Hauppauge är ett märke som innan 2010 var helt okänt för mig, av en ren slump föll jag in på deras HD PVR när jag letade efter möjligheten att spela in då jag satt och spelade tv-spel

Efter att ha sökt runt på diverse ställen på nätet dök plötsligt en grå box upp med namnet HDPVR. Nintendo Wii, Playstation 3 och Xbox 360 var under den här tiden riktigt svåra att få filmer inspelade snyggt och innan hade jag suttit med en filmkamera och filmat tv,n (blev ungefär så bra som det låter).

HDMI var fortfarande ganska lyxigt och dom som använde HDMI gick aldrig mer tillbaka till komponent. Men just komponent var det som HD PVR’en krävde för att faktiskt fungera, en ny värld öppnades upp för mig och jag började få idéer som jag inte tänkt på innan. 3000 kr fattigare hade jag äntligen fått hem den, men det vart väldigt mycket kopplande och väldigt många kablar att hålla kolla på.

Jag började göra förhandstittar och gameplay-filmer, sen skulle videorecensionerna börja ta form. Efter att ha använt den första HD PVR’en i snart tre år var det dags för något nytt! Under åren kom det ut en version 2, en gamer edition och nu en HD PVR 2 Gaming Edition Plus vilket är den vi ska recensera och ge en bra inblick i här och nu.

Det första jag verkligen lägger märke till är hur liten HDV PVR’en blivit, med ett ögonmått 70-80% mindre i storlek, den är dessutom inte alls plastig längre och känns mer gedigen i kvaliteten, men den största nyheten är att den numera har HDMI in och ut. Förutom denna härliga nyhet finner vi även ett förbättrat programvara för inspelning. När jag testar att spela in från Xbox 360 känns det som att färgåtergivningen är mycket bättre än på den äldre modellen och mindre ”smetigt”. Inte för att den gamla var dålig alls men det är verkligen skönt att slippa alla kablar (det var total sju kablar, borträknat komponenten som skulle in genom antingen Xbox 360 eller Playstation 3) att det numera även är i full HD 1920×1080 är inte heller något man kan klaga på. Vill man spela in och ha 1280×720 är det enkelt fixat genom att ändra det på den konsol man nu ska spela in på och man slipper som sagt alla dessa kablar.

Programmet ArcSoft ShowBiz bjuder på mer inställningar än tidigare Total Media Extreme och är dessutom mer användarvänligt. Nu kan du till exempel ladda upp filmer direkt till ditt youtube-konto, redigera klippen i programmet direkt och självklar spela in filmer från spelet.

Du får med allt du behöver i paketet och men dom två HDMI kablarna som medföljer (vilket uppskattas) är en smula i kortaste laget. Har man som jag ingen CD/DVD läsare i sin Laptop eller stationära dator går det utmärkt att ladda hem drivrutiner och program samt uppdatering på Hauppauges hemsida. Det märks att någon på huvudkontoret lyssnat på gamers och verkligen förfinat både funktionalitet och design av HD PVR’en då denna från första början var mest tänkt för att spela in tv-sändningar.

Tyvärr så har SONY fortfarande HDCP på Playstation 3 så detta löser man genom att fortfarande använda sig av komponent. Dock är det en kabel och inte 7 st, så man får ta det goda med det onda. Under videorecensionen av The Last of Us upplevde jag inga färgfel, lagg eller annat och allt flöt på precis som det skulle. Och även om det går utmärkt att få ut 1080i spelar jag fortfarande in i 720P.

När det gäller ljudet så går 5.1 lika bra som stereo genom PVR’ens Optiska in eller direkt via HDMI’n och det är heller inte speciellt svårt att konfigurera detta. En sak till jag verkligen tycker om med den senaste PVR’en är att ljuset som lyser då den är igång inte lyser lika starkt och irriterande, utan nu är den i en väldigt lugn grön färg som inte stör eller är skrikig. Det kan tyckas som en larvig sak att uppskatta men jag är en av dom som faktiskt gör just det. Starka ljus är inget jag behöver för att veta att jag använder en produkt för det har jag koll på själv.

Liten var namnet och Hauppauge HD PVR 2 Gaming Edition Plus är verkligen liten. Som jag skrev i tidigare är den mindre, bättre byggd och väger självklart mindre. 15 cm bred, 15 cm djup samt 3.81 cm i höjd och väger så lite som 34 gram. HD PVR 2 Gaming Edition Plus dras precis som sina syskon med en extern strömkälla som är på 6 Volt. En förväntad sak men något som gör att den faktiskt fungerar och ger bild oavsett om USB’n är inkopplad i en dator eller ej, (det vill säga om du har kopplat men inte vill spela in så får du bild ändå) något som är jätteskönt och praktiskt. 

Det finns andra inspelningsboxar men Hauppauge erbjuder allt bra i ett och samma paket och har dessutom förbättrat sin produkt i alla kategorier. Slutligen vinner Hauppauge HD PVR 2 Gaming Edition Plus vårt finaste pris hos oss på redaktionen. Inte bara för prestandan den ger samt kvaliteten utan även användarvänligheten i mjukvaran och storleken gör Hauppauge HD PVR 2 Gaming Edition Plus till ett solklart köp för alla som vill spela in sina spelsessioner.

Musik – Datorpojken

Fullständig Fakta om Hauppauge HD PVR 2 Gaming Edition Plus

Hauppauges hemsida med produkter

Hauppauge HD PVR 2 Gaming Edition Plus

8

Design

9

Byggkvalitet

8

Funktionalitet

7

Prisvärdhet

9

Plus

  • Snygg design
  • Inte störande starkt sken
  • Enkelt att använda

Minus

  • Hemskt dålig mjukvara
  • Hänger sig ibland
  • Fortfarande fördröjning
  • Streameez var inte så genomtänkt