Veckans Soundtrack uteblev tyvärr förra veckan, och även fast denna vecka nästan är slut har det lyst med sin frånvaro. Men nu är det helg för många av oss, så vad sägs om lite musik att förgylla tillvaron lite extra? Hittills har majoriteten av mina rekommendationer varit ganska snabba, så vad sägs om lite avslappningsmusik med karibiska influenser idag? De som känner mig vet att jag älskar äventyrsspel av typen peka & klicka, och favoritserien måste nog vara LucasArts serie Monkey Island.

Jag kan börja med att förklara varför jag ännu en gång valt att ta soundtracket från en remake snarare än originalspelet. Allt de gjort med just den här remaken är magiskt. Grafiken är vacker, och man kan lätt växla tillbaka till originalgrafiken, och ljudet och musiken är väldigt välgjort. Det går självklart lika bra att avnjuta originalet, men just när jag lyssnar på soundtracker från MI2 utan att spela föredrar jag Special Edition.

Den första låten jag tänker ta upp är Deep in the Caribbean som efter några kusliga toner och ljusa klockslag går över till seriens välkända ledmotiv, med en väldigt skön slapbas. Ja, det är mycket fokus på bas även i det här soundtracket. Melodin framförs av en flöjt och det är även väldigt mycket av någon form av slagverksinstrument (typ marimba eller xylofon). Låten är minst lika bra som i det första spelet och jag börjar rysa av välbehag varje gång jag hör den. För de som gillar lite kusligare musik, istället för den rätt glada introduktionslåten kan jag rekommendera The screaming chair. En låt med ett intro där fokus ligger på ett annat instrument jag gillar, nämligen orgel. Melodin de använder sig av kan fans av serien känna igen från andra möten med den onda piraten LeChuck. Det är väldigt mycket återanvändande av välkända melodier i serien, men låtarna är ändå så pass varierade att man kan lyssna på flera liknande i rad utan att tröttna, det fungerar i alla fall för min del. Utöver orgeln i början är det någon form av brassblåsinstrument och stråkar som används detta i kombination med plockandet av ett stränginstrument. Mot slutet är det åter igen dags för brassblåsinstrument och tempot sänks en hel del för att sedan eskalera i ett kort men dramatiskt slut.

Eftersom det ändå är jag som skriver den här texten måste jag passa på att slänga in ytterligare en låt där jag mest lyssnar på basen och trummorna; Governor Phatt, Bounty Hunter. Den är mörk men ändå svängig, och fungerar alldeles utmärkt som bakgrundsmusik till promenaden. If this is three… är en väldigt jazzig låt, och ännu en gång, mycket vackert basspel. Jag kanske borde försöka hitta andra saker att lägga fokus på när jag rekommenderar musik, men det är vad jag gillar bäst så det är svårt att hitta andra låtar när det finns så bra som faller mig i smaken.

Slutligen är det dags att nämna Largo LaGrandes låt som, även om den inte har fokus på basspel har ett mörkt brassblås som kör melodin, ackompanjerat av ytterligare blåsinstrument. Man kan dock urskilja visst slappande i bakgrunden. Precis som en av de tidigare låtarna är det något mörkt över den samtidigt som den är väldigt svängig och har ett väldigt skönt tempo. Jag hoppas att ni som spelat spelet uppskattar musiken lika mycket som jag gjort, och för er som inte gjort det, ge det en chans om ni gillar välskrivna humoristiska stories med (fruktansvärt) långsökta pussel. Det kan kanske låta lite avskräckande, men det har skänkt mig en sån otrolig glädje och är helt klart en av höjdpunkterna i en av mina favoritserier. Special Edition-versionerna är precis vad remakes av gamla spel ska vara, speciellt då man kan byta grafik till originalets on-the-fly med en enkel knapptryckning. Jag ber om ursäkt ifall jag har fel namn på låtarna, hittade en hel del olika låtlistor och har tyvärr inte tillgång till min samlingsutgåva där soundtracket ingår just nu.

 

Vill du vara med och påverka vad som kommer vara med i kommande veckors ”Veckans Soundtrack”? Skicka då ett mail till marcus.nilsson@ctrlaltelite.se så kommer jag försöka kolla upp din rekommendation så fort som möjligt. Var gärna så detaljerad som möjligt med vad du gillar med soundtracket i fråga och självklart kommer den som rekommenderar något nämnas i texten.