Get ready 4 war!

Igår var vi på Skandia Biografen med DICE för premiärvisningen av Battlefield 4. Vi gick in med flera spända fans och journalister för att få sätta oss i biosalongen och få Battlefield 4 presenterat för oss av Lars Gustavsson och Karl Magnus Troedsson, två nyckelpersoner som hängt med länge i Battlefield serien.

Vi får se 17 minuter gameplay baserad på mjukvara från Frostbite 3.0 motorn (dvs spelgrafik) och givetvis på en high-end PC. Vi noterar direkt att miljöerna, ljussättningen, vattnet, ja allt är inte längre snyggt, det är vackert. Det går inte att kalla det något annat, ordet ”snyggt” räcker inte till längre. Vi får direkt följa en grupp soldater som är på jakt efter information som sägs vara väsentlig för Kinas lojalitet mot ryssarna i ett troligen pågående krig.

Battlefield 4 - Fishing in Baku screen 4

Lars pratar om momenten, de som ska upplevas av dig som spelare. Det är viktigt att påverka spelarna men samtidigt låta dem spela spelet och tackla problemen på deras egna sätt och inte bara som vi på DICE designat det. Det låter bra men kommer det fungera i praktiken? Kommer Battlefield 4 vara det första Battlefield som bjuder på en intressant single-player upplevelse? Battlefield 3 gjorde ett försök på detta, men jag tror att jag talar för de flesta när jag säger att multiplayern var det som var det roliga? Det var iallafall min och mina vänners synpunkt kring ett spel som många älskat just för multiplayern.

Så fick vi se något multiplayer? Nej igår kväll handlade det om att visa upp Frostbite 3 motorn, Battlefield 4 och som vanligt givmilt skryta om det man faktiskt visar upp, men man får skryta om man har den meritlistan DICE har. Det som jag personligen reagerade på under trailern som visades var:

Battlefield 4 - Fishing in Baku screen 3

 • På en vägg precis i början på speldemot ser vi namnet ”Lampis” fint målat i graffiti
 • Vattenpölar och dammpartiklar ser ut som vi själva ser det genom våra ögon i verkliga livet
 • Det kraftiga ljudet som DICE är kända för är närvarande mer än någonsin
 • En vy med fiskmåsar uppenbarar sig öppet och du kan få understöd från en helikopter
 • DICE har verkligen försökt att berätta en historia med karaktärerna vi fick se, och visst känns de trovärdiga. Vi vill tycka synd om dem och känna medkänsla
 • Jag noterar att helikopterpiloten är en kvinna och blir glad, senare ser vi även en asiatisk kvinna dyka upp i trailern (ni som surfat in på Battlefield 4 reveal sidan känner säkert igen henne). Jag hoppas innerligt att vi kommer kunna få spela som både man och kvinna i multiplayer delen

Battlefield 4 - Fishing in Baku screen 2

Efter biobesöket var det dags att ta sig till Café Opera där mingelfesten pågick och utvald press fick ta del av tre separata sessioner där man pratade: Singleplayer, Frostbite 3 samt Art direction. Inga frågor fick ställas och det hela kändes egentligen som en upprepning av trailern som vi såg för 30 minuter sen i en stor biosalong. Visst gavs det en fördjupning kring dom tre sakerna DICE valt att ta upp, men om en dialog inte finns där frågor får ställas blir det väldigt monotont.

Battlefield 4 - Fishing in Baku screen 5

Jag passade på att prata med många andra speljournalister, Victoria Saade och Xavier Ladu från Powergamer, Christer Engström, Tove Bengstson från DN, Jesper Englin från Rematch med flera. De hade olika tankar och åsikter men alla delade vi en gemensam upplevelse. Vi blev alla imponerade. Några ville bara ha en upplevelse som sprängde deras sinnen, andra tyckte det grafiska var nästintill overkligt. Men jag verkade ensam om att tänka på E-sporten. Att Battlefield aldrig har varit ett E-Sport spel, fick jag höra mer än en gång under kvällen. Fast det har det ju, titta på Battlefield 2 där jag personligen började min kortlivade karriär som E-sportare. Jag blev väldigt besviken på Battlefield 3 för avsaknaden av iallafall ett spectator mode. Vi får bara knäppa ihop händerna och hoppas att DICE förstår vikten i E-sport i del 4 som kommer ut någon gång i vinter till Pc, Playstation 3, Playstation 4 Xbox 360 m.flera.

Battlefield 4 - Fishing in Baku screen 1

Jag kan inte riktigt beskriva Battlefield 4 i ord men det imponerar, exploderar dina sinnen och lämnar dig imponerad. Jag hoppas innerligt att DICE levererar mer än dom gjorde i del tre för det förtjänar inte bara vi utan hela E-sportscenen.

Jag lämnar Café Opera med följande frågor jag vill ha svar på:

 • Kommer ni satsa på E-sporten den här gången?
 • Får vi strida som kvinnor i del fyra?
 • Blir det en bra singleplayer upplevelse?
 • Är grafik allt?
 • Orkar vi vänta till årets slut?