Gamingheadset kommer i alla möjliga former, storlekar och färger och alla verkar ha olika funktioner och mojänger som skiljer. Framförallt är det ljudkvaliteten som är viktig, i alla fall för mig. Jag har alltid varit lite skeptisk till dessa gamingheadsets eftersom man verkar betala mycket för märket – man betalar lite för mycket för vad man egentligen får.

Står Tritton Pro+ upp till mina förväntningar?
Till skillnad från många andra surround-headsets är det här ett som använder sig av “äkta” surround. Det betyder att det sitter flera element i varje lur, istället för att ha virtuell surround. Virtuell Surround innebär att man med hjälp av olika filter eller effekter fuskar sig till en känsla av surround-ljud. På grund av alla olika element har man även möjligheten att höja och sänka volymen på de olika kanalerna individuellt för att finjustera upplevelsen efter sina önskemål. Front, center, rear och sub är de kanaler man kan justera.

feature-details-3

Trittons Pro+ är inget trådlöst headset, och eftersom de är rätt avancerade jämfört med många andra headsets så blir det ganska mycket kablar. Decoder-boxen har en strömkabel och en optisk kabel till Xboxen, och det går även en kabel till hörlurarna som delar upp sig till en kabel till handkontrollen för röstchat-funktionen som finns i Xbox Live. Installationen är enkel, men lite trasslig på grund av alla kablar. Alla kablar som behövdes ingick i förpackningen.

Muffarna på lurarna är mycket styvare jämfört med andra hörlurar jag provat tidigare, vilket gör att de kan vara obekväma i början – men man vänjer sig. Orsaken till det här är för att de ska vara extra täta och inte läcka ut eller in ljud, vilket är en fördel om man lanar eller är med i en turnering. Det här bidrar också med att det är svårt att höra sig själv, hur högt man pratar eller vad man säger. Triton har löst det här med att implementera en medhörningsfunktion, med hjälp av en knapptryckning hör du alltså vad mikrofonen fångar upp.
Lurarna i övrigt har en futuristisk design och Tritton-loggan på kåporna lyser orange när dekoder-boxen är på.

Hur är ljudkvaliteten då? Personligen tycker jag att ljudet är helt okej men lämnar lite att önska. Ljudet känns lite stelt eller hårt och inte så fylligt som hos till exempel Corsair Vengeance 2000 eller Sennheiser HD-555 (som båda dessvärre inte är för konsolbruk). Det kan även vara svårt att få till nivåerna korrekt ibland och man får hela tiden sitta och fippla fram och tillbaka för att få det som man vill. Med tanke på priset på headsetet förväntade jag mig dock högre kvalitet på ljudet. Det är inte dåligt, men det kunde vara betydligt bättre. Just på grund av att det är lite svårt att få till nivåerna bra så försvinner surroundkänslan, jag hör ingen skillnad på varifrån folk kommer ifrån. Om det beror på mig, eller spelet, kan jag dessvärre inte svara på.

feature-details-4

Byggkvaliteten på headsettet känns gedigen, men det är något i ena kåpan som ligger löst – gissningsvis en plastbit eller en skruv. Detta stör inte spelupplevelsen något utan hörs endast när man skakar på headsettet. Om detta är något som förekommer i andra exemplar kan vi inte svara på, men troligtvis inte.
Personligen föredrar jag ludna muffar, då de i fakeläder alltid blir väldigt “kladdiga” efter långa spelsessioner. Det blir varmt runt örat och man svettas. Valet av fakelädret brukar användas för att göra lurarna tightare mot huden, så att ljud inte läcker ut – så jag förstår varför.
Mikrofonen sitter på en tunn, men väldigt flexibel arm som gärna flyttar på sig om man råkar komma åt den. Den hade gärna fått vara lite kraftigare med tanke på hur resten av headsetet är konstruerat.

I recensionen för Tritton Pro+ använde jag Microsofts trådlösa Xbox 360 handkontroll. Jag försökte använda Madkatz MLG Pro Circuit-handkontroll men av någon okänd orsak sände jag ut ett kraftigt brummande ljud med den kombinationen. Brummandet ökade även vid vissa knappkombinationer, speciellt de två triggrarna tillsammans.

feature-details-5

Mina misstankar om gamingheadset känns alltså som att de stämmer, i alla fall på dessa hörlurar. Man betalar ett högt pris och får ljud som inte riktigt räcker hela vägen. Visst, produkten är gediget konstruerad och har smarta lösningar så som att man kan höra sig själv genom mikrofonen. Men jag tycker inte att ljudkvaliteten är där den borde vara i den här prisnivån. Båda lurarna jag nämnde ovan är billigare, men går dessvärre inte att använda till konsolen.

Jakten på det perfekta konsol-headsettet fortsätter…

Läs mer om Tritton Pro+ här

Tritton Pro+

7

Ljudkvalitet

6

Byggkvalitet

8

Funktioner

8

Komfort

7

Plus

  • Gediget byggt
  • Några smarta lösningar
  • Medhörning

Minus

  • Priset
  • Ljudkvaliteten
  • Mycket kablar