De flesta har nog hört talats om det gamla äventyrsspelet Shadowgate. Det började som ett Mac-spel men portades till väldigt många datorer och konsoler, där versionen till NES kan vara den mest populära. Problemet med NES var att utvecklarna blev rätt begränsade, vilket bland annat medförde att kommandot ’leave’ blev onödigt, även om det ändå finns kvar. en annan lite udda sak med just NES-utgåvan; den hade musik, och den var riktigt bra. Det är dock inte NES-spelets soundtrack jag ska skriva om idag, utan soundtracket till den Kickstarter-finansierade remake som Zojoi arbetar för fullt med just nu.

Jag satt själv och lekte lite med spelets ’Main theme’ till en hemmasnickrad remake som tyvärr lades på is. Jag märkte snabbt vilken enorm skillnad i stämningen det blev bara genom att sänka tempot och använda andra ’instrument’. Det Rich Douglas gjort i det officiella soundtracket är ett rent mästerverk. Mörka och riktigt kusliga orkesterarrangemang som skänker en ännu kusligare stämning än Hiroyuki Masunos kompositioner lyckades med. Det som även bör nämnas är att den enda låten från NES-portens soundtrackjag alltid haft lite svårt för nu låter riktigt bra.

Den första låten jag vill nämna är den som numera heter Shadowgate theme. Nes-spelets ’Entranceway’ i kanske den mäktigaste tappningen någonsin. Den börjar lugnt och tyst med en, för mig, väldigt välbekant melodi för att sedan öka i styrka. Det är inte bara orkesterbiten som är ny, Douglas har även lagt till körer för att spelaren ska få en ännu bättre upplevelse, och han har lyckats, i alla fall enligt mig. Första låten gjorde mig glad och gav mig väldigt höga förhoppningar om spelet.  Om resten av spelet håller samma kvalitet kommer det vara värt varenda krona.

En annan melodi jag tror många minns, men inte har så många glada minnen till är ’Your adventure ends here’. Texten man fick se när låten satte igång, i den svenska översättningen, var; ”Är det inte för sorgligt att ditt äventyr skulle sluta just här!!”. Det handlar alltså om spelets Game Over-sekvens. Kanske inte den roligaste låten, men under den första genomspelningen fick jag höra den väldigt många gånger, så den har ändå satt sig, och det är en otroligt bra låt. I just den här tolkningen sitter jag mest och ryser, för den är verkligen stämningsfull och kuslig.

Soundtracket kommer snart upp för försäljning (digitalt) och det finns många fler godbitar att göra. Gillar ni Shadowgate men inte har varit inblandad i Kickstarter-finansieringen kan det vara en god investering. Det ger mig som sagt hopp om att remaken av spelet kommer vara precis det jag förväntat mig, och eventuellt årets bästa spelhändelse, tätt följt av Duck Tales-remaken, vars originalsoundtrack jag skrev om för ett antal veckor sedan.