zynga har enligt dem själva satsat en hel del på att det ska finnas nog med servrar för att även långsammare nätuppkopplingar ska klara av att spela Solstice Arena, exempelvis 3G. Jag har ännu inte hunnit prova spelet själv men det är ändå lätt att se potential i konceptet som Zynga själva valt att kalla ”Speed MOBA”. Spelet är som tidigare nämnt till iOS och fungerar både med iPhone och Ipad, även om jag misstänker att det senare är att föredra.

 

Är du sugen på att testa spelet är det bara att gå in på appstore, ladda ner och göra ditt bästa för att hacka på dina motståndare med de emoticons som är grundstommen i Solstice Arenas kommunikationssystem.