Det är svårt att skriva soundtrack-rekommendationer utan att ha med något från Nobuo Uematsu. Nästa problem när det kommer till den mannen är att välja ett enda soundtrack, då han har lyckats vara inblandad i en hel del under sin karriär. Till slut bestämde jag mig för att ta det första spelet jag spelade i en ganska känd serie, Final Fantasy VI, även om versionen jag spelade kallades för Final Fantasy III, men den historien känner ni nog till vid det här laget.

Det var nog runt Final Fantasy VI som jag började lägga märke till musiken på en helt annan nivå än tidigare. Visst, Jag älskade musiken i exempelvis Castlevania– och Mega Man-spelen, men det här soundtracket var något helt magiskt. Det innehöll även bra många fler olika låtar än jag var van vid från tidigare. En variation som visade sig vara nödvändig i så pass stora spel.

Vad kan då detta spel erbjuda i musikväg? Precis som jag nyss nämnde finns det väldigt många låtar, så även om det inte är allt för många år emellan kommer jag inte kunna skriva något om nästan varje låt, som jag gjorde med NES-spelen. En av låtarna som jag vet många uppskattar är Terra’s Theme, vilken även spelas när man vandrar runt på spelets världskarta. Trummor och bas spelar någon form av marsch-takt medan en flöjt spelar den oförglömliga melodin, ett passande stycke att påbörja ett storslaget äventyr till.

Terra’s theme är inte den enda karaktärslåten jag fallit för i det här spelet, Cyan’s Theme är ett annat bra exempel. Det är långt ifrån lika upplyftande som det tidigare, men det är ändå något mäktigt med det, en känsla som det inte är allt för vanligt att jag får av ett Super Nintendo-spel. Nästa karaktärslåt jag vill nämna är Shadow’s Theme. Även den är ganska långsam i jämförelse med Terra’s och även om den inte känns lika storslagen som Cyan’s Theme får den mig fortfarande att rysa av välbehag när jag hör den. Det är även en av få SNES-låtar jag känner till som innehåller ett instrument som kan liknas vid en mungiga.

Jag måste även få med en till karaktärslåt som tillhör en av de karkatärerna man får anstränga sig lite om man vill kunna rekrytera; Gogo’s Theme. Låten börjar med väldigt ”dramatiska” trummor, för att sedan gå över till en väldigt trallvänlig låt som inte alls känns som att den passar in, tills man får träffa karaktären i fråga. Det är en riktigt glad och svängig låt som är härlig att lyssna på. Både Gogo’s och Shadow’s Theme har riktigt härliga, men simpla, basgångar. Alla fyra låtarna är en ren fröjd att lyssna på, även om de skiljer sig ganska mycket.

Min favoritlåt i spelet är nog Devil’s Lab, som spelas i en forskningsanstalt en bit in i spelet. Den bygger på ett simpelt, men kraftfullt, trumkomp och ännu en gång, en riktigt härlig basgång. De andra instrumenten tycks, i alla fall för mig, hamna mer i bakgrunden. En anledning till att jag gillar den här låten kan vara att den får mig att tänka på Chrono Trigger, ett annat Squaresoft-rpg som släpptes året efter, med musik av Yasunori Mitsuda. Varför jag drar den kopplingen är svårt att säga, men det kan ha göra med att trumljuden påminner mig om de som används i Robo’s Theme.

Slutligen vill jag passa på att nämna The Decisive Battle, låten som spelas under de flesta av spelets bosstrider. En låt som är som gjord för att framföras av någon form av rockorkester, något som Uematsu & Co bevisade med sitt hårdrocksprojekt The Black Mages. I originalutförandet får basen en ganska framträdande roll, vilket ni kanske förstått brukar falla mig i smaken. Det är precis den typen av upplyftande låt jag vill höra när jag ger mig i kast med en stor och svårslagen boss i ett riktigt bra jRPG.

Det finns väldigt många fler otroligt bra låtar, men jag har tyvärr inte tid att gå in allt för mycket djupare. Bland annat slutboss-låten Dancing Mad är en intressant låt, där tidigare låtar i spelet är smart inbakade i den, 17-18 minuter långa låten. Är du ute efter ett stort spel med bra varierad musik? Se då till att pröva Final Fantasy VI eller i alla fall lyssna igenom soundtracket.

Vill du vara med och påverka vad som kommer vara med i kommande veckors ”Veckans Soundtrack”? Skicka då ett mail till marcus.nilsson@ctrlaltelite.se så kommer jag försöka kolla upp din rekommendation så fort som möjligt. Var gärna så detaljerad som möjligt med vad du gillar med soundtracket i fråga och självklart kommer den som rekommenderar något nämnas i texten.