Microsoft gick ut hårt och visade oss den nya konsolen Xbox One under gårdagens pressevent. Vi fick även se en glimt av Infinity Wards återkommande Call of Duty-spel, denna gång med eftertiteln ”Ghost”. Man lovar att spelet kommer ha mycket mer focus på själva berättelsen, samt att man kommer anvädna sig av en helt ny spelmotor.

Här skulle man kunna kasta ut ord som ”Enhanced particle effects, volumetric HDR lightning” och liknande, men jag väljer att försöka förklara det hela lite mer. Infinity Ward har arbetat fram en ny motor anpassat för nästa generations konsoler, och Xbox One i synnerhet. Daniel Suarez, VP of Production, säger att årets upplaga av Call of Duty kommer vara det snyggaste spelet i seriens historia. Uppenbart då det handlar om en ny konsol kanske, men nu har man lagt till en massa saker som ska göra det hela mer ”immersive” och öka realismen i spelet.


codghost

Men man har, likt många andra företag ändå haft problem. Visserligen tycker man att utvecklingskiteten bör bli enklare att använda i och med utvecklingens framgång, men Daniel Suarez menar att varje generationsbyte är svår då man får så ofantligt mycket kraftfullare konsoler att arbeta med. Men årets konsoler handlar inte bara om spelupplevelsen utan om grafiken, geometrin och alla små detaljer som vi kan ta del av. Under pressvisningen visades ett kort litet demo av spelmotorn, och här har man nu arbetat fram så att fiskarna i vattnet har en egen liten AI som gör att de flyttar på sig när människan kommer nära. Kanske inte låter som någon innovation, men det tillför ändå till känslan i spelet. Vi kommer få se HDR-ljus-system, det vill säga att vi kommer se solstrålar mellan träden, stråla genom rök och liknande.

Målet som Infinity Ward ändå haft är att fortfarande köra spelet med 60 stabila frames per second. Och sådant är ju alltid skönt att höra, framför allt då det blir trevligt för ögat när spelen flyter på i en stadig FPS. Call of Duty: Ghost kommer släppas den 6:e November. I och med att det är ett next-gen-spel, så kan vi förvänta oss en eventuell konsollansering där omkring.