Via Kickstarter har filmskaparen Shannon Sun-Higginson lyckats samlat in tillräckligt med pengar för att inspelningen av dokumentärfilmen GTFO ska bli verklighet. Med fokus på hur kvinnliga gamers bemöts inom spelvärlden och hur negativa attityder kan förändras är detta en film som kommer lyfta en än idag oerhört viktig fråga. Ändå har det redan höjts negativa röster om dokumentären.

I trailern till dokumentären berättar en panel av kvinnliga gamers om typen av kommentarer de har fått när de spelat konsolspel. På ena sidan spektrat uttrycks åsikter om deras utseende i form av att de måste vara feta, fula eller horor, för det är bara den typen av kvinnor som spelar konsolspel, medan åter andra frågar om eller konstaterar att de är heta. Gemensamt för typen av kommentarer är att de är fokuserade på spelarens könstillhörighet, och inte är spelrelaterade. I en intervju med Gamesindustry international uttrycker Shannon tydligt sin förståelse för att denna dokumentär kommer uppröra och att hon är beredd att själv få mycket kritik. Redan har hon blivit påhoppad och kallad för en uppmärksamhetssökande hora, vilket hon påpekar är mycket ironiskt med tanke på dokumentärens innehåll. Jag kan bara hålla med, och att försöka kritisera en välbehövd dokumentär med den typen av argument är som att skjuta sig själv i foten upprepade gånger.

Shannon fick idén till dokumentären via sina vänner som berättade om de problem kvinnor i spelbranschen utsätts för. Hon menar att förutom att ingen ska behöva bli kallade nedsättande ord på grund av sin könstillhörighet är risken stor att kvinnor inte vill söka sig till spelbranschen, antingen som spelare eller spelskapare, på grund av det nu rådande klimatet. Ytterligare ett stort problem är att kvinnor som pratar om problemet riskerar att bli utsatta för påhopp istället för att problemet diskuteras. Genom att filma turneringar, föredrag och intervjua spelare vill Shannon visa på kvinnliga gamers bra och dåliga erfarenheter inom spelbranschen och lyfta frågan för hur spelmiljön kan förbättras.

Projektet har ytterligare fyra dagar på sig att samla in ytterligare pengar på Kickstarter. Klicka här om du vill skänka pengar till projektet. Beroende på summan får du olika produkter för ditt bidrag, från en digital kopia av dokumentären till DVD:n, T-shirts, biljetter till premiären och titeln medproducent. Redan nyfiken? Trailern kan du se på GTFO:s Kickstartersida genom att klicka här.

Trots att projektet ännu inte är färdigt, även om mycket material redan är filmat, har det höjts negativa röster mot projektet. En snabb titt via youtube avslöjade ett tjugotvå minuter långt videoklipp som sammanfattningsvis går ut på att förklara varför Shannon är olämplig att göra dokumentären och att problemet inte är exklusivt för kvinnor och att det därmed inte behövs en dokumentär. I kommentarsfältet syns flera likasinnade kommentarer, kanske förvånande, från kvinnor.

gtfoPic2

Argumentet är alltså att Shannon inte uppfyller en persons privata kriterie för vad en riktig gamer är, och därmed inte har rätt att göra dokumentären. Förutom att hon själv definierar sig som en gamer, så undrar jag hur de tror att dokumentärfilmer generellt blir till? En av mina favoriter, Louis Theroux, har gjort dokumentärfilmer om nazism, religiöst hat mot homosexuella, fängelsementalitet och våld i den amerikanska slummen. Måste han själv vara nazist, religiös och hata homosexulla, fängelsekund och dessutom våldsam för att få göra dessa dokumentärer? Givetvis inte! Det vore löjligt! En journalist eller filmskapare hittar ett ämne de tycker är intressant och undersöker det. Shannon samlar fakta om andra kvinnliga gamers åsikter och upplevelser för att hon fann kulturen intressant.

gtfoPic3

Denna gång är argumentet att Shannon har identifierat sig själv som feminist och därför kommer vrida den här frågan för att attackera en annan könstillhörighet, här åsyftas män som grupp, för att nå sina politiska mål. Feminism har alltså med politik att göra. Eller? Givetvis inte! Feminister vill, trots ordets negativa ursprung, egentligen bara upprätta jämställdhet. Med det i åtanke undrar jag om personen bakom kommentaren bara inte är påläst och därför tror att Shannon vill bränna män på bål, eller om kommentarsskrivaren uppriktigt tycker att kvinnor inte har i spelbranschen att göra.

Jag har stora förhoppningar om den här dokumentären, och det är tydligt baserat på motståndet att människor känner sig obekväma och att Shannon trampat på mer än en öm tå. I väntan på dokumentären hoppas jag rent generellt att människor inom spelbranschen fokuserar på prestation och personlighet och mindre på könstillhörighet. E-sport hör ju trots allt till de sporter med högst jämställdhetspotential.