När han var åtta år sa hans mamma till honom att Pokémon var “bara en fas”. Men för dans- och kemistudenten Andrew Plotner kom det att bli lite mer än så. Närmare bestämt en 30 minuter lång balettuppsättning baserad på spelet Pokémon Red från 1996.

Plotner studerar vid Creighton University i Omaha, Nebraska i USA och att just dansavdelningen vid universitetet är relativt liten var både till för- och nackdel i arbetet med föreställningen. Å ena sidan kunde han ges full kreativ frihet, något han i en intervju säger inte hade varit fallet vid ett större universitet. Men å andra sidan blev det lite problematiskt att få ihop tillräckligt med dansare. Det innebar att han fick frångå sin första idé, som var att sätta upp historien i Pokémon Yellow eller första säsongen av animeserien, vilket hade krävt en ännu större ensemble.

Att han inte fick tillräckligt många dansare att ställa upp beror till viss del också på att de mer avancerade dansarna på universitetet nobbade Plotners pokémon-uppbjudan. Han lyckades dock samla ihop 23 dansanta pokémon-fans, mestadels rekryterade från lokala dansstudios, i åldrar från 12 år och uppåt och med varierad grad av erfarenhet. Det innebar i sin tur att Plotners föreställning fick en del negativ kritik från dansexperter för de tekniska bitarna, men mer positiv respons från pokémon-fansen.

Picachu i ballerinaskor alltså. Succé eller bara konstigt? Avgör själv.