Ännu en händelserik vecka har passerat och det är därmed dags för en ny E-sportsresumé. Bland rubrikerna denna vecka hittar vi Blizzards expansionsplaner, IdrAs nya karriär och Stephanos sorgliga besked.

___________________

ipl

Blizzard köper resterna av IPL

Efter  nedläggningen av IGN:s turneringsanordnande filial IPL för ett par månader sedan står det nu klart att Blizzard beslutat att köpa upp både hårdvara och andra tillgångar från den forna e-sportsorganisationen. Avtalet innebär också att Blizzard plockar upp en del av IPL:s gamla anställda. Bland dessa finns David Ting, numera ”Head of Online Publishing” på Blizzard.

Att detta sker samtidigt som Blizzards StarCraft-världsmästerskap är i full gång är nog ingen slump. Detta kan ses som ännu ett steg i rätt riktning för Blizzards fortsatta ambitioner att stärka sin närvaro på e-sportsscenen.

 

Källa: ESFI World 

  ___________________

idra_by_zemotion-d4ba7bm

IdrA avslutar sin proffskarriär

Efter att tidigare denna månad blivit sparkad från EG som ett resultat av ett minst sagt kontroversiellt uttalande lät amerikanska StarCraft 2-spelaren Greg ”IdrA” Fields avslöja att han inte avser fortsätta spela StarCraft professionellt. IdrA är ett av e-sportsvärldens mest kända ansikten, och en av de mest älskade och hatade spelarna utanför Korea.

Tidigare i veckan annonserade istället Genna Bain att han kommer att medverka som kommentator under kommande turneringen SHOUTCraft America tillsammans med John ”TotalBiscuit” Bain, detta efter att IdrA själv under en intervju konstaterat att han i fortsättningen hoppas kunna arbeta med casting och media. IdrA kommer därför göra sitt första uppträdande som kommentator imorgon, lördag, i samband med SHOUTCraft America:s RO18.

Källa: Gosugamers 

___________________

stephano01

Stephano lägger StarCraft på hyllan

I enlighet med sitt påstående tidigare i år, som vi rapporterade om i en tidigare E-sportsresume, har StarCraft 2-stjärnan Ilyes ”Stephano” Satouri nu offentliggjort sina planer att avsluta sin StarCraft 2-karriär den femtonde augusti i år. Detta till förmån för att återuppta den utbildning han lade på hyllan när han valde att spela StarCraft på heltid.

Franske Stephano är den mest framgångsrika icke-koreanska StarCraft 2-spelaren genom tiderna och fick sitt stora genombrott i samband med HomeStory Cup III under sommaren 2011, och i samband med sina vinster i IGN ProLeague Season 3 och ESWC 2011 hade han befäst sin position som en av världens allra bästa StarCraft 2-spelare. Hans tvååriga karriär är också en av de mest lönsamma någonsin; han har med sina $200 000 i vinster tjänat mer än någon annan icke-koreansk StarCraft 2-spelare.

 

Källa: TeamLiquid 

___________________

DSC_9870

Porträtt: Tommy ”Lu Bu” Andrén

I onsdags publicerade vi en utförlig intervju med en av Sveriges allra hetaste Street Fighter-spelare – Tommy ”Lu Bu” Andrén. I intervjun, som finns att läsa här, berättar Andrén om sin bakgrund inom Street FIghter, livet som e-sportsspelare och omvärldens syn på tävlingsdelen av världens största underhållningsform.

– De flesta förstår inte, vilket är tråkigt eftersom Sverige är en sådan framstående nation. Det är inte så upphypat som det borde vara. Det är väl så svenskt det kan bli, att tänka att man kan ju inte bli bäst på det där. Och det är tråkigt. Det är inte som i Asien, där folk står och väntar på flygplatsen när stjärnorna kommer. Där är det en helt annan syn.

 ___________________

Med detta avrundas denna e-sportsresumé. Mycket StarCraft och många sorgliga besked, men så är det med en bransch i ständig rörelse! Missa för all del inte heller helgens stora turneringar! Just nu pågår kvalen till både Blizzards världsmästerskap i StarCraft och Valves Dota 2-turnering The International. För ni tittar väl hellre på e-sport än Eurovision?

Logobild: Alexandra Dahlberg ©2013