“Tropes vs. Women in Video Games”, ett projekt finansierat genom Kickstarter, publicerade i dagarna en uppföljare till den första delen i en videoserie som undersöker och diskuterar “Damsel in Distress”-klichén i spelvärlden. Bakom projektet står skaparen av Feminist Frequency, Anita Sarkeesian, och i del två av tre går hon in på djupet i hur klichén med en kvinna i nöd kan kombineras med andra mönster och hur det sedan används frekvent i spelnarrativer. Ett tema som behandlas är till exempel hur den manlige hjälten inte sällan tvingas döda sin flickvän som blivit utsatt för diverse otrevligheter, och där själva dödandet blir den kvinnliga karaktärens räddning.

En timme efter att videon publicerats blev den flaggad som olämplig på Youtube, men enligt en talesperson som Polygon varit i kontakt med var det hela ett misstag och videon finns nu tillgänglig, till exempel här:

Och har du missat del ett, så finns den att se här: